Sukces - działanie na najwyższym poziomie możliwości jednostki w kierunku spełnienia jej marzeń i pragnień przy jednoczesnym zachowaniu równowagi pomiędzy wszystkimi płaszczyznami życia.
Jak osiągnąć sukces w kulturystyce?
1. Osiągnięcie sukcesu w wielki stopniu zależy od naszej motywacji, im jest ona większa tym łatwiej będzie nam osiągnąćostatnie z wymarzony cel. Jak zwiększyć motywację? - polecam ten artykuł
2. ]Cierpliwość jest kolejnym elementem potrzebnym do osiągnięcia sukcesu. Ważne jest to, aby motywacja nigdy w nas nie wygasła, aby cierpliwość pozwalała nam przez długie lata brnąć ku chwale sukcesu.
3. Dieta - Zauważmy że w cyklu na masę, siłę czy podczas rzeźbienia się potrzebna jest odpowiednia proporcja spożywanego białka do węglowodanów i tłuszczy. Dieta kulturysty powinna być wysokokaloryczna i bogata w składniki odżywcze. To składniki odżywcze są naszym paliwem (dostarczają nam energii) i budulcem.
4. Trening - odpowiedni trening jest potrzebny nam (podobnie jak odpowiednia dieta) do budowania masy mięśniowej, zwiększania siły czy rzeźbienia się. Trenując regularnie, prawidłowo i "ostro" osiągniesz szybciej zamierzony cel. Nie pozwól wkroczyć monotonii w Twój trening. Zmieniaj go co jakiś czas i motywuj się do niego!
5. Suplementy i odżywki - Odżywki są potrzebne tylko wtedy, jeśli Twoja dieta nie jest wystarczająca. Wtedy wspomagasz się odżywkami białkowymi, białkowo-węglowodanowymi czy węglowodanowymi. Suplementów zaś mimo wszystko nie jesteś w stanie dostarczyć w odpowiedniej ilości swojemu organizmowi. Najlepiej jest, abyś stosował je regularnie, bez przerw (oprócz kreatyny i l-karnityny). Im większą gamę suplementów zażywasz tym lepiej jest dla Ciebie.
Teraz niestety wspomnę o dwóch punktach, które nas zasmucają!
6. Predyspozycje genetyczne - Część ludzi ma predyspozycje do szybszego nabierania masy mięśniowej. Innym łatwiej przychodzi rzeźbienie swojego ciała, a jeszcze innym przyrasta siła w powalającym tempie. Dlaczego tak jest? - Ponieważ są wręcz "stworzeni" do uprawiania tego sportu. Ciało człowieka, geny, są mimo wszystko nadal naszą zagadką.
7. Środki anaboliczne - Wiele się o nich mówi. Szkodzą naszemu zdrowiu, psychice, ale mimo wszystko wiele osób po nie sięga. Dlaczego? - Ponieważ ułatwiają osiąganie zamierzonych celów. Trudno jest dorównać osobom zażywającym te środki, ponieważ dają one zaskakujące efekty. Nie popieram tego, ale również nie dyskryminuję. Człowiek jest panem swojego ciała, ma jedno życie, niech robi z nim co chce. Jeśli chcesz osiągnąć sukces stosując SA, skonsultuj się z lekarzem do spraw sportu. Nigdy nie bierz na własną rękę!
Oto trzy podstawowe typy ciała i ich cechy szczególne:
Typ endomorficzny: słabe umięśnienie, krótka szyja, okrągła twarz, szerokie biodra i inklinacja do łatwego odkładania się tłuszczu.
Typ ektomorficzny: długie kończyny, krótki tors, długie, wąskie stopy i dłonie, wąska klatka piersiowa i barki, nikłe odkładanie się tłuszczu, długie, chude mięśnie.
Typ mezomorficzny: potężna klatka piersiowa, długi tors, wielka siła i solidne umięśnienie.
