SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Hormon wzrostu a stężenie cukru we krwi

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 24705

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 33 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 338
Na paru stronach dot. żywienia i zdrowia znalazłem pewne informacje dotyczące wpływu cukru i insuliny we krwi na aktywność wytwarzania somatotropiny (hormonu wzrostu). Jedne artykuły mówią o tym, że niska zawartość cukru we krwi (analogicznie niskie stężenie insuliny), prowadzi do bardziej aktywnego wytwarzania somatotropiny. Inne artykuły mówią o tym, że wysoka ilość insuliny we krwi (spowodowana dużym stężeniem cukru we krwi), sprzyja większej produkcji somatotropiny. No to w takim razie, jeżeli chce pobudzić przysadkę mózgową do produkcji większej ilości somatotropiny, to mam spożywać duże ilości cukrów, czy głodzić się i trenować, żeby utrzymać niski poziom cukru we krwi?

TUTAJ DAJĘ FRAGMENTY ARTYKUŁÓW:
///(ten mówi o pozytywnym wpływie nadmiaru cukru we krwi)
Po każdym posiłku przeżywamy trzy swoiste etapy biesiady i postu.
W ciągu pierwszej godziny po spożyciu posiłku (etap 1), rośnie poziom cukru we krwi, w następstwie czego wydziela się insulina, która bierze udział w przyswajaniu węglowodanów i tłuszczów. Po dwóch godzinach (etap 2), rośnie wydzielanie hormonu wzrostu, stężenie insuliny i cukru natomiast, zaczyna powoli spadać. Na tym etapie hormon wzrostu pobudza syntezę białek w mięśniach; proces ten jest bardziej nasilony w obecności insuliny. W przypadku białek, insulina pobudza transport aminokwasów przez błony
komórkowe oraz wzmaga ich odkładanie m.in. w komórkach mięśni szkieletowych. Hormon ten wpływa na wzmożoną syntezę cząsteczek mRNA - specjalnych matryc do produkcji białek. Jednocześnie doskonale współdziała z hormonem wzrostu potęgując jego działanie. Przy niedoborze insuliny dochodzi do zahamowania syntezy białka i wzrostu jego katabolizmu z uwalnianiem do krwi aminokwasów, które służą jako źródło energii.

///(ten mógi o pozytywnym wpływie niedoboru cukru we krwi)
Przy nadmiernym spadku poziomu cukru, organizm zaczyna bronić się poprzez wzmaganie wydzielania hormonów podwyższających poziom glukozy we krwi, takich jak : adrenalina, glukagon czy hormon wzrostu. Z tego tytułu, bardzo często zdarza się, że po okresie silnej hipoglikemii może nastąpić nagłe, niespodziewane podwyższenie stężenia cukru we krwi, co najczęściej objawia się wzmożonym uczuciem pragnienia oraz nasiloną diurezą.
Głodzenie daje jeszcze jedną, docenianą dotychczas korzyść. Jest jednym z najsilniejszych induktorów hormonu wzrostu. Kilkudniowe powstrzymywanie się od posiłków powoduje wzrost poziomu somatotropiny do wartości obserwowanych u chorych na akromegalię. Jest to niewątpliwie cenny efekt kontrolowanego głodzenia, podobnie jak i jego wpływ na wydłużenie życia, prawdopodobnie również po części dzięki stymulacji hormonu wzrostu.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 11895 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 164753
ja nie odpowiem na pytanie artykuł ciekawy ale trudny
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 63
coś pomieszałeś- mając niski cukier wychodzi na to ze masz dużo insuliny we krwii i na odwrót- wysoki cukier= mało insuliny - tak przynajmniej jest u cukrzyków, wiem z własnego doświadczenia :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 33 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 338
u cukrzyków to normalne jak piszesz. U ludzi zdrowych wraz ze wzrostem cukru jest produkowana chyba przez trzustkę insulina, która ma zredukować nadmiar cukru we krwi.
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Wzrasta insulina
spada hgh

wzrasta hgh
spada insulina

dlatego na noc nie je się np. węgli. Bo powodują wzrost insuliny, co by skutkowało spadkiem hgh a w nocy hgh szaleje najbardziej.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 33 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 338
"Po dwóch godzinach od jedzenia(etap 2), rośnie wydzielanie hormonu wzrostu, stężenie insuliny i cukru natomiast, zaczyna powoli spadać. Na tym etapie hormon wzrostu pobudza syntezę białek w mięśniach; proces ten jest bardziej nasilony w obecności insuliny. W przypadku białek, insulina pobudza transport aminokwasów przez błony."

A tutaj mam właśnie taki fragment... HGH najaktywniej wydziela się 90min po zaśnięciu, czyli mam jeść 2h + 90min = 3,5h przed zaśnięciem jak najwięcej cukrów? Bo tak wynika z tego artykułu.

"Głodzenie daje jeszcze jedną, docenianą dotychczas korzyść. Jest jednym z najsilniejszych induktorów hormonu wzrostu."

Natomiast z tego artykułu wynika, że wogóle nic nie powinienem jeść, wtedy hormon wzrostu jest wydzielany w takim tempie jak u chorych na akromegalię. Te Dwa Artykuły Się Gryzą :///
Chyba że ten i ten mówią prawdę - najpierw 3 dni głodówki, potem ostry trening i przyjęcie dużej ilości cukru przed snem.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 33 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 338
"Wzrasta insulina
spada hgh
wzrasta hgh
spada insulina"

A to nie jest taki efekt domino?
Że jak wzrasta poziom cukru we krwi, to też musi wzrosnąć poziom insuliny, która następnie pobudza produkcję HGH, które zredukuje tą insulinę, a wcześniej insulina cukier?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
To jest jak kortyzol i testosteron
Jak waga.

A największa aktywność jest przy insulinie dlatego że coś musi transportować ten cukier/aminokwasy/białka

Z wiedzy którą posiadam tak mi się wydaje, aczkolwiek w tym temacie nie zagłębiałem się jeszcze.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 63
u mnie jest tak- dam za dużo insuliny mam niski cukier (hipoglikiemie) a jak dam za malo to wysoki (hiperglikemie)- tak u cukrzyków wychodzi na to, ale u zdrowych to nie wiem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 33 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 338
no tak też jest u zdrowych ludzi z tego co wiem, tylko że u zdrowych ta insulina sama jest produkowana więc nie ma potrzeby jej pobierania z zewnątrz. Jak rośnie cukier to się wytwarza insulina by zbić ten nadmiar, jak jest za mało cukru to się nie wytwarza bo po co ;p tylko mi chodzi jak poziom insuliny działa na wytwarzanie HGH, bo te tematy insulina-cukier to chyba każdy wie jak to działa.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 194 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 6543
no to juz nie kumam to opłaca się zjesc wegle proste i produkowac insuline czy nie ?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pytanie odnośnie wagi kuchennej...

Następny temat

Dieta na masę - waże 58kg

WHEY premium