Tłuszcze dzielą się na nasycone i nienasycone. Nasycone występują w produktach pochodzenia zwierzęcego - smalcu, maśle, mięsie, pełnotłustym mleku.
Tłuszcze nienasycone (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, czyli NNKT-unsaturated fats), zawarte są w oliwie z oliwek, oleju, rybach, białym mięsie drobiowym, orzechach,
nazywane są dobrymi tłuszczami. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, układu odpornościowego, układu krążenia i skóry. Choć tłuszcze nienasycone uważane są za zdrowsze od nasyconych, w prawidłowej codziennej diecie nie powinny łącznie dostarczać więcej niż 30% kalorii. Wszelkie bowiem nadwyżki magazynowane są przez komórki tłuszczowe.
Mogą one być jednonienasycone (mono) lub wielonienasycone (poli). Zwykle są one pochodzenia roślinnego i występują w postaci płynnej (w temperaturze pokojowej).
Jedzenie zawierające tłuszcze mono to : avocado, oliwki, orzeszki ziemne, migdały.
Te, które mają w składzie poli : tłuste ryby, olej roślinny, orzechy leśne, ziarna słonecznika.
Również zdrowymi tłuszczami są tłuszcze omega-3 (poli). Zwykle można je znaleźć w rybach, takich jak : łosoś, makrela, sardynki, pstrąg. Tłuszcze omega-3 mogą zapobiec chorobom serca, ponieważ niwelują powstawanie skrzepów krwi. Mogą także obniżać ciśnienie krwi oraz zapobiegać arytmii serca.
Te dwie odmiany tłuszczy nienasyconych powinny być substytutami do tłuszczy nasyconych. Taka zamiana pozwala obniżyć poziom cholesterolu LDL w krwi, jednak nie można zapominać, że wszystkie rodzaje tłuszczy powinny być stosowane, ale z umiarem.
A to skrawek przeprowadzonych nad tym badań:
The effect of monosaturated fats was studied in the DELTA Study. DELTA is short for Dietary Effects on Lipoproteins and Thrombogenic Activity. When monosaturated fats replace saturated fat in the diet, they improve cholesterol levels. They reduce triglycerides, total cholesterol, and LDL, which is also known as the bad carrier for cholesterol. They increase HDL, known as the good carrier for cholesterol.
W skrócie - zamiana tłuszczy nasyconych na mononienasycone w diecie powoduje obniżenie złego cholesterolu LDL, a podwyższa poziom dobrego HDL.
Wskazówki dietetyczne :
- Wybieraj majonez bądź sosy sałatkowe zawierające nie więcej niż 1gram tłuszczy nasyconych w porcji (łyżka)
- Staraj unikać ciasteczek, krakersów, słodyczy
- Częciej jedz ryby, szczególnie te tłuste, ale z umiarem. Zaleca się jedzenie 2 razy w tygodniu (porcja 170 gr.), najlepiej grillowane lub gotowane w celu uniknięcia dodatkowych kalorii.
- Usuwaj widoczny tłuszcz z mięsa, przygotowywanego do dalszej obróbki (pieczenie, gotowanie itp.)
- Staraj się stosować tłuszcze roślinne w postaci płynnej niż stałej (zawierają mniej tłuszczy nasyconych niż te drugie)
- Włącz do swojej diety płatków zbożowych, makaronu, ciemnego pieczywa
na podst.art.
www.health.discovery.com
pozdro