SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

WARZYWNE ZDROWIE I WARIACJE [art]

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3961

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 654 Wiek 41 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 14656
Myślę, że tekst przydatny i pożyteczny. Dlatego go zapodaję. Jeśli sięnie podoba to skasować





WARZYWNE ZROWIE I WARIACJE

Warzywa powinny stanowić niezastąpiony element każdego posiłku naszego codziennego menu. Są bowiem skarbnicą witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego, a przy tym zwykle dostarczają niewielkiej ilości kalorii.

WARZYWNE ZDROWIE

Zgodnie z definicją pod pojęciem warzywo rozumie się świeżą, jadalną część rośliny, która nadaje się do spożycia w stanie surowym, po uprzednim ugotowaniu lub zakonserwowaniu.

Istnieje wiele klasyfikacji warzyw, w zależności od tego, którą część botaniczną się jada, np.: korzeniowe, liściaste, rośliny strączkowe, a także po uwzględnieniu przydatności kulinarnej, skrobiowe. Pod względem wartości odżywczej warzywa składają się w 78-95 % z wody, dzięki czemu większość zalicza się do grupy produktów niskokalorycznych. Ilość białka obecna w warzywach jest niewielka, średnio wynosi około 2 %. Większość warzyw charakteryzuje się także niską zawartością tłuszczu - waha się ona pomiędzy 0,5-2 % (warzywa oleiste 18-30 %).

Tłuszcze obecne w warzywach to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, bardzo cenne żywieniowo. Pod względem zawartości węglowodanów warzywa znacznie różnią się między sobą - sałata głowiasta zawiera ich jedynie ok. 2 %, zaś ziemniaki nawet ok. 20 %. Zawartość węglowodanów determinuje w dużym stopniu przydatność kulinarną warzyw. Większość z nich można spożywać w stanie surowym, wyjątkiem są ziemniaki oraz rośliny strączkowe. Omawiając wartość odżywczą warzyw, nie można pominąć obecnych w nich substancji zapachowych, smakowych, lotnych olejków, kwasów organicznych, które oddziałują na organizm człowieka w bardzo rozmaity sposób. Pobudzają apetyt, przyspieszają przemianę materii, a nawet rozgrzewają.

WARZYWNE WITAMINY

Warzywa to skarbnica witamin i składników mineralnych. Wśród witamin warzywnych dużą część stanowią witaminy o działaniu antyoksydacyjnym (witamina C, witamina E oraz beta-karoten, czyli prowitamina A).

Antyoksydanty to substancje zwalczające bardzo aktywne atomy lub cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Ich niszczące działanie polega na tym, że utleniają każdy związek, z którym mają kontakt i przez to uszkadzają struktury komórkowe. Takie zniszczenia komórek mogą prowadzić m.in. do zmian nowotworowych.

Witamina C
, oprócz tego, że jest przeciwutleniaczem i hamuje rozwój nowotworów, bierze także udział w syntezie ważnych fizjologicznie czynnych związków w organizmie. Dzięki niej szybciej goją się rany, jest niezbędna do prawidłowej syntezy kolagenu, który skórze nadaje elastyczność i młody wygląd. Witamina C jest także niezbędna organizmowi w procesach neutralizacji leków i trucizn. Karotenoidy warzywne zmiatają wolne rodniki w organizmie i nie dopuszczają do uszkodzeń komórek.

Witamina A, która powstaje w organizmie z beta-karotenu, gwarantuje prawidłowy wzrost organizmu. Oddziałuje także na narząd wzroku i jest niezbędna w procesie widzenia.

Witamina E, również antyoksydant, regeneruje pozostałe przeciwutleniacze i podnosi efektywność ich działania. Ponadto zapobiega uszkodzeniom naczyń krwionośnych, zwiększa odporność krwinek czerwonych na hemolizę, uczestniczy w funkcjach rozrodczych organizmu i reguluje procesy przemiany materii w mięśniach.

Warzywna witamina K jest niezbędna w procesie krzepnięcia krwi i bierze udział w budowie tkanki kostnej. Chroni przed atakiem bakterii, grzybów, działa przeciwzapalnie. Warzywa zawierają także witaminy grupy B, które biorą udział w przemianach węglowodanów, regulują procesy przemiany materii, warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Stymulują także układ odpornościowy organizmu i pobudzają go w kierunku syntezy ciał odpornościowych, hemoglobiny oraz niektórych hormonów.

