SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Do XENY !!!!! FRUKTOZA

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 17731

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Możesz mi podać różnicę dot. FRUKTOZY, cukrów prostych np. białego cukru, a ww. złożonych ?

Cukier biały, czyli ww. proste podnoszą gwałtownie poziom cukru we krwi, wydzielane są duże ilości insuliny, a jej nadmiar magazynuje się jako tk. tłuszczowa.
Przeczytałem, że FRUKTOZA np. w owocach nie podnosi poziomu insuliny, więc nie można utyć .

Czy to prawda ?
Dlaczego na rzeźbę króluje ryż, a nie owoce?
Co się stanie, gdybym zamienił całą pulę moich ww. z ryżu czy płatków na owoce ?
Jak FRUKTOZA wpływa na mięśnie ?
CZy moę przytyć, gdy zjem owoce np. o 21:00
Co jedzą zawodowcy po treningu ?
Możesz podać mi markę galaretek bez cukru ?

Z góry dziękuję !!!

Trzymajcie się...Pozdrawiam !!
BURNER
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Szkoda, że Cię nie ma Xeno !!

Ale cały czas proszę o pomoc i wyjaśnienie w/w spraw.

Trzymajcie się...Pozdrawiam !!
BURNER
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 3096 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 21099
tez bylbym ciekaw odpowiedzi na te pytania.

pozdrofka
Lukx
www.lukx.cnet.pl 

pozdrofka
lukx
http://www.lukx.com 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
xeno gdzie jestes ???!?!?!?!?!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 256 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 6043
No to o jakie cukry Ci w końcu chodzi ???
Cukry proste , monosacharydy np. glukoza , fruktoza ?
Cukry złożone - disacharydy np. sacharoza ( zwykły biały ) ?
Cukry złożone - polisachrydy np. celuloza , skrobia ?
1

Tułam się tu i tam... najczęściej w jamce tradycyjnych
Dlaczego widząc słowa "gramatyka, ortografia, fleksja, składnia" myślisz sobie takie straszne i obraźliwe rzeczy pod moim adresem ?
http://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=64429 <-- wejdź...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 2881 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 20969
Na temat cukrów można napisać naprawdę bardzo wiele. A ponieważ nie chce mi się pisać wszystkiego, co wiem na ten temat, proponuję abyś przedstawił konkretne pytania. Postaram się udzielić konkretnych odpowiedzi.

Al_Bundy_2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
al, żartujesz? przecież burner zadał kilka konkretnych pytań, z resztą sam jestem ciekaw odpowiedzi na nie.

bd
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 2881 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 20969
Przede wszystkim Burner to nie nadmiar insuliny magazynuje się jako tkanka tłuszczowa (insulina jest hormonem peptydowym). Co zaś do tych węglowodanów, to podstawowe rzeczy postaram Ci się w skrócie wyjaśnić.

Najprostszymi węglowodanami są monosacharydy (w określonych warunkach można je określić jako polihydroksyaldehydy lub polihydroksyketony).
Jeśli chodzi o występowanie w pokarmach (a więc to co nas interesuje) to największą rolę odgrywają takie monosacharydy jak glukoza, fruktoza i galaktoza; disacharydy (ich cząsteczki są zbudowane z dwóch cząsteczek monosacharydów) takie jak sacharoza, laktoza, maltoza i polisacharydy (ich cząsteczki są polikondensatami wielu cząsteczek monosacharydu) jak skrobia i celuloza.
Nie chcę się tu wymądrzać, dlatego nie wdając się w szczegóły podam tylko wiadomości ogólne:

D-Glukoza jest monosacharydem zaliczanym wraz z siedmioma innymi do grupy aldoheksoz. Występuje w wielu produktach roślinnych. Jest jedynym węglowodanem, który może odżywiać tkankę nerwową (chyba zdrowy mózg jest najważniejszy). Glukoza jest ostatecznym produktem hydrolizy skrobi. Krystaliczna "sklepowa" glukoza występuje w formie tzw. alfa-D-glukopiranozy. Po rozpuszczeniu w wodzie następują jednak przemiany wewnątrzcząsteczkowe i ustala się ostateczna równowaga - w roztworze znajduje się aż pięć (!) różnych form glukozy (oczywiście w różnych ilościach).

D-Fruktoza razem z trzema innymi cukrami zaliczana jest do grupy tzw. ketoheksoz. Występuje głównie w owocach i dlatego często nazywana jest cukrem owocowym. Jest również produktem hydrolizy cukru stołowego (w 50%).

