Uzupełniamy zapasy białka
Dodaj pokruszone drobno migdały (lub masło migdałowe, jeśli uda Ci się je zdobyć) do owsianki lub szejku proteinowego.
W zasadzie do tego celu można by też wykorzystać masło orzechowe lub drobno pokruszone orzechy, ale migdały są mniej „sensacyjne" dla żołądka. Jedna łyżka stołowa tego produktu, dodana do szejku proteinowego sprawia, że dostajemy kilka dodatkowych gramów proteiny razem z dobroczynnymi włóknami, wapń budujący tkankę kostną (więcej niż w maśle orzechowym) oraz mnóstwo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są w stanie podnosić produkcję testosteronu w naszym organizmie.
Smakosze robią to w ten sposób: mieszają masło migdałowe (lub posiekane migdały) z sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz miodem i dodają wszystko do ulubionej zieleniny (sałatki)
Zmieszaj fasolę z brązowym ryżem.
Jak wiadomo brązowy ryż ma większą wartość odżywczą niż biały (brązowy ma też korzystniejszy współczynnik glikemiczny). Jeśli jednak do talerza ryżu dodamy filiżankę fasoli i zmieszamy razem obydwa produkty, to mamy automatycznie potrawę podnoszącą poziom białka w organizmie.
Można przygotować oba składniki pół na pół, razem lub oddzielnie, a można też uzupełnić danie drobniutko pokrojonym ząbkiem czosnku.
Dodaj krewetki do sałatek, zup i past.
Mimo, że mała paczka krewetek stanowi dużą naturalną przekąskę, to przede wszystkim jest źródłem białka z małą ilością tłuszczy. Niewielki dodatek krewetkowy dodany do codziennego jedzenia sprawi, że to jedzenie wzbogaci się aż o 18 g protein. Zamrożone krewetki nadają się jako dodatki do prawie każdego rodzaju posiłku. Zawierają dużo selenu, równie dużo naturalnej witaminy D, która doskonale się wchłania.
Dodaj żółtka do białek.
Owszem, białka jaj to prawie czysta proteina, ale to nie powód, żeby zjadać tylko białko. Żółtka zawierają choinę, a więc składnik odżywiający korę mózgową, luteinę działającą ochronnie na narząd wzroku oraz zeaksantynę - fotochemiczny składnik poprawiający ostrość spojrzenia. Ponadto witaminę B12 chroniącą przed otłuszczeniem i witaminę D konieczną do ukształtowania włókien mięśniowych. Ludzie boją się, że cholesterol z żółtka przyczyni się do podniesienia się cholesterolu we krwi. Otóż nie ma na to dowodów ! Są natomiast dowody na to, że żółtka są niezbędne dla wzrostu, mięśni i siły. Na Uniw. Teksaskim (USA) przeprowadzono badania, z których wynika, że osoby zjadające dziennie trzy całe jajka zdobyły prawie dwukrotnie większy procent masy mięśniowej i siły niż osoby zjadające tylko jedno jajko. Badania przeprowadzono w ciągu trzymiesięcznego cyklu treningowego na dwóch grupach, a różnice okazały się wyraźnie istotne.
Więcej zdrowia
Dodaj siemię lniane do owsianki, jogurtu, szejków oraz pieczonych łakoci.
Siemię zawiera kwasy tłuszczowe Omega-3 chroniące układ krwionośny, obniżające poziom cholesterolu, a także roślinne związki zwane lignanami, które obniżają ryzyko zachorowania na raka prostaty. Niektórzy piją olej lniany zamiast spożywania siemienia, ale jest to gorszy wybór, bowiem w olej brakuje błonnika, lignanów oraz orzechowego posmaku nasion.
Dodaj oregano do pasty, sosu, jajek, zup i chili.
