Jest tam pokazane jak dany produkt wpływa na glukozę i insulinę we krwi, ale wartości nie są dla 50g węglowodanów, bo w przypadku np. mięsa nie miałoby to sensu, ale dla 1000kJ, czyli ok 240kcal. Punktem odniesienia jest chleb biały, pszenny, który ma obydwie wartości równe 100.
Czym więcej białka i mniej tłuszczu tym wiