SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

do oceny

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 1857

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 484 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 6276
I 9:00

platki musli 100g + 200g jogurtu naturalnego
200g serek wiejski

II 12:00

100g ryzu bialego
150g wieprzowina smazona

III 14:30 (przedtreningowy)

100g ryzu bialego
150 wieprzowina smazona

16:00 - siłownia
IV 18:00 odrazu po treningu 30g bialka x5 olimp

jak to obiad, albo z wieprzowina smazona, albo z kurczakiem albo moze i z jakims miesiem 150g + 100g ryzu bialego lub makaronu

V 21:30

tunczyk 130g w sosie wlasnym

VI 23:30

twarog poltlusty 150g


celem jest masa beztluszczowa prosze o wszelkie porady

zapotrzebowanei to 180 / 420 / 85 b/ww/t


Zmieniony przez - honorr w dniu 2008-07-15 01:34:25
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 95 Napisanych postów 16770 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 68752
tyle ile w diecie brakuje tłuszczy tyle uzupełnij
wartosc odzywcza orzechów włoskich na 100g
Białko 16g

Tłuszcze 60,3g

Węglowodany 11,5g
(strawne)

trzeba ci 15g tłuszczy więc szamasz 25g orzechów
tylko pilnuj by rozkład kwasow tłuszczowych w diecie był 1/1/1 lub 1/2/1 nasycone/jedno-nienasycone/wielo-nienasycone
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
platki musli 100g + 200g jogurtu naturalnego
200g serek wiejski

Zamiast serka lepiej jajka z warzywami

II 12:00

100g ryzu bialego
150g wieprzowina smazona

Wieprzowina duszona/pieczona + ryż brązowy + warzywa i oliwa

III 14:30 (przedtreningowy)

100g ryzu bialego
150 wieprzowina smazona

Przed treningiem lepiej pierś z kurczaka, bo jest lepiej strawna.
Ryż brazowy

16:00 - siłownia
IV 18:00 odrazu po treningu 30g bialka x5 olimp

możesz banana zjeść do białka

jak to obiad, albo z wieprzowina smazona, albo z kurczakiem albo moze i z jakims miesiem 150g + 100g ryzu bialego lub makaronu

to jedz do godziny po bananie i białku
daj ryż/makaron + pierś/ryba chuda + warzywa


V 21:30

tunczyk 130g w sosie wlasnym

dodaj jakiś tłuszcz wielonienasycony bo nie masz go w diecie - mogą być orzechy włoskie lub olej lniany.
dodaj także warzywa


VI 23:30

twarog poltlusty 150g
ok

uzupełnij dietę tranem lub omega3

PZDR

Zmieniony przez - studensky w dniu 2008-07-15 06:59:07
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 484 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 6276
dlaczego ryz brazowy lepszy od bialego? a jezeli jajek nie moge bo dostaje uczuulenia, moze byc serej wiejski + warzywa?

Tutaj napisales np w V posiiku zeby dodac jakies warzywa. Jakie?
Ryby chude to np jakie?

Zmieniony przez - honorr w dniu 2008-07-15 11:35:58

Zmieniony przez - honorr w dniu 2008-07-15 11:41:54
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 486 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 16515
Dlatego ze ma nizszy IG i wolniej sie wchania

Szerokości

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ryż brązowy ma więcej witamin

Możesz tam serek jak masz uczulenie na jaja

Ryby chude to np mintaj,dorsz,panga

Warzywa obojętnie jakie, np pomidor,ogórek,rzodkiewka.
Możesz też różne surówki robić, np z kapusty pekińskiej.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 484 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 6276
to z tego wynika ze ryzu bialego w ogole nie jesc? tylko np po treningu?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Po treningu ujdzie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 484 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 6276
no to jzu (chyba) ostatnie pytanie. w II posilku nie moze byc smazona wieprzowina? tylko koniecznie duszona lub pieczona?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Smażona od czasu do czasu, pieczone/duszone o wiele lepsze
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 484 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 6276
dlaczego?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 95 Napisanych postów 16770 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 68752
PONIEWAż podczas smażenia wydzielaja sie związki rakotworcze

Tłuszcz, pod wpływem wysokiej temperatury, tlenu oraz pary wodnej wydostającej się ze smazonego produktu ulega przemianie do różnych związków chemicznych , które bardzo szybko ulegają dalszym niekorzystnym reakcjom. W wyniku napowietrzania się smażonego tłuszczu dochodzi do powstania niestabilnych nadtlenków, które dalej ulagaja rozpadowi na wysokoenergetyczne i niezwykle agresywne wolne rodniki. Te szybko reagujące cząstki zaczynają atakować pozostałe nienaruszone kwasy tłuszczowe i czynią z nich kolejne wolne rodniki. Podczas rozpadu nadtlenków dochodzi do powstania związków o niskiej masie cząsteczkowej jak aldehydy, ketony, kwasy, węglowodory, alkohole, itp. W wyniku zbyt długiego, bądź gwałtownego ogrzewania zaczynja się ze sobą łączyć i tworzyć związki o zwiększonej masie. Wzrasta wówczas lepkość tłuszczu, pogarsza się jego smak i zapach. Powstające podczas smażenia nadtlenki, wolne rodniki i produkty łączenia się różnych związków są niebywale toksyczne. Ponadto pomiędzy produktami utleniania tłuszczu a białkami dochodzi do tworzenia kompleksów, które obniżają wartość biologiczną białka, a także jego strawność i przyswajalność. Dochodzi również do utleniania niektórych witamin (A, D, E, B6) lub reagowania utlenionych związków z witamina B2. Obniżeniu ulega także wartość odżywcza samego tłuszczu. Zmniejsza się w nim ilośc wartościowych dla naszego organizmu kwasów tłusczowych NNKT, które pod wpływem wysokiej temperatury ulegają zniszczeniu i zamianie na substancje toksyczne. W wyniku termicznego rozkladu tłuszczu dochodzi również do powstania akroleiny, związku o działaniu rakotwórczym
Poza tłuszczem, niekorzystnym przemianom ulegaja także składniki, które przenikaja do tłuszczu ze smazonej potrawy. Są to m.in. barwniki, związki smakowo-zapachowe, a także tłuszcz zawarty w składnikach potrawy. Niewinnie wyglądający tłuszcz na patelni zanieczyszczany jest również cząstkami smazonej potrawy, panierunku i wyciekającym sokiem - składnikami, które pod wpływem wysokiej temperatury ulegają najczęściej zwęgleniu. No cóż, tym którzy polewają takim tłuszczem ziemniaki pozostaje życzyć jedynie smacznego!

Zmieniony przez - koles08 w dniu 2008-07-15 12:10:00
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

PIERWSZA DIETA NA MASE DO OCENY

Następny temat

"Warzywa i owoce w diecie"

WHEY premium