Pomagam żonie w ułożeniu diety redukcyjnej. Prosiłbym o sprawdzenie pierwszego dnia czy odpowiednio zostały skomponowane posiłki.
Dieta przeznaczona dla kobiety w wieku 20lat, o wadze 81kg przy wzroście 158cm. Ma być to dieta redukcyjna.
Współczynnik aktywności przyjęty 1,1. Ćwiczenia aerobowe - bieganie 3-4 razy w tygodniu przez godzinę. Hrmax przyjęty 199 bieganie z tętnem 0,7Hrmax= 140 - 0,6Hrmax= 120. Czasami zamiast biegania wizyta na basenie.
Założenie schudnąć do wagi 58kg, tygodniowy spadek wagi przyjęty między 0,5-1kg. Czyli do zrzucenia jest 23kg przyjęty czas od 6-8 miesięcy na redukcją, później dieta stabilizacyjna.
Diety jakie były stosowane - kapuściana, później redukcja kalorii, spadek wagi był ok. 6kg, ale po pewnym czasie nastąpił efekt jo-jo, zwolnienie metabolizmu. I drugie tyle przybyło na wadze.
Do dnia dzisiejszego dieta żony wyglądała - 2-3 razy w tygodniu coś słodkiego, smażone potrawy, różna ilość posiłków o różnej godzinie,itp. czyli nie zdrowo.
Założeniem jest przejście na zdrowsze jedzenie, mięso i warzywa gotowane na parze, bądź zapiekane w piekarniku - jak najmniej smażonego, 5 posiłków w miarę o równych godzinach.
Stosowanie żywych przypraw do obiadu jak bazylia, oregano, szałwia.(wspomagają trawienie i są bogate w mikroelementy)
Przyjęte zostały na dzień:
1620 [kcal]
121g białka
65g tłuszczy
139g węglowodany
Dzień zaczynamy od wypicia nad czo szklanki wody z rozpuszczoną jedną łyżką miodu i dodanym sokiem z wyciśniętej połówki cytryny (wspomaga unormowanie metabolizmu).
- miód pszczeli łyżeczka 7g
- cytryna 50g
B:0 T: 0 W: 9 łącznie 41 kcal
1 posiłek
godz 7.00-8.00
-mleko spożywcze 1,5% 250ml
-otręby pszenne 170g
- łyżka miodu 7g
B:36 T: 12 W: 51 łącznie 455 kcal
2 posiłek
godz.11.00-12.00
-jabłko 100g
-orzechy włoskie 40g
B:6 T: 26 W: 11 łącznie 308 kcal
3 posiłek przed bieganiem
16.00-17.00
-zupa grochowa 400ml
-mintaj na parze 200g
-ziemniaki 120g
-kapusta kwaszona 200g
B:55 T: 11 W: 45 łącznie 504 kcal
Bieganie 1 godzina.
4 posiłek po bieganiu
19.00 -20.00
-serek twarogowy ziarnisty 150g
-pomidor 200g
B:20 T: 7 W: 10 łącznie 182 kcal
5 posiłek
1 godz. Przed spaniem
-galaretka owocowa 100g
-brzoskwinia 100g
B:1 T: 0 W: 10 łącznie 101 kcal
Łączna ilość:
B:119 T: 57 W: 136 łącznie 1589 kcal
Nie jestem pewien jakiego typu powinno być jedzenie po treningu czy z wysokim IG czy z małym? Przy takiej diecie redukcyjnej posiłek po treningu jakie powinien zawierać składniki? Na noc przed pójściem spać, w ostatnim posiłku, jakie najlepiej dostarczyć składniki dla organizmu?
Galaretka zawiera żelatyny, która ma kolagen. Będzie wspomagał w odbudowie stawów, kolan i przeciwdziałać rozstępom.
Prosiłbym o skorygowanie moich przemyśleń, może się mylę w pewnych rzeczach więc proszę o sprostowanie tego, oraz przeanalizowanie diety, gdzie coś dodać, zabrać, itp.