Oczywiście patrząc pod kątem sportów kulturystyuczno-siłowych. Proszę także o uzasadnienie swojego wyboru w kilku zdaniach.
Z jednej strony można w ten sposób zabić czas a z drugiej, osoby które dopiero wchodzą w temat odzywiania itd będą miały pomysł gdzie szukać zdrowych potraw.
Oczywiście ja pierwszy
Kuchnia chińska.
Po pierwsze spora częśc przepisów bazuje na chudym mięsie. (np. kurczas/kaczka na ostro)
Smażona jest w woku (nowoczesne woki są zeliwne, bądź pokryte teflonem) przy czym uzywa sie minimalnej ilości tłuszczu. Składa się z chudych kawałków kurczaka/kaczki (pierś) + dużo wazyw + ostre przyprawy- dobre na trawienie( pod warunkiem że ktoś nie choruje na zespół jelita wrażliwego, wzody etc.). Do każdej ostrej chińskiej potrawy dodaje sie kopiasty talez świerzej suróweczki.
Zatem mamy mięso bogate w duże ilości białka, + witaminki i błonnik z wazyw + przyprawy usprawniające trawienie + węgle z ryżu bądź makaronu.
Ponado zapach roznoszący się po kuchni podczas gotowania chińskich potraw jest niebotycznie przyjemniejszy niżeli podczas smażenia schabowego
Oczywiście rezygnuje tutaj z wcinana azorów, pimpków, kropek czy innych czworonogich milusińskich :-% Mówię o podstawowych chińskich daniach rozpowszechnionych w europie.
Zmieniony przez - stachers w dniu 2008-08-25 13:28:26