D-Galaktoza jest podobnie jak glukoza monosacharydem z grupy aldoheksoz. Od glukozy różni się w sensie budowy tylko konfiguracją grupy hydroksylowej przy czwartym atomie węgla. Jest produktem hydrolizy laktozy.

Sacharoza jest to nic innego jak zwykły cukier stołowy. Jest disacharydem, którego cząsteczka zbudowana jest z jednej cząsteczki glukozy i jednej fruktozy. Oczywiście w wyniku hydrolizy daje oba te cukry proste w ilościach równowagowych. Występuje głównie w burakach cukrowych i trzcinie cukrowej.

Laktoza to tzw. cukier mleczny (mleko krowie ok. 5%). Jest disacharydem zbudowanym z jednej cząsteczki glukozy i jednej galaktozy. W organizmach żywych ulega hydrolizie w obecności laktazy - enzymu trawiącego laktozę (ci którzy produkują go mało lub wcale cierpią na tzw. nietolerancję laktozy i nie mogą pić mleka).

Maltoza jest disacharydem zbudowanym z dwóch cząsteczek glukozy. Jest jednym z produktów hydrolizy skrobii.

Skrobia jest polisacharydem (polikondensat od kilkuset do kilku tysięcy cząsteczek glukozy). Cząsteczki glukozy są połączone ze sobą wiązaniami 1,4-alfa-D-glikozydowymi. Występuje w wielu produktach roślinnych (jeśli chodzi o pokarmy to głównie w produktach mącznych).

Celuloza jest najbardziej rozpowszechnionym w przyrodzie węglowodanem. Jest zbudowana podobnie do skrobii, z tym że między monomerami glukopiranozowymi występują wiązania 1,4-beta-D-glikozydowe, w związku z czym z braku odpowiednich enzymów u ludzi nie możemy jej trawić. Wchodzi w skład ścian komórkowych u roślin.

Spożycie węglowodanów wywołuje wydzielenie do krwi przez trzustkę insuliny - hormonu który reguluje poziom cukru we krwi. Insulina powoduje przemianę glukozy w glikogen (charakterystyczny dla zwierząt i grzybów polisacharyd, który jako tzw. materiał zapasowy jest magazynowany w wątrobie i mięśniach). Sprzężonym hormonem do insuliny jest glukagon - powoduje rozpad glikogenu i uwalnianie glukozy do krwi.
Ilość wydzielonej insuliny zależy od stężenia we krwi węglowodanów. Węglowodany proste (monosacharydy) nie wymagają trawienia i szybko od chwili spożycia przedostają się do krwi. Powoduje to nagły wzrost stężenia cukru we krwi i duże wydzielenie insuliny. Powoduje ona wtłoczenie cukru do komórek i przemianę w glikogen w związku z czym stężenie cukru we krwi gwałtownie spada.
Węglowodany złożone (skrobia, dekstryny) potrzebują trochę czasu na strawienie. W wyniku stopniowej hydrolizy przy udziale enzymów (trawienie) otrzymujemy na bieżąco glukozę i cząsteczki skrobi o coraz krótszych łańcuchach (dekstryny, oligosacharydy). Dzięki temu dopływ glukozy z jelita cienkiego do krwi jest stały i w miarę równomierny. Nie powoduje to wówczas skoków w wydzielaniu insuliny, a co za tym idzie poziom cukru we krwi jest dosyć stabilny.

I to by było na tyle. Jeśli masz jakieś konkretne pytania, to wal śmiało, postaram się odpowiedzieć najlepiej jak będę umiał.

Al_Bundy_2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 256 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 6043
Jestem pod wrażeniem Al_Bundy_2 !!! Gratuluję wspaniałej odpowiedzi . Powinieneś być usatysfakcjonowany , Burner .
Cieszę się , że czasem są tu osoby odznaczające się pożądną wiedzą .

LN

Tułam się tu i tam... najczęściej w jamce tradycyjnych
Dlaczego widząc słowa "gramatyka, ortografia, fleksja, składnia" myślisz sobie takie straszne i obraźliwe rzeczy pod moim adresem ?
http://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=64429 <-- wejdź...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 8
mam takie pytanie, jestem cukrzykiem i nie moge jest cukrow tak jak inni i czym moge uzupelnic weglowodany i jak zmienia sie moja dieta
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1213 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 25292
"Przeczytałem, że FRUKTOZA np. w owocach nie podnosi poziomu insuliny, więc nie można utyć . "

Bzdura szybcjej od fruktozy utyjesz niz od glukozy.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

CHCĘ PRZYTYĆ!!!

Następny temat

Rzeźba i czas...

WHEY premium