Szacuny
33
Napisanych postów
2007
Wiek
38 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
74703
dziewczyna kupila sokowirowke i codziennie robi sobie sok z kilku marchewek, pamietam ze czytalem gdzies, ze duze dawki witaminy A sa toksyczne dla organizmu, wiec jakie mniej wiecej ilosc tych marchewek beda ok ?
jakby jezscze ktos podrzucil linka o toksycznosci i skutkach ubocznych wit.A to bylbym bardoz wdzieczny
Szacuny
1
Napisanych postów
65
Wiek
37 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
698
nadmiar witaminy A powoduje: demineralizację kości, zaburzenia przewodu pokarmowego, wapnienie innych tkanek, wrażliwość i popudzenie, suchość i swędzenie skóry, upośledzenie ultrafiltracji w kłębuszkach nerkowych, wypadanie włosów, zmiany zabarwienia skóry.
Nadmiar witaminy A spowodowany jest jej nadmiernym spożyciem, głównie w postaci leków, znacznie rzadziej dietą !!! wiec jesli nie bierze zadnych lekow z wit A to raczej nie ma mozliwosci przedawkowania.
wytrwalosc, cierpliwosc, optymizm i oczywiscie dieta
Szacuny
16
Napisanych postów
632
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
15595
Jeśli zauważy przebarwienia na skórze niech zmniejszy spożycie...
Organizm magazynuje wit. A w wątrobie w postaci retinolu, gdy jest zapotrzebowanie uwalnia witaminę do krwi gdzie łączy sie ona z białkami i nie wywołuje negatywnych efektów.
Większość efektów biologicznych to wynik działania retinolu i dwóch jego pochodnych - retinalu i kwasu retinowego.
W warzywach występuje prowitamina wit. A (betakaroten) - związek złożony z dwóch połączonych ze sobą cząsteczek retinalu.
Organizm posiada enzymy które przekształcają betakaroten w aktywne formy witaminy. Przekształcenie nie jest całkowite, betakaroten wykazuje 1/6 aktywności retinolu, czyli 6 mikrogramów betakarotenu daje 1 mikrogram retinolu.
Witamina A rozpuszcza sie w tłuszczach, dlatego w przeciwieństwie do witamin rozpuszczalnych w wodzie łatwiej "ja przedawkować".
Jeżeli nie będzie brała dodatkowych farmaceutyków z ta witaminą, to niech używa sokowirówki do woli
lifting weights, killing bears and eating whole eggs...
Szacuny
11149
Napisanych postów
51567
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Tylko że organizm przekształca karoten w retinol w momencie gdy potrzebuje wit.a, w przeciwnym razie do tego nie dochodzi, więc obawiać się nie ma czego.
Szacuny
16
Napisanych postów
632
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
15595
Tylko, że to się dzieje cały czas, gdyż organizm zużywa:
retinol - uczestniczy w regulacji syntezy surfaktantu płucnego, który ułatwia oddychanie,
retinal - występuje w pręcikach siatkówki, i odpowiada za widzenie w słabym świetle
kwas retinolowy - częściowy wpływ na wzrost i różnicowanie tkanek
Poza tym betakaroten jest antyoksydantem, uzupełnia antyoksydacyjne właściwości witaminy E.
lifting weights, killing bears and eating whole eggs...