W warzywach znajdują się też składniki mineralne. Najważniejsze z nich to: wapń, potas, magnez, żelazo i fosfor. Jednak w przeciwieństwie do żywności pochodzenia zwierzęcego, są gorzej przyswajalne przez organizm człowieka.

WAŻNY BŁONNIK

Warzywa to bogactwo błonnika pokarmowego, o którym mówi się, że jest miotełką czyszczącą jelita człowieka. Włókno pokarmowe jest tzw. substancją balastową. Stanowią ją roślinne wielocukry i ligniny (części ścian komórek roślinnych), które są oporne na trawienie w przewodzie pokarmowym człowieka i jako nie strawione resztki usuwane są z organizmu.

Błonnik pełni wielorakie funkcje. Zwiększa masę objętość stolca, dzięki czemu jest wspaniałym panaceum na wszelkie problemy z wypróżnianiem i uciążliwe obstrukcje. Drażniąc mechanicznie jelita, reguluje ich ruchy perystaltyczne. Błonnik posiada zdolność wiązania dużych ilości wody i pęcznieje w żołądku. Zwiększając masę i objętość spożytych pokarmów, hamuje uczucie głodu.

Włókno pokarmowe stanowi podłoże dla rozwoju korzystnej mikroflory jelitowej. Frakcje rozpuszczalne błonnika - pektyny, tworzą żele, które mają właściwości odtruwające. Posiadają zdolność wiązania w jelitach trójglicerydów, lipidów i cholesterolu, co wpływa na obniżenie wchłaniania tych składników, a tym samym na zmniejszenie ich poziomu we krwi. W podobny sposób błonnik wiąże i usuwa z organizmu wolne rodniki, metale ciężkie oraz inne szkodliwe produkty przemiany materii. Ma działanie buforujące - wiążąc w żołądku nadmiar kwasu solnego, zmniejsza również wchłanianie kwasów żółciowych, dzięki czemu działa ochronnie na komórki jelit. Tworząc trudno przepuszczalną błonę wyścielają przewód pokarmowy, spowalnia wchłanianie cukrów i przyczynia się do powolniejszego wzrostu stężenia glukozy we krwi. Ma to niebagatelne znaczenie dla osób z cukrzycą. Jednocześnie włókno pokarmowe zmniejsza też wydzielanie insuliny przez trzustkę podczas spożywania posiłku.

DZIAŁANIE ZASADOTWÓRCZE

Wiele produktów przemiany materii w organizmie to kwasy, dlatego w warunkach fizjologicznych przeważa tendencja do zakwaszania ustroju. Spożywane przez człowieka produkty spożywcze różnią się pod względem zawartości pierwiastków kwaso - i zasadotwórczych, dlatego dieta nie pozostaje bez wpływu na gospodarkę kwasowo - zasadową organizmu.

Warzywa oddziałują na organizm człowieka w sposób zasadotwórczy. Oznacza to, że po spożyciu warzyw równowaga kwasowo - zasadowa, wynikająca z proporcji pomiędzy poszczególnymi jonami, przesuwa się w kierunku zasadowym - bardzo pożądanym dla zdrowia organizmu. To właśnie obecne w warzywach potas, wapń i magnez działają alkalizująco. W ten sposób zapobiegają niebezpiecznemu zakwaszeniu organizmu, którego objawy to m.in.: stałe zmęczenie, bóle głowy, utrata apetytu, zła cera, starczy wygląd, apatia, gorsze wykorzystanie składników odżywczych z pożywienia.

