Tak wygląda to mojej produkcji, tylko dokonałem małych zmain zamiast żurawiny dałem pomidorki koktajlowe
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe (po około 250 g każda),
2 łyżki masła,
1 cebula,
1 szklanka rosołu z kurczaka,
2/3 szklanki żurawiny
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230 stopni C. Polędwiczki myjemy, lekko osuszamy, po czym obsmażamy każdą strone z wierzchu na patelni z dodatkiem masła ( 1 łyżeczka ) Po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika...
W międzyczasie w niedużym naczyniu roztapiamy pozostałe masło. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i podsmażamy na złoto. Dodajemy rosół i żurawiny, dobrze mieszamy i podgrzewamy kolejne 3 minuty, aż żurawiny całkiem się rozpuszczą. ( tutaj użyłem pomidorków koktajlowych zamiast żurawiny do których dodatkowo dolałem 2 łyżki soku różanego, dla słodszego smaku )
Gotowe polędwiczki wyjmujemy z pieca, a sos, który powstał w czasie ich pieczenia, przelewamy ostrożnie do rondelka z żurawinami. Gotujemy, aż zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku smaku, solą i pieprzem.
Mięso kroimy na ukośne plastry, wykładamy na talerze i polawamy sosem żurawinowym.
włala
tak to wygląda z innej strony www z przepisami pozwolilem sobie skopiować
porcja 2 x 250 g
łącznie na calość polędwiczki: b 100g t 18 w 0 kcal :565
Zmieniony przez - w0jt w dniu 2009-01-10 18:11:54