SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

BATONIKI BIALKOWE

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 59144

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 771 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 20779
nie dałem ;/ bo zapomnialem ale dziś już lepszy smak po 12 h w lodówce ,impreza kosztowała 12 i pół polskiego złotego pzdr

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 91 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 669
a co można dodać zamiast odżywki białkowej bo jeszcze nie posiadam a ciekawi mnie przepis
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 152 Wiek 31 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 4302
Mi wyszło raczej ciastko niż baton, ale naprawdę bardzo dobry smak, robiłem rano, wróciłem ze szkoły i już mi babka zjadła 1/3 blachy z siostrą

A skład dałem taki, w sumie troche na oko sypałem ale mniej więcej tyle:
- z 300 gram pomielonych płatków (mieszanka różnych płatków, nie musli)
- ok 500-600 gram twarogu sernikowego (taki dosyć twardy)
- 3/4 szklanki mleka, co by się to wszystko trzymało
- 10 jaj z żółtkami włącznie
- 50 gram Ostrowii truskawkowej (za mało, czuc tylko lekki posmak truskawki)
- Kilka łyżek mąki (4, może 5)

Konsystencja pół-ciekła. U mnie było trochę za bardzo ciekłe, więc zagęściłem mąką. Smak naprawdę dobry. Z jednej blachy wyszło 30 batonów, można jeść to kilogramami Mało słodkie, ale mi smakują, jak ktoś chce to można poeksperymentować ze składem.








Tak wygląda jeden kawałek.

A, no i informacja odnośnie pieczenia: 180-190 stopni, ok 30 minut, po 20 już obserwowałem, blacha posmarowana masłem i posypana bułką tartą.

Zmieniony przez - M-P w dniu 2009-02-27 13:07:32
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 22 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 902
Zrobiłem.
http://img6.imageshack.us/img6/9173/img0001j.jpg
Smak-oceniam na 5/10, tzn.jadalne, wchodzi, jednak za słodkie ani za smaczne to nie jest.
Mimo wszystko warto zrobić i jeść, same wartości odżywcze za zaje***** :D

Zmieniony przez - f4ty w dniu 2009-02-27 21:25:52
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 54 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 5703
Mozna prosic o jakis przepis nie wymagajacy odzywki bialkowej?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 212 Wiek 30 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1453
Przeciez tej odzywki wcale nie musi byc głowne zródło białka w tym wypadku to ser i jajka ;) ale zamiast odzywki mozesz dorzucic cukru waniliowego co by smak mialo :)

Cwicze bo lubie :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 212 Wiek 30 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1453
Właśnie się pieką :D robiłem według przepisu juve101 ;d jak skosztuje to napisze jak wyszły:)

Mam jedno pytanie ;d czy dało by się z robić te batoniki w wersji "na ostro" posługując się bezsmakowym białkiem?

Cwicze bo lubie :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 212 Wiek 30 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1453
Pychoootka ;d jak dla mnie były troszke za mało słodkie to sobie rozpusciłem miód w garnku i polałem ;) troszke wiecej ww ale ;) nadrobilem mlekiem które popijałem ;)

Mam jeszcze pytanie , bo mi wyszly mało kruche, co dodac zeby były takie bardziej jak ciastka i jeszcze jedno pytanie, bo mi od spodu sie tak fajnie nie spiekły jak od góry,co zrobiłem nie tak, robiłem wg, przepisu juve 101

Cwicze bo lubie :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 6 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 492
zrobiłem na podstawie przepisu z pierwszej strony, trochę zmodyfikowałem i postanowiłem się pochwalić rezultatami, więc:

składniki
200 g płatków owsianych
500 g twarogu półtłustego
100 g rodzynek
50 ml mleka
20 g miodu
10 białek z jajek

przygotowanie:
białka ubić na pianę,
pozostałe składniki wymieszać,
dodać pianę i wymieszać, wylać na
blachę i piec 30 minut w temp.
180 stopni


wartość odżywcza (całej blachy, jednego kawałka to zależy jak kto pokroi, mi wyszło 16 w miarę równych batoników)

1916 kcal
148,45 g białka
250,1 g węglowodanów
40 g tłuszczy

no i zdjęcia:
gotowa masa, jeszcze w misce:
http://img201.imageshack.us/img201/6195/dsc00441v.jpg

zaraz po włożeniu do piekarnika:
http://img178.imageshack.us/img178/8200/dsc00442j.jpg

zaraz przed wyjęciem z piekarnika:
http://img178.imageshack.us/img178/6563/dsc00443.jpg

gotowy batonik:
http://img91.imageshack.us/img91/2773/dsc00444.jpg

Zmieniony przez - pavvlo w dniu 2009-03-25 13:57:28
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 584 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 5260
Moj przepis
5 białek od jaj
100g płatków owsianych
100g rodzynek
100g slonecznika
250g twarogu chudego
odrzywka białkowa czekoladowa
50ml mleka


PRZYGOTOWANIE
białka jaj ubic nastepnie dodac wszystkie składniki :)

piekłem i wylozylem forme papierem i sie troche do ciasta przykleiło. Nastepnym razem spróbuje masełkiem forme i bułką tartą . Pozdrawiam sog !

Życie jest łatwiejsze niż się wydaje.
Wystarczy godzić się z tym,co
jest nie do przyjęcia, obywać się bez tego,↵co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

dla znudzonych twarogiem :)

Następny temat

OMLET LOW CARB

WHEY premium