ZAKUP I PRZECHOWYWANIE

Bardzo ważne jest, aby zawsze dokonywać zakupu świeżych warzyw. Ich świeżość ocenia się na podstawie wyglądu zewnętrznego. Zwiędła nać marchwi lub wysuszone liście sałaty świadczą o niewłaściwym dotychczasowym przechowywaniu - takich warzyw lepiej nie kupować. Nie poleca się nabywania warzyw na bazarach pod gołym niebem, stoiskach ustawionych bezpośrednio przy drodze czy z nieosłoniętych stolików, gdzie warzywa poddawane są silnie wysuszającemu promieniowaniu słonecznemu. Taka ekspozycja na słońce prowadzi do strat wody, witamin turgoru* roślin. Aby zakupione nie straciły swoich wartości odżywczych, także w domu należy je prawidłowo przechowywać. W temperaturze pokojowej warzywa można przechowywać tylko przez krótki czas, w chłodni, przy wysokiej wilgotności powietrza, parę tygodni. Bardzo dobrym miejscem przechowywania jest specjalnie wydzielona w lodówce komora, tzw. fresh box, w której panują bardzo specyficzne warunki przechowalnicze, dostosowane do wymagań świeżych roślin.

*Turgor - stan wysycenia komórek i tkanek roślinnych wodą, umożliwiający utrzymanie kształtu i określonej pozycji przez roślinę lub niektóre jej organy, nie posiadające dobrze wykształconej podtrzymującej tkanki mechanicznej.

WARZYWA W KUCHNI

Z warzyw w kuchni można przygotować prawie wszystko. Najczęściej jadamy je na surowo, gotowane albo pieczone. Można je też dusić. Bardzo ciekawą metodą obróbki cieplnej warzyw jest gotowanie na parze - wówczas dochodzi do małych strat wartości odżywczych, a smak takich warzyw jest bardzo oryginalny. Niektóre warzywa poddaje się procesowi blanszowania, czyli przelania lub krótkotrwałego zanurzenia we wrzątku. Takie działanie inaktywuje enzymy i poprawia strawność warzyw. Warzywa w kuchni są wręcz niezastąpione. Świetnie smakują w sałatkach, surówkach a także same - jako danie główne, np. gotowany kalafior czy faszerowana papryka. Są niezastąpionym składnikiem dań z mięsem, zapiekanek z makaronem czy kaszą. Bez warzyw nie mogłyby istnieć pyszne zupy. Warzywa nadają się także na przeciery, dippy** czy soki. Ugotowane i zmiksowane warzywa to bardzo smaczny czynnik zagęszczający potrawy, np. zupy kremy.

** Dip (z ang. to dip - zamaczać) to gęsty sos do maczania warzyw, chipsów, ryżowych wafli oraz innych produktów.
Często dippy wytwarza się na bazie śmietany.


źródło Moda na zdrowie


Zmieniony przez - kowalos w dniu 2008-06-18 15:50:17

Zmieniony przez - kowalos w dniu 2008-06-18 15:51:33

Zmieniony przez - domer w dniu 2008-06-20 11:00:33

WHAT DON'T KILL YA,
MAKES YA MORE STRONG!

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6276 Napisanych postów 76056 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754969
Pewnie, ze sie przyda. Warzywa to podstawa

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Usunięty przez domer za pkt 4 regulaminu
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 654 Wiek 41 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 14656

WHAT DON'T KILL YA,
MAKES YA MORE STRONG!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Masz soga, warzyw nigdy za wiele
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 356 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1379
przed trenem na wiele
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 456 Wiek 46 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 15780
sog oczywiście, warzywka fajna sprawa i poczytać o nich tez fajnie :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 654 Wiek 41 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 14656
fajnie że się podoba

podbudowałem się tym

WHAT DON'T KILL YA,
MAKES YA MORE STRONG!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 4069 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 44515
Sog sie nalezy

HST power!!!
"niech nienawidzą- byle by sie bali"

http://www.sfd.pl/Lager90/BLOG/W_Drodze_Na_Plaze_fotki_s.33,_filmik_str.36-t459544.html - Mój blog;]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 68 Napisanych postów 6262 Wiek 43 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 25443
zaczełem to czytac wyrywkowo ale mnie wciągneło i od początku całe se walnełem, sog oczywiscie

zdr

życie jest za krótkie żeby byc małym



http://www.sfd.pl/Rola_tłuszczy_-_art_by_szoho-t185012.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 654 Wiek 41 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 14656
dzieki za dobre słowa

WHAT DON'T KILL YA,
MAKES YA MORE STRONG!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
jakie soki warzywne polecacie?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

odstęp między posiłkiem a treningiem co robic gdy .....

Następny temat

Brzuch

WHEY premium