Oregano zawiera więcej antyoksydantów niż wszystkie inne zioła, a nawet większość owoców i warzyw. Dzięki takim właściwościom oregano jest w stanie uchronić nas przed rakiem, chorobami serca, a ponadto przyśpiesza regenerację mięśni po treningu. Dodając świeże oregano do butelki oliwy extra-virgin sprawimy, że oliwa nabierze aromatycznego zapachu.
Zwalczanie tkanki tłuszczowej
Zamiast tłustej wędliny wybierz wędzonego łososia.
Łosoś może okazać się najlepszą rzeczą, która nada smak kanapce. Kwasy omega-3, jakie znajdują się w łososiu, mają pozytywny wpływ na likwidowanie warstwy tłuszczu zalegającej na brzuchu.
Dodaj kakao kakao proszku do szejku proteinowego lub owsianki.
Wszystkie wyniki badań dowodzą, że magnez jest doskonałym środkiem do redukowania oporu insuliny oraz do regulacji poziomu cukru we krwi. Wprawdzie kilka innych produktów zawiera więcej magnezu niż kakao, ale właśnie kakao ma zdolność redukowania nadmiaru kalorii.
Dodaj orzechy włoskie do sałatek, serka granulowanego, naleśników i wyrobów mącznych.
Orzechowy dodatek ograniczy ryzyko przybierania na wadze, ponieważ orzechy zawierają jednonienasycony tłuszcz, minerały i błonnik - razem jest to mieszanka dobroczynna dla sylwetki. Smakosze mogę sobie pozwolić na pieczone orzechy (dodatkową ich zaletą jest to, że od upieczonych orzechów łatwo odchodzi skórka), jednak samo pieczenie nie powinno trwać dłużej niż 5-10 minut w temp. 175 stopni.
Zamiast przeróżnych dżemów używaj do kanapek konfitury jabłkowej.
W USA dużą popularność zyskało masło jabłkowe, które jest wysoko skoncentrowaną formą konserwowanego jabłka, ma mniej cukru, a więcej błonnika niż większość dżemów.
Błonnik ma pozytywny wpływ na ograniczenie procesu tycia, więc warto skorzystać przynajmniej z pieczonych jabłek lub konserwowanych w drobnych kostkach jakie sprzedaje się w niektórych supermarketach. Produkt ten dodajemy najczęściej do serka granulowanego, posypujemy cynamonem i mamy smaczną przekąskę, bogatą w proteiny.
Wzmacnianie procesu regeneracji
Dodaj kiełków zbożowych do proteinowego szejku przed treningiem.
Kiełki są dobrym źródłem chromu, który polepsza dopływ glukozy do komórek mięśniowych. Zawierają również arginię, a więc ten aminokwas, który jest potrzebny do produkcji tlenku azotu, który poprawia przepływ krwi do mięśni. W dodatku kiełki są dobrym źródłem oktakosanolu, rodzaju alkoholu który wzmacnia siłę mięśniową. Kiełki wsypujemy na dno kielicha przed dodaniem mieszanki, co ułatwi otrzymanie właściwej konsystencji.
Dodaj kurkumę do ryżu, tuńczyka, oraz sosów i past.
Kurkuma redukuje zakażenia w stawach, na które m.in. cierpią zawodnicy dźwigający duże ciężary. Kurkuma poprawia też wrażliwość insulinową, dzięki czemu ma łatwiejszą drogę dotarcia do komórek mięśniowych.
Nawadniaj się przed treningiem, wrzuć do wody trochę proteiny białkowej.
Im większe nawodnienie, tym mniej zmęczenia odczuwamy podczas treningu, a ponadto woda przed treningiem stymuluje duże grupy mięśniowe do wzrostu po treningu. Należy dodać do niej 20 g proteiny, dzięki czemu stymulacja spełni z powodzeniem kryteria hydratyzacji oraz anabolizacji.
Źródło: KiF, czerwiec 2008
To są bardziej takie ciekawostki, ale warto przeczytać
ZDR.
Zmieniony przez - studensky w dniu 2008-06-18 11:44:33