SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Daktyle-owoce idealne?---do EKSPERTÓW

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 10676

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 146 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 2350
Fruktoza sprzyja otłuszczeniu i ma niskie IG.
Daktyle we wszystkich tabelach mają ig = 103.
Według tego musiałyby się składać w ok.75% z glukozy i 25% z maltozy.
ZERO FRUKTOZY - tak wskazuje matematyka.
Jednak trudno uwierzyć.
Nigdzie nie znalazłem wyjaśnienia tego zjawiska.
Google nic nie wie.
Proszę o wytłumaczenie,któregoś z ekspertów SFD.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
liczyłem jeszcze raz na spokojnie i fatycznie tak wychodzi jak mówisz
zobacze jak liczyłem w domu ze tyle wyszło
być może sie mylą pozdr


http://www.nutritiondata.com/foods-dates009000000000000000000.html

Zmieniony przez - s.m.p.a. w dniu 2009-11-28 10:09:51

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 1924 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 22174
maltoza w daktylach? przecież ten dwucukier występuje w piwie i niektórych produktach piekarniczych. daktyle z tego co wiem składają sie w 73% z cukrów. poza tym przy obecnym stanie wiedzy, dokładniejszą miarą jest ładunek glikemiczny i jak już to tym sie kieruj.

Zmieniony przez - Jacquess w dniu 2009-11-26 08:44:53
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
Sugars w 100g
63.4
g

Sucrose
23839
mg

Glucose
19869
mg

Fructose
19559
mg

Lactose
0.0
mg

Maltose
120
mg

Galactose
0.0
mg

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 1924 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 22174
0,12g maltozy na 100g, czyli miałem racje

Zmieniony przez - Jacquess w dniu 2009-11-26 11:51:07
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 146 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 2350
s.m.p.a. - skoro te dane są prawdą,to skąd się bierze ig 103?
z kosmosu?

gdyby podliczyć ten udział procentowy sacharozy,glukozy i fruktozy
podany przez Ciebie,to wyszłoby ig ok.65

nic nie zostało wyjaśnione

moze to 103 to jakaś lipa,która wszyscy kopiują,a w rzeczywistości jest 65

tak podejrzewam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 146 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 2350
skoro zwałowany jest w tabelach indeks daktyli to może wielu innych rzeczy też

albo istnieją mechanizmy ,których jeszcze nie znamy,a mają wpływ na ig

ciekawy temat,a "eksperci" nie mają nic do powiedzenia

może to zbyt skomplikowane
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
nic nie jest skomplikowane wiesz jak się oblicza w ogóle ig ?

"Spożywając posiłek zawierający różne produkty zawierające węglowodany należy obliczyć wypadkowy indeks glikemiczny posiłku. W tym celu należy zsumować węglowodany zawarte w poszczególnych produktach. Następnie obliczyć procentowy udział węglowodanów z tych produktów w węglowodanach całego posiłku. Potem pomnożyć te udziały odpowiednio przez indeksy glikemiczne poszczególnych produktów. Sumując otrzymane iloczyny obliczymy indeks glikemiczny posiłku."
nic nie jest okłamane ani oszukane liczyłem specjalnie
pozdr policz jak nie wierzyssz

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 146 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 2350
sacharoza - 36% udziału cukrów
glukoza - 32%
fruktoza - 32%

ig
sacharozy - 70
glukozy - 100
fruktozy - 20

36 x 70 = 2520
32 x 100 = 3200
32 x 20 = 640

razem 6360 : 100 = 63,60

dokładny indeks daktyli wynosi 63,60

nie uwzgledniając błonnika

jak Ty liczyłeś s.m.p.a. ?

znalazłem tabele gdzie jest ok.65

103 można wsadzić między bajki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 95 Napisanych postów 16770 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 68752
chlopie co sie tak przejmujesz a patrzyles na ig bananow czy jablek to sa cukry proste mogamiec nawet niskie ig a i tak jak chccesz je szamac to rano lub po treningu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 146 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 2350
koles-inna liga
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
teraz jestem w parcy nie bede tu liczył w każdym razie źle liczysz
układałem proporcje
wcześniej sumowałem wszytskie ww

Sumując otrzymane iloczyny obliczymy indeks glikemiczny posiłku."
nie nie wiem umiesz czyać ?
uwzględniałeś procenty ?
skup się i policz jeszcze raz na pewno nie jest to pomyłką

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pytanie

Następny temat

Karmienie piersią po porodzie zamiast diety

WHEY premium