
Dajcie mi kilka minut żeby ją wrzucić, albo ściągnijcie wersję PDF ;-P
http://lordmagic.ovh.org/tluszcze/Tluszcze-Kompilacja.pdf
TŁUSZCZE
Nazwa tłuszcze odnosi się do grupy lipidów, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych. Z chemicznego punktu widzenia tłuszcze są naturalnymi związkami organicznymi zbudowanymi z atomów węgla, tlenu i wodoru o bardzo zróżnicowanej budowie. Większość tłuszczów nie ma zapachu, jest nierozpuszczalna w wodzie i rozpuszczalnikach polarnych oraz dobrze rozpuszczalna w rozpuszczalnikach niepolarnych. Wszystkie są lżejsze od wody a ich pH jest obojętne. Tłuszcze są związkami dostarczającymi największych ilości energii, w trakcie reakcji ich utleniania powstaje dwa razy więcej energii, niż w przypadku utleniania białek, czy węglowodanów - z 1g tłuszczów dostarczane jest 9kcal, podczas gdy białka oraz węglowodany dostarczają tylko 4kcal/g). Tłuszcze stanowią rozpuszczalniki dla wielu istotnych związków, w tym witamin A, E, D oraz K.

Ze względu na pochodzenie tłuszcze dzielimy na: roślinne, zwierzęce i sztuczne(i modyfikowane). Ze względu na budowę: nienasycone, które występuję w dużych ilościach w roślinach, oraz nasycone, które są produkowane przedewszystkim przez organizmy zwierząt.
Kwasy tłuszczowe nasycone (ważniejsze):
- masłowy
- kapronowy
- kaprylowy
- kaprynowy
- laurynowy
- mirystynowy
- palmitynowy
- stearynowy
- arachidowy
- behenowy
- lignocerowy
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ważniejsze):
- oleomirystynowy
- oleopalmitynowy
- oleinowy
- elaidynowy
- wakcenowy
- gadoleinowy
- erukowy
- brasydynowy
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (ważniejsze):
- linolowy (omega-6)
- ?-linolenowy (gamma-linolenowy) (omega-6)
- arachidonowy (omega-6)
- ?-linolenowy (alfa-linolenowy) (omega-3)
- dokozaheksaenowy (omega-3)
- eikozapentaenowy (omega-3)
FUNKCJE TŁUSZCZY W ORGANIZMACH ŻYWYCH:
- są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii (dostarczają 9kcal z 1g)
- nagromadzony w tkance tłuszcz chroni przed nadmiernym wydzieleniem ciepła, pozwala na
adoptowanie się w niskiej temperaturze, wewnątrz organizmu utrzymuje narządy w stałym położeniu, zapobiega ich przemieszczaniu się.
- odłożone w organizmie lipidy są magazynem wody, 30-50% tkanki tłuszczowej stanowi woda, spalenie 100 g tkanki tłuszczowej wyzwala 107 g wody.
- mieszane tłuszcze pożywienia są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K i Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (witamina F).
- tłuszcze w pożywieniu oszczędzają gospodarkę białkami i witaminami z grupy B.
- mają dużą wartość sytną - hamują wydzielanie soku żołądkowego, podnoszą smak potraw.
- pełnią funkcję budulcową, są składnikiem błon komórkowych oraz stanowią ważny element wchodzący w skład wielu hormonów, cholesterolu oraz ważnych substancji wewnątrzkomórkowych.
Zmieniony przez - Seewy w dniu 2009-01-14 11:05:25
"Nie dyskutuj z d****em: najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
Tłuszcze - Kompilacja --> http://www.sfd.pl/Tłuszcze_-_Kompilacja-t464716.html