2. Kroimy fileta:
3. Podsmażamy pierś:
4. Podsmażamy pokrojony czosnek:
5. Czosnek i pierś zalewamy sokiem:
6. W takim momencie dolewamy znów soku:
7. A tak wygląda jak jemy:
Zapewne wszyscy regularnie jadamy filet z kurczaka. Sam jestem szczęśliwym posiadaczem elektrycznego grilla, więc łatwo, szybko i smacznie mogę uszykować taką pierś, jednak to wszystko łatwo się nudzi.
Ten przepis znam od dawna i od czasu do czasu wykorzystuję. Lubię to przygotowywać dla wszelakich gości, bo jeszcze nie spotkałem nikogo, komu by przynajmniej bardzo nie smakowało. Dlatego, choć sam przepis może nie zachęca tak bardzo, ja gorąco polecam każdemu.
Co potrzebne:
- filet z kurczaka
- główka czosnku
- sok jabłkowy 100% (litr)
Piersi rozcinamy na dwa plastry (widać to na drugim zdjęciu) by nie były one zbyt grube. Po rozcięciu dodatkowo delikatnie rozbijamy - im grubsza pierś tym więcej czasu będzie potrzeba by ją przygotować i tym mniej nasiąknie słodkim smakiem soku.
Przyprawiamy wedle uznania - polecam szczególnie wszelakie zioła (pamiętajmy, że zioła z torebki przy posypywaniu rozcieramy w palcach). Nie przesadzamy z solą ani przyprawami słodkimi. Delikatnie nacieramy to wszystko sosem sojowym i odstawiamy do lodówki, by filet nabrał smaku i aromatu ziół - przynajmniej na 30 minut, a jeśli jest czas to najlepiej w granicach 2 godzin.
W tym czasie kilka ząbków czosnku obieramy i kroimy je w cienkie słupki, po czym odkładamy na później. Gdy pierś już będzie gotowa wrzucamy ją na patelnie i obsmażamy trochę z obu stron (3-4 minuty powinny wystarczyć), po czym zdejmujemy na talerz.
Teraz na patelni należy zeszklić pokrojony czosnek, trwa to z reguły kilka minut. Na to wrzucamy piersi i zalewamy częścią soku (ilość widać na piątym zdjęciu) i na średnim ogniu zostawiamy.
W momencie, gdy już prawie cały sok wyparuje (na kolejnym zdjęciu) dolewamy trochę. I tak aż do momentu, gdy skończy się sok, bądź uznamy, że już dość. Zwykle trwa to od 30 do 50 minut i prawie zawsze zużywam cały sok.
Wtedy można podać.
Nie wyrzucać usmażonego czosnku - jest pyszny :)
Kalorie w 100 gramach?
Pierś:
Białko: 23 g
Tłuszcz; 2g
Węgle: 0g
Ale nie wiem ile soku powinno się tu wliczyć...