Nikt zazwyczaj nie reprezentuje typu wzorcowego. Jesteśmy zwykle kombinacją wszystkich trzech. Wiedza o tym, jak poszczególne typy reagują na trening i dietę, pozwoli nam osiągnąć nasz cel szybciej i mniejszym wysiłkiem. Oto wyzwanie dla nas: wiedza o typie naszego ciała i o tym, jaki trening, a także jakie jedzenie jest dla niego najlepsze. Wyzwanie to stawia jednak przed nami konieczność wyraźnego i poważnego określenia planu, który poprowadzi nas do sukcesu.
i jeszcze jedno hmmm....--->
8 podstawowych błędów w odżywianiu
1 Dążenie do sprzecznych celów
Być może największym błędem tego typu jest usiłowanie utrzymania rzeźby podczas robienia masy! Najważniejsze dla przyrostu masy jest dostarczenie mnóstwa kalorii i białka - nawet jeśli przy okazji odłoży się trochę niechcianego tłuszczu. Nie musisz dbać o linię , jeśli chcesz mieć większe mięśnie. Nie można mieć dwóch rzeczy naraz.
2 Stosowanie suplementów zamiast pożywienia
Chodzenie po sklepach i wydawanie mnóstwa forsy na aminokwasy, witaminy i prohormony jest stratą czasu i pieniędzy, jeśli jednocześnie nie dostarczy się organizmowi wystarczającej ilości białka i kalorii- dwóch podstawowych i zasadniczych czynników warunkujących przyrost masy.
3 Obżeranie się dla zapobiegania katabolizmowi
Nie ma nic złego w jedzeniu dużej liczby kalorii, ale nie myśl, że możesz zapobiec katabolizmowi pochłaniając duże ilości białka. Jeśli odczuwasz objawy przetrenowania (znużenie, rozdrażnienie, brak motywacji do treningu) zrób sobie dwa dni przerwy a potem zacznij od nowa ale z głową. Jeśli jesz jak prosię, aby zapobiec przetrenowaniu, wówczas nadmiar kalorii odłoży się w postaci tłuszczu i wtedy będziesz wyglądał jak prosię.
4 Za szybki rozrost masy mięśniowej
Realistyczny przyrost masy podczas fazy przyrostu to 1/4 - 1/2 kg na tydzień. Jeśli osiągasz większy przyrost to znaczy, że za dużo jesz, a uzyskana masa to w większości tłuszcz.
5 Wliczanie białka pochodzenia roślinnego
Częstym błędem jest wliczanie białka zawartego w pokarmach roślinnych, takich jak płatki owsiane, ryż, chleb czy ziemniaki do całkowitego dziennego zapotrzebowania na białko. Obliczając dzienne spożycie białka pochodzenia zwierzęcego, zawarte w mleku, chudym serze, proszkach proteinowych, jajach, rybach, drobiu i mięsie.
6 Za dużo białka
Białko jest niezbędne dla pomyślnego przyrostu masy, ale wielu kulturystów popełnia ten błąd, że zjada zbyt dużo białka bez odpowiedniego dopływu kalorii pochodzących z innych źródeł. Dieta bogata w białko, a uboga w węglowodany zmusza organizm do przekształcania nadmiaru białka w glukozę - źródło energii pochodzącej zazwyczaj z węglowodanów- wskutek czego niestety dochodzi do katabolizmu. By uniknąć tego najczarniejszego scenariusza powinno się jeść 2,2-3,3 g kompletnego (zwierzęcego) białka na kilogram wagi ciała dziennie dla równowagi dużo węglowodanów, głównie złożonych ( ok. 50 % dziennej liczby kalorii) oraz trochę tłuszczu (10-15% całkowitej liczby kalorii)
7 Jedzenie w takich ilościach jak zawodowi kulturyści
Nie staraj się naśladować danego kulturysty, który zjada dziennie 420 - 450 g białka, bo "oni" poza sezonem ważą ok. 145 kg, zatem 420 - 450 g białka to w jego przypadku właśnie wymagane 2,2-3,3 g/ kg wagi ciała. Ale jeśli ważysz 80 kg, wówczas powinieneś jeść 180-190 g białka dziennie.
8 Ograniczenie węglowodanów
To nieporozumienie, że robiąc masą należy jeść tylko wolno działające węglowodany, takie jak kartofle, płatki owsiane i brązowy ryż. Węglowodany o szybkim działaniu szybko dostają się do krwi i towarzyszą im witaminy oraz błonnik. Najlepiej jeść urozmaiconą dietę, zawierającą owoce, cukier i oczyszczone węglowodany, takie jak płatki śniadaniowe, ciastka ryżowe, dżemy i miód.
---> http://mojtrening.w.interia.pl z pomocą...