Zelazo: Mięso i wędliny - wołowina, wątroba wieprzowa i wołowa, podroby, mięso królika, wędliny: polędwica wołowa, szynka polędwica z indyka
ryby: sardynki wędzone i w oleju
nabał: żółtko jajka
warzywa: brukselka, brokuły, szpinak i odmiany sałaty o mocno zielonych liściach, czerwona kapusta i buraki, strączkowe (fasola, groch, soja).
Owocesuszone morele, daktyle oraz orzechy i pestki dyni
Witamina C
ułatwia przyswajanie żelaza, mieso łącz dlatego z warzywami
np. do kanapki z polędwicą dodaj paprykę, jajecznicę posyp natką pietruszki, zamiast herbaty wypijaj soki z grejpfrutów, aronii, pomarańczy, jesli chcesz szybko uzupełnić braki to wątróbka wołowa i wieprzowa ze szpinakiem, kiszoną, brokułem do tego ryż
Unikaj: używek, kawy, mocnej herbaty, papierosów, czekolady i innych słodyczy
Zmieniony przez - Aniwlam w dniu 2009-03-09 08:32:02