Cytrynowy paj z bezą
1 porcja zawiera 486 kcal
120 masła pokrojonego na kawałki, 3 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 200 g mąki pszennej, ½ łyżeczki soli, 1-2 łyżki lodowatej wody
3 cytryny, 3 cytryny, 3 łyżki masła stopionego, 1/3 szklanki pokruszonych drobno biszkoptów, 3 żółtka, 200 g cukru
3 białka schłodzone, 100 g cukru pudru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, szczypta soli
120 g pokrojonego na kawałki masła wrzucić do miski. Rozetrzeć widelcem. Wsypać cukier, mąkę, sól, wbić żółtka i ucierać jednolite ciasto. Gdy wszystkie składniki zostaną dokładnie wymieszane, zagnieść czubkami palców na miękkie i elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt twarde, wlać łyżkę lub dwie lodowatej wody. Gotowe włożyć na 15 min do lodówki. Rozgrzać piekarnik do temp. 200ºC. Okrągłą formę do ciast wyłożyć pergaminem. Z 2 cytryn wycisnąć sok. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować okrągły, cieniutki placek, o średnicy większej o 4 cm niż forma. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 12 minut, aż ciasto nabierze jasnozłotego koloru. Do wysokiego naczynia wlać sok z cytryn, masło, wsypać cukier i dodać żółtka. Zmiksować. Gdy powstanie puszysta masa, wsypać pokruszone biszkopty i wymieszać. Wyjąć z piekarnika podpieczony spód. Ułożyć na nim cytrynową masę. Wstawić do piekarnika, zapiekać przez 10 minut. W tym czasie przygotować masę bezową. Białka ubić ze szczyptą soli, a gdy staną się puszyste, dodawać stopniowo cukier i ciągle ubijać na sztywną, lśniącą pianę. Wsypać mąkę, delikatnie wymieszać. Wyjąć z piekarnika ciasto, szybko rozłożyć łyżką bezową masę tak, by przykrywała całe nadzienie. Wstawić paj na 15 min. do piekarnika. Masa bezowa powinna lekko się zarumienić.
KOCIE OCZKA(pyszne ciasteczka,szczegolnie,kirdy sa jeszcze ciepłe)
0,5 kg mąki, kostka margaryny, 2 żółtka, pół kostki drożdży, ½ łyżeczki soli, dżem
Mąkę wsypać do miski, w osobnym garnuszku rozrobić drożdże ze śmietaną i żółtkiem. Wlać wszystko do mąki, dodać margarynę i sól. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować. W cieście wycinać szklanką krążki. Krążki poukładać na blasze. Rozwałkować drugą część. Zrobić takie same krążki, ale z dziurką w środku. Na talerzu rozrobić białko z trzema łyżkami wody. Na inny talerz wsypać cukier. Górę ciastka moczyć w białku i cukrze. Nałożyć dżem i piec w 150ºC.
Beza z jabłek i bananów (mmm..no rewelacja)
4 porcje, każda zawiera 235 kcal
2 banany, 2 jabłka obrane ze skórki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 175 ml mleka, 75 g cukru pudru, 2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
Ogrzej piekarnik do temp. 220ºC. Pokrój banany i jabłka w cienkie plastry. Ułóż na przemian w żaroodpornym naczyniu. W małej miseczce zmieszaj mąkę ziemniaczaną z jedną łyżką mleka. Dodaj 1 łyżkę cukru i żółtka. Pozostałe mleko podgrzej w rondelku i wlej do miseczki ciągle mieszając. Zawartość miseczki przelej do rondelka i gotuj mieszając na bardzo małym ogniu przez 2-3 minuty lub do zgęstnienia. Polej owoce. W suchej misce ubij białka na sztywno. Dodaj połowę pozostałego cukru, po jednej łyżce, ubijając po każdej porcji cukru. Delikatnie wmieszaj resztę cukru. Nałóż masę bezową na owoce i wypiekaj przez 10 minut lub do chwili uzyskania lekko złocistego koloru. Podawaj na ciepło.
Krokiety ziemniaczane (chrupiąca doskonałość)
Dla 4 osób, 1 porcja 150 kcal (Źródło białka i wit. C)
70 dag ugotowanych ziemniaków, 1 łyżka masła, 2 żółtka, szczypta gałki muszkatołowej, sól, 3 łyżki mąki, 2 jajka, 3 łyżki tartej bułki
Jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez prasę, po czym zagnieść z masłem i żółtkami. Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową. Z tak przygotowanego ciasta uformować wałek ok. dwucentymetrowej grubości i pokrajać go w czterocentymetrowe kawałki. Każdy krokiet zanurzyć najpierw w mące, potem w rozmąconym jajku, a na koniec w tartej bułce. Smażyć w gorącym tłuszczu.
