Prowansalskie monosquins
Składniki dla 3 osób:
9 żółtek (180g)
6 dużych pieczarek (430g)
mała cebula (60g)
2 ząbki czosnku (220g)
50g twardego, żółtego sera
80g słoniny/oliwy z oliwek
2 łyżki masła (40g)
przyprawy: łyżeczka natki pietruszki i szczypiorku, łyżeczka posiekanych listków estragonu, łyżeczka pasty anchois, bułka tarta, sok z cytryny, pieprz, sól
1. Pieczarki umyć, wykroić ogonki, kapelusze wrzucić na 2 minuty do wrzątku. Osączyć na sicie, przelać zimną wodą, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Drobno pokrojoną słoninę (oliwę) stopić (podgrzać) na rozgrzanej patelni, następnie lekko przestudzić i połączyć z zieleniną, drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, odrobiną tartej bułki i 3 żółtkami na twardo. Powstałą masą nadziać kapelusze pieczarek.
2. Utrzeć masło z anchois i położyć po kawałeczku tego masła na każdej pieczarce. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem i ułożyć w nim pieczarki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 20 minut.
3. Wyjąć i na każdą pieczarkę wbić po żółtku, posypać startym serem. Ponownie wstawić na 5-8 minut do piekarnika.
Białko 5,1g Tłuszcz 20,2 g Węglowodany 1,4g - 313,8 kcal w 100g dania
Smacznego.
Pozdrawiam wszystkich, Szczęśliwego Nowego
Cm. w Bicepsie:)