SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

RYŻ ile wartości po ugotowaniu ?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 115143

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 157 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 485
Witam, mam pytanie odnośnie ryżu. Jedno mnie gnębi. Surowy ryż to 100g opakowanie i właśnie zastanawiam się nad tym czy jak go się ugotuje i wychodzi tak mniej więcej 250g to zwiększa się jego wartość odżywcza ? Mam na myśli Węgle/białko/tłuszcze. Wiem że wielu może powiedzieć że to głupie pytanie ale męczy mnie to i nie wiem. Mam jeszcze jedno pytanie nie do tego działu ale już zadam przy okazji. Ostatnio jestem na cyklu kreatynki i nie wiem jak ją stosować po przebudzeniu bo wtedy też stosuje białko. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
7
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
eveline Trener personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 1440 Napisanych postów 15979 Wiek 36 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 230563
Osoby trenujące oraz dbające o dietę zwykle liczą kalorie, wartości odżywcze, ważą każdy produkt przed przyrządzeniem i zjedzeniem.
Zasada jest taka, że wszystkie produkty ważymy zawsze przed obróbką (przed gotowaniem, smażeniem, pieczeniem, grillowaniem, duszeniem).

Wynika to z tego, że podczas obróbki zmienia nam się waga produktów. Np. gotując kaszę czy ryż możemy być pewni, że ziarna nasiąkną wodą, zwiększą swoją objętość i wagę. Nie mamy jednak pewności ile tej wody nabiorą. Zależy to głównie od czasu gotowania i można zauważyć, że za każdym razem nasza paczka ryżu po ugotowaniu ma inną wagę. Raz to będzie 250g raz 300g. Nielogiczne zatem byłoby uzależnianie od tego wartości odżywczych.

Inaczej jest z mięsem, które podczas pieczenia, grillowania i innych procesów kurczy się poprzez odparowanie wody i stopnienie pewnej ilości tłuszczu. Tutaj można by było spekulować nad tym, żeby wliczyć do naszego dziennego bilansu inne wartości niż te z tabeli, ale ciężko to oszacować w domowych warunkach. Musielibyśmy wiedzieć jaki skład miało mięso przed obróbką (wartości zawarte w tabelach kalorycznych są uśrednione), ile tłuszczu się wytopiło itp. Idąc za słowami "nie jesteśmy w aptece" można spokojnie pozostać przy wartościach uśrednionych.

Pytanie czy to ma wpływ na wartości odżywcze danego produktu? O ile wartość kaloryczna produktów się nie zmienia - wkładając do garnka 100 gramowy woreczek ryżu, zawierający ok. 75g węglowodanów, to wyciągając napęczniałe 300g nadal mamy taką samą ilość węglowodanów i taką należy wliczyć w bilans.

Nie zmienia to jednak faktu, że podczas obróbki termicznej zachodzą zmiany - zarówno pozytywne jak i negatywne. Do pozytywnych zaliczyć można niszczenie szkodliwych drobnoustrojów, zwiększanie strawności pokarmu i nadaniu im cech sensorycznych takich jak smak czy zapach. Gdy natomiast obróbka będzie niewłaściwa (np. zbyt długie gotowanie, albo smażenie na olejach, które nie są do tego przeznaczone) możemy zniszczyć również cenne witaminy i minerały sprawiając, że posiłek co prawda będzie miał nadal tyle samo kalorii, ale z odżywczego punktu widzenia będzie bezwartościowy.

https://www.sfd.pl/-t130925.html
https://www.sfd.pl/-t133426.html
https://www.sfd.pl/-t850443.html





Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2016-11-07 20:14:19
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 696 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 12290
wyszukiwarka sie klania, krete mozesz brac z bialkiem

co do ryzu to pecznieje od wody, woda nie ma w sobie bialka wegli a ni tluszczu ; ) wiec skald gramowy ryzu sie nei zwieksza...
1

wierz w siebie bo religie moga zawieść ; )))

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 157 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 485
Aha czyli worek nawet jak ma 200g to itak będzie 100g tyle ile pisze na opakowaniu wartości ?
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11145 Napisanych postów 51525 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Może się zwiększyć o gram, dwa...
Dlatego że woda wbudowywuje się w cukier. Ale takie ilości są nie warte uwagi
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 157 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 485
No ok to będe wiedział ze jak np mam zjeść 150g i zliczyć jego zawartość do diety to musze mieć 150 g suchego ryżu a nie ugotowanego. Dzięki wielkie. Zawsze mnie to gnębiło. pozdrawiam
3
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 106 Wiek 32 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1204
musze wznowić temat :P niewiem czy ktoś wcześniej o tym mowił ale ostatnio widziałem na ryżu z "biedronki";p z tyłu takie cos
wartości odżywcze przed gotowaniem jednej porcji [100g] i wartości odżywcze po gotowaniu jednej porcji i po gotowaniu było wszystkiego o połowe mniej ;/
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
po ugotowaniu ryż pęcznieje i nasiąka wodą dlatego było o połowe mniej kcal napisane wszystko ważysz i liczysz przed obróbką termiczną

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 106 Wiek 32 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1204
wiem ze pęcznieje ale tam nie pisze że w 100g ugotowanego ryżu jest 2 razy mniej tylko ze w 1 porcji. "W 100g ryżu surowego wartość energetyczna 360kcal białko 6,7g węglowodany 76,8g tłuszcze 0,7" i drugie " w 1 porcji ryżu ugotowanego wartość energetyczna 141kcal białko 2,95g węglowodany 31,55 tłuszcze 0,35" tak jakby wszystko sie wypłukiwało
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 484 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 6276
troche pomyslec wystarczy. No dobrze, 30g wegli w 100g ugotowanego tak? ALe jak ugotujesz 100g ryzu to napeczenieje ci do 300g okolo, czyli wychodzi tak jak na opakowaniu.
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
"W 100g ryżu surowego wartość energetyczna 360kcal białko 6,7g węglowodany 76,8g tłuszcze 0,7" i drugie " w 1 porcji ryżu ugotowanego wartość energetyczna 141kcal białko 2,95g węglowodany 31,55 tłuszcze 0,35" tak jakby wszystko sie wypłukiwało



chłopie wytłumacze jak dziecku gotujesz 100g surowego ryżu wrzucasz na wodę ten RYŻ pęcznieje zwiększa swoją objętość i jednocześnie wage jeśli się ugotuje i zjesz cały to będzie 360kcal a na etykiecie piszą że z tego co napęczniało czyli z tych 360 ktoś wziął tylko 100g resztę zostało w garnku dlatego się wartości zmniejszyły bo reszta zostaje inaczej nie umiem wytłumaczyć
1

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 106 Wiek 32 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1204
Wiem odrazu o tym pomyslalem ale wtedy pisało by w 100g ryzu ugotowanego i w 100g ryzu nie ugotowanego, a pisze w jednej porcji ryżu surowego !100g! a potem w jednej !!porcji!! [a porcja to jedna saszetka!!!!!!!!!] ryżu ugotowanego [czyli jak wiadomo np 200g]
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

czy dobrze?

Następny temat

Pij mleko, będziesz kaleką ?

Wiecej