Ja ostatnio wymyslilam cos takiego - Krokieciki indycze po chinsku
Potrzebujemy 0.5 kg miesa mielonego z indyka (moze byc inny drob), 1 spora cebule cukrowa (cukrowa daje fajny slodkawy posmak), troche maki orzechowej (niedroga, mozna kupic w sklepie ze zdrowa zywnoscia, koszt ok. 4zl), no i podstawa - papier ryzowy - nam potrzeba ok. 8 "arkuszy" do tego wasze ulubione przyprawy - pieprz obowiazkowo, moze byc papryka, co chcecie.
Przygotowanie: Miesko laczymy ze starta na tarce cebula, doprawiamy pieprzem (polecam ziolowy!) i czym tam jeszcze chcemy, dzielimy na ok. 8-9 równych porcji. Zwilzamy w cieplej wodzie kazdy pojedynczy "arkusz" papieru ryzowego, zawijamy osobno kazda porcje mieska, mowiac krotko - robimy krokieta , nastepnie obtaczamy w niewielkiej ilosci maki orzechowej i kladziemy na blasze wylozonej folia aluminiowa. Jak juz zrobimy te 8-9 krokietow, wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na okolo 30-35 min. Mowie wam, boskie !!! Btw obliczylam, choc z pewnoscia nie jest ono precyzyjne, gdyz zalezy to od proporcji, jakie przyjmiemy, niestety wartosci odzywczej maki orzechowej nie znalazlam, dlatego przyjelam btw dla orzechow arachidowych. Generalnie, "mizerne kalorycznie i weglowodanowo" - wartosci, ktore podalam moga byc nawet zawyzone. Cala porcja: 762 kcal B 99, T 37, W 12
Na jednego krokiecika przypada wiec: Kcal, 95 B 12, T 4, W 1,5 Tak wiec, posilek jest znakomity dla osob na low carbie, do tego jest on niskokaloryczny, a smaczny!) Jesli chcemy podbic kalorycznosc/wartosc odzywcza, mozna na swoj sposob owa potrawe modyfikowac, ja wole jednak wersje light Smacznego zycze, jak zrobie foty, to zrobie, widzicie, jak cos jest smaczne, to sie nie mysli o robieniu fot, tylko palaszuje....