Naleśniki z indykiem i brokułami
12 porcji, każda zawiera 40 kcal
300 g brokułów, sól, 150 g wędzonego indyka, ząbek czosnku, łyżka śmietany, 50 g startego sera żółtego, masło
Brokuły ugotować w osolonym wrzątku, posiekać. Indyka pokroić. Czosnek obrać, rozgnieść, połączyć z brokułami, indykiem, śmietaną. Naleśniki napełnić farszem, posypać serem, złożyć w ćwiartki, smażyć na maśle 2 min z obu stron.
SNICKERS
Biszkopt:
6 jaj, 6 łyżek oleju, 1½ szklanki mąki, 1½ szklanki cukru, 1½ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao.
Upieczony biszkopt przekroić na 2 warstwy.
Beza:
5 białek, 1 szklanka cukru, 1 łyżka miodu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 1
łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich.
Pianę z białek ubić na sztywno. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Piec ok. 40 min.
Karmel:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego. Mleko gotować 2,5 godz. Na lekkim ogniu, tak, aby puszka była zanurzona w wodzie. Puszka powinna być zamknięta. Otworzyć dopiero po schłodzeniu.
Masa kawowa:
1 szklanka mleka, 1 masło, czubata szklanka cukru pudru.
Mleko zagotować, następnie zmniejszyć ogień i wsypać cukier. Mieszając doprowadzić mleko do wrzenia (cukier powinien się dobrze rozpuścić). Odstawić do ostudzenia (mleko zgęstnieje w czasie studzenia). Do utartego masła dodawać stopniowo przestudzonego mleka a na końcu zaparzoną, zimną kawę (wedle uznania).
Kolejność warstw
Biszkopt – masa kawowa – beza – karmel – biszkopt – polewa czekoladowa (ew. można zrobić więcej masy i oprószyć orzechami.
Polewa czekoladowa:
½ kostki margaryny, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kakao, 1 jajko.
Margarynę i cukier zagotować a następnie odstawić ciągle mieszając. Kiedy masa lekko się przestudzi, dosypać kakao kakao mieszać nadal (nie gotować). Jajko roztrzepać widelcem lub mikserem i powoli wlać do polewy. Dokładnie wymieszać.
Banana Split
2 banany,
lody czekoladowe,
2 łyżki konfitury lub galaretki porzeczkowej,
1/4 l mleka,
opakowanie bitej śmietany w proszku,
Śmietanę w proszku rozprowadzić mlekiem i ubić mikserem według przepisu na opakowaniu. Wstawić do lodówki.
Banany obrać, przekroić wzdłuż. Na talerzykach ułożyć po 2 połówki. Lody uformować w kulki dwiema zamoczonymi w zimnej wodzie łyżkami, ułożyć między bananami. Deser przybrać bitą śmietaną i galaretką lub konfiturą.
Jemput jemput - smazone placki bananowe
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
4 dojrzale banany,
1 lyzka cukru,
115 g maki,
1 lyzka wody,
sol,
olej do glebokiego smazenia.
1. Banany obrac ze skory i utrzec w duzej misce na puree, dodac cukier i sprobowac, czy sa wystarczajaco slodkie.
2. Make wsypac do bananow, dodac odrobine soli i dobrze wymieszac. Dolac wody
tyle ile potrzeba, aby powstalo plynne ale geste ciasto.
3. Olej rozgrzac na patelni. Lyzka stolowa nabierac ciasto i smazyc placki na
zloty kolor przez 3 min.
4. W polowie smazenia placki nalezy delikatnie przewrocic.
5. Usmazone placki przelozyc na bibulke i osaczyc z nadmiaru tluszczu. Podawac cieple.
Pieczone banany
4 banany,
1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej,
2 łyżki rumu,
Banany opłukać, skórki naciąć wzdłuż i lekko rozchylić.
W nacięcia wcisnąć po kilka kawałków czekolady skropionej rumem.Każdy banan zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i wstawić na 10 min do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C. Po upieczeniu zdjąć folię i z brzegów nacięcia usunąć część skórki.
Podawać na gorąco
carry on my little one
girl from lebanon