chcialbym zacytowac wypowiedz Marka C. ale nie wiem jak wiec wkleje
Sprawa normalna. jak sam zauwazyles jest to produkt przetworzony , czyli niejako strawiony wstepnie poza ukladem trawiennym.kilka powodow dla ktorych podnosi ci sie poziom cukru we krwi po spozyciu wheya
- jeses zdrowym czlowiekiem wiec organzim do transportu skladnikow odzywczych /takze bialek/ potrzebuje insuliny ktora zwiaze w krwioobiegu bialka i je odtransportuje do tkanek.
- whey nie piszesz jaki , sadzac po wskazniku poziomu cukru albo ladujesz mega dawke, albo jest tem whey silnie zanieczyszczony laktoza
- jesli robisz go na mleku , poziom cukru skacze
- na ckd nie stosuje sie zywnoasci przetworzonej wlasnie z powodow o ktorych piszemy
- w jakiej porze dnia stosujesz wheya rano na czczo >?
wtedy normalne ze poziom cukru skacze nawet po maloscukrzonych produktach.
pozdr
mc
1.Do transportu bialek nie potrzeba insuliny, z jelit aminokwasy wchlaniane sa glownie przy udziale glutationu (g-Glu-Cys-Gly), insulina dziala poprzez IRS i PI3K zwiekszajac ekspresje przenosnika GLUT4, ktory zwieksza wchlanianie glukozy w miesniach szkiel. i tk. tluszczowej. Bialek przykro mi ale nie rusza insulina w zaden sposob.
2.Kazde WPC ma troche cukru, jezeli sa to cukry proste to szybko poziom glukozy podskoczy - chociaz w tym wypadku chodzi pewnie o mieszanie z mlekiem - laktoza to galatktoza i glukoza przy czym galatkoza przeksztalca sie szybko w glukoze.
3.Wzrost poziomu cukru we krwii ma sie nijak do pory dnia, a jedynie zalezy od podazy glukozy badz w formie jedzenia, badz w formie rezerw z watroby
Tyle z grubsza co mnie w oczy pieklo w tym temacie ;p