Witam,
Wczoraj szukałem oleju kokosowego, do smażenia oczywisice W Bomi znalazlem produkt firmy KCT, importowany z Wielkiej Brytanii niby, wyglada mniej wiecej tak:
jeszcze link do strony na ktorej znalazlem analogiczny, gdyby nie weszlo zdjecie http://www.frisco.pl/product,KTC__Olej_kokosowy_5013635101887
Etykieta producenta zagranicznego, jak to zwykle bywa, zaklejona etykietą polskiego dystrybutora, na której takie info:
"Olej otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. W temperaturze pokojowej (poniżej 25 st. C) ścina się i wygląda jak białe masło. (stąd nazwany jest także masłem kokosowym). Badania wykazały, że populacje spożywające olej kokosowy wykazują niski współczynnik zachorowalności na choroby serca. Ma też doskonałe właściwości antywirusowe i antybakteryjne. W kuchni idealny jest do smażenia orientalnych potraw, pieczenia ciast i robienia deserów czekoladowych."
No i wszystko oki, gdyby nie fakt, ze na koncu podali skład, a tam: 50% olej rzepakowy, kilkanacie olej sojowy, do tego z jakis pestek jeszce!!
No to w koncu jak to jest, skoro jest z kokosa i ma 90% kwasow nasyconych, skad im sie wzial taki sklad?
Szczegolnie ze konsystencja charakterystyczna, tzn. staly, wyglada jak taki mix smalcu z woskiem
No i jeszcze ta butelka...w Polskiej wersji ma raczej ksztalt butelki po cwiartce wódy ale zakretka taka sama
Moze chcieli bardziej dopasowac produkt pod Polski rynek
Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam!