Sonbaty,
rzeczywiście masz rację. Nasz koncentrat WPC ma BV104 a nie 140 a WPI95 BV160.
BV - Bilogical Value. Wskaznik ten okresla ilosc danego rodzaju
bialka, która moze byc jednorazowo zatrzymana w organizmie ludzkim. Im
wieksze BV, tym organizm zatrzymuje wiecej bialka, a tym samym wzrasta
intensywnosc procesu budowy miesni.
Wartosc biologiczna bialka scisle zalezy tez od zawartosci aminokwasów
egzogennych (dostarczanych z pozywieniem), a takze sumy aminokwasów
endogennych (produkowanych przez organizm).
Na przyklad wartosc biologiczna bialka produktu okreslona jako 79 oznacza,
ze gdyby bylo ono jedynym zródlem protein, to tempo wzrostu masy miesni
stanowiloby 79% tempa wzrostu maksymalnego, jaki mozna by osiagnac, stosujac
bialko wzorcowe (o skladzie identycznym z bialkiem naszego ciala).
Najwieksze BV posiada izolat bialka serwatki (BV=160). Jest to bardzo
istotne przy wyborze odzywki, poniewaz bialko serwatki ma o ponad 100%
korzystniejsze BV niz odzywka oparta na kazeinie. Nastepny z kolei jest
koncentrat bialka serwatki (BV=104). Wartosc biologiczna bialka jaja
kurzego, mimo najbardziej optymalnego skladu aminokwasowego, to jedynie 88
BV. Dla porównania BV bialka miesa kurczaka wynosi 79.
Dariusz Szpineta