Szacuny
3
Napisanych postów
146
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
2350
Fruktoza sprzyja otłuszczeniu i ma niskie IG.
Daktyle we wszystkich tabelach mają ig = 103.
Według tego musiałyby się składać w ok.75% z glukozy i 25% z maltozy.
ZERO FRUKTOZY - tak wskazuje matematyka.
Jednak trudno uwierzyć.
Nigdzie nie znalazłem wyjaśnienia tego zjawiska.
Google nic nie wie.
Proszę o wytłumaczenie,któregoś z ekspertów SFD.
Szacuny
33
Napisanych postów
1924
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
22174
maltoza w daktylach? przecież ten dwucukier występuje w piwie i niektórych produktach piekarniczych. daktyle z tego co wiem składają sie w 73% z cukrów. poza tym przy obecnym stanie wiedzy, dokładniejszą miarą jest ładunek glikemiczny i jak już to tym sie kieruj.
Zmieniony przez - Jacquess w dniu 2009-11-26 08:44:53
Szacuny
431
Napisanych postów
56364
Wiek
37 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
184874
nic nie jest skomplikowane wiesz jak się oblicza w ogóle ig ?
"Spożywając posiłek zawierający różne produkty zawierające węglowodany należy obliczyć wypadkowy indeks glikemiczny posiłku. W tym celu należy zsumować węglowodany zawarte w poszczególnych produktach. Następnie obliczyć procentowy udział węglowodanów z tych produktów w węglowodanach całego posiłku. Potem pomnożyć te udziały odpowiednio przez indeksy glikemiczne poszczególnych produktów. Sumując otrzymane iloczyny obliczymy indeks glikemiczny posiłku."
nic nie jest okłamane ani oszukane liczyłem specjalnie
pozdr policz jak nie wierzyssz
Szacuny
95
Napisanych postów
16770
Wiek
34 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
68752
chlopie co sie tak przejmujesz a patrzyles na ig bananow czy jablek to sa cukry proste mogamiec nawet niskie ig a i tak jak chccesz je szamac to rano lub po treningu
Szacuny
431
Napisanych postów
56364
Wiek
37 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
184874
teraz jestem w parcy nie bede tu liczył w każdym razie źle liczysz
układałem proporcje
wcześniej sumowałem wszytskie ww
Sumując otrzymane iloczyny obliczymy indeks glikemiczny posiłku."
nie nie wiem umiesz czyać ?
uwzględniałeś procenty ?
skup się i policz jeszcze raz na pewno nie jest to pomyłką