...
Napisał(a)
raczej niewiele lepsze. carbo to bubel trochę. sredni index carbo podchodzi pod 100, jak wyzej napisalem cukier puder wypada lepiej i jest lepiej rozdrobniony (z 200mesh). malto nie jest tak paskudnie slodkie w smaku i mozna go wiecej zeżreć
...
Napisał(a)
INDEKS GLIKEMICZNY
http://rapidshare.com/files/68538317/indeks_glikemiczny.xls.html
Węglowodany proste
Węglowodany proste składają się z pojedynczych cukrów, nazywanych monosacharydami, lub dwóch cukrów (disacharydy). Te związki są szybko rozkładane w ustach i żołądku i łatwo przyswajalne do krwi. Powoduje to nagły wzrost poziomu cukru we krwi. Należy uważać ze spożywaniem cukrów prostych, ponieważ skok poziomu cukru we krwi prowadzi do nagłej produkcji dużej ilości insuliny i zamiany węglowodanów w tłuszcz.
Po szybkim wzroście ilości cukru we krwi następuje zazwyczaj szybki jej spadek. Oznacza to, że chociaż węglowodany proste mogą dać nam szybką poprawę nastroju, następuje po nim uczucie zmęczenia oraz głodu i słabość.
Dobrym przykładem cukrów prostych jest cukier spożywczy, którym słodzimy kawę lub herbatę oraz jaki możemy znaleźć w różnych słodyczach lub napojach. Również mleko i niektóre owoce i warzywa zawierają cukry proste (laktozę lub fruktozę). Jednkże w tych ostatnich przypadkach cukry nie są przyswajane gwałtownie, ze względu na inne substancje zawarte w tych produktach.
Węglowodany złożone
Cukry złożone, zgodnie z nazwą, są zbudowane z wielu monosacharydów. Są one ważnym źródłem energii. Ze względu na złożoność cząsteczek, trawienie węglowodanów złożonych jest procesem długotrwałym. Dzięki temu nie następują gwałtowne wahania poziomu cukru we krwi.
Węglowodany złożone stanowią najlepsze źródło energii dla organizmu, ponieważ dostarczają najwięcej glukozy. Glukoza jest to preferewane przez mięśnie i inne tkanki bezpośrednie źródło energii. Ze względu na to, należy regularnie dostarczać w pożywieniu weglowodany złożone, aby zapewnić odpowidnią ilość glukozy.
Źródłami węglowodanów złożonych są między innymi: chleb, zboża, makarony, ziemniaki, fasola, ryż i owoce.
Dlatego Carbo jest lepszy choć ma wysokie IG nie uwalnia sie tyle cukru we krwi jak w przypadku Glukozy
Zmieniony przez - jabolcokk w dniu 2007-11-09 16:48:29
http://rapidshare.com/files/68538317/indeks_glikemiczny.xls.html
Węglowodany proste
Węglowodany proste składają się z pojedynczych cukrów, nazywanych monosacharydami, lub dwóch cukrów (disacharydy). Te związki są szybko rozkładane w ustach i żołądku i łatwo przyswajalne do krwi. Powoduje to nagły wzrost poziomu cukru we krwi. Należy uważać ze spożywaniem cukrów prostych, ponieważ skok poziomu cukru we krwi prowadzi do nagłej produkcji dużej ilości insuliny i zamiany węglowodanów w tłuszcz.
Po szybkim wzroście ilości cukru we krwi następuje zazwyczaj szybki jej spadek. Oznacza to, że chociaż węglowodany proste mogą dać nam szybką poprawę nastroju, następuje po nim uczucie zmęczenia oraz głodu i słabość.
Dobrym przykładem cukrów prostych jest cukier spożywczy, którym słodzimy kawę lub herbatę oraz jaki możemy znaleźć w różnych słodyczach lub napojach. Również mleko i niektóre owoce i warzywa zawierają cukry proste (laktozę lub fruktozę). Jednkże w tych ostatnich przypadkach cukry nie są przyswajane gwałtownie, ze względu na inne substancje zawarte w tych produktach.
Węglowodany złożone
Cukry złożone, zgodnie z nazwą, są zbudowane z wielu monosacharydów. Są one ważnym źródłem energii. Ze względu na złożoność cząsteczek, trawienie węglowodanów złożonych jest procesem długotrwałym. Dzięki temu nie następują gwałtowne wahania poziomu cukru we krwi.
Węglowodany złożone stanowią najlepsze źródło energii dla organizmu, ponieważ dostarczają najwięcej glukozy. Glukoza jest to preferewane przez mięśnie i inne tkanki bezpośrednie źródło energii. Ze względu na to, należy regularnie dostarczać w pożywieniu weglowodany złożone, aby zapewnić odpowidnią ilość glukozy.
Źródłami węglowodanów złożonych są między innymi: chleb, zboża, makarony, ziemniaki, fasola, ryż i owoce.
Dlatego Carbo jest lepszy choć ma wysokie IG nie uwalnia sie tyle cukru we krwi jak w przypadku Glukozy
Zmieniony przez - jabolcokk w dniu 2007-11-09 16:48:29
...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
a jednak odniose sie do wniosku koncowego. napisales ze "Dlatego Carbo jest lepszy choć ma wysokie IG nie uwalnia sie tyle cukru we krwi jak w przypadku Glukozy" otóz wlasnie ig dexyduje o tym ile glukozy w jakim czasie dostaje sie do krwi. Z tego powodu Twoja konkluzja moim zdaniem jest pozbawiona sensu.
...
Napisał(a)
Tak ale organizm najsampierw musi rozłożyc je na weglowodany proste co zajmuje jednak troche czasu i nie wstrzykuje ci odrazu pełnej dawki cukru do krwi ..
Zmieniony przez - jabolcokk w dniu 2007-11-09 17:31:26
Zmieniony przez - jabolcokk w dniu 2007-11-09 17:31:26
...
Napisał(a)
widnocznie robi to dosc szybko. o tym mówi index maltozdextryna to skrobia wstepnie przetrawiona.
Poprzedni temat
dlaczego i za co tak krytykujecie magabol????
Następny temat
który cykl lepszy ???
Polecane artykuły