Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6534
Napisanych postów
62342
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
778105
zabijaka11
poczytaj troszkę więcej
Kwas mlekowy powstający w mięśniach jest z nich usuwany w szybkim czasie do kilku godzin po treningu wzrasta jego stężenie we krwi a z mięsni jest usuniety
Kwas mlekowy jest pozytywnym czynnikiem w wątrobie spomaga wytwarzanie hormonów anabolicznych
To co czuje się na drugi dzień po wysiłku co popularnie zwane jest zakwasami to wynik uszkodzeń włókien mieśniowych
Szacuny
13
Napisanych postów
3948
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
16264
dobrze Orion, ale teraz mi chodzi dla czego powstają, bo czasem ich nie ma, i po tym co przeczytałem ustaliłem że dla tego że brak jest tlenu do syntezy tego kwasy, już cytrynowego czy jak bo juz po trzemianie.pozdro
Łowca Winstrolu w polskiej aptece
zbieram sogi na speca
Szacuny
0
Napisanych postów
8
Wiek
32 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
147
Ja ćwicze cały czas na różnych obciążeniach. Dzisiaj dałem sobie w kość i dalej nic nie czuje, przez pół godziny po treningu mam tylko takie uczucie jak by mi ręce opadały. Mięśnie po tygodniu urosły i to widać.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6534
Napisanych postów
62342
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
778105
zabijaka11
ja wszystko rozumie że chcesz być aktywny i pomagać innym ale często czytając Twoje wypowiedzi wprowadzasz w błąd lub podajesz niedokladne informacje
jak chcesz komuś pomóc to potwierdź info które udzielasz bo możesz wprowadzić w błąd a jak taka sytuacja sie będzie powtarzać to trzeba będzie kasować Twoje wypowiedzi bo nie chodzi o to żebyś wrzucał swoją odpowiedz a potem ktos poprawiał Ciebie
pozdro
Wierzyć to znaczy ufać, kiedy cudów brak.
Muscles not grow on trees!
Szacuny
1
Napisanych postów
84
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1104
Ja tez nie mam zakwasow. Zwiekszam ciezar, sila idzie stopniowo, wydaje mi sie ze coraz lepiej wygladam. Zakwasow brak. Inni moi znajomi mowia ze maja co trening, ale mozliwe ze tylko tak mowia. U mnie zakwasy pojawiaja sie jak mam przerwe. Pzdr
wstaje rano twarz ogole kto ja jestem cienki bolek;)
Szacuny
11149
Napisanych postów
51570
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
kwas mlekowy rozpada sie od 30 min do paru godzin po wysiłku to co cie boli to sa uszkodzone włókienka mieśniowe-kwas mlekowy jest wyzancznikeim postepów w treningu . Coraz większy wysiłek pomaga ci sie "przenosic" na coraz wyższy poziom wytrenowania . Panowie podstawowe info z biochemii się kłania .
Szacuny
13
Napisanych postów
3948
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
16264
rion rozumiem Ciebie, tylko że nie do końca rozumie te powstawanie zakwasów, i moje pytanie czy dobrze to rozumiem, traktuje sie tu jako wypowiedz. może dla tego że nie są ona dobrze sformułowane, ale ja mam jakąs dyskografie czy coś, i mam problem z klejeniem zdań.pozdro.
Łowca Winstrolu w polskiej aptece
zbieram sogi na speca
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6534
Napisanych postów
62342
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
778105
to pamiętaj że jak chcesz się czegoś dowiedzieć to na końcu zdani daj znak zapytania
Co do powistawania zakwasów
W mega uproszceniu
Jak wiadomo wzrost włókien mięsniowych wywołuje się mechanicznym obciążeniem w skutek którego włókno mięśniowe zostaje uszkozone a potem odbudowane z naddatkiem. W trakcie wysiłku fizycznego w mięśniach spalana jest glukoza. Wszystko jest w porządku gdy jest dostarczana odpowiednia ilość tlenu wówczas kwas mlekowy jest tylko produktem pośrednim poźniej pojawia się kwas cytrynowy a potem woda i dwutlenek węgla. Jesli tlenu jest za mało proces kończy się na kwasie mlekowym i on powoduje często uczucie dleikatnego pieczenia w mięśniach. Jednak kwas mlekowy zostaje szybko wydalony z mięśni . A uczucie bolesności mięśniowej to właśnie uszkodzone włókna mięśniowej a dokładniej bolesność mięśni szkieletowych w skrócie DOMS
To tak ogólnie z pamięci na szybko
pozdro
Wierzyć to znaczy ufać, kiedy cudów brak.
Muscles not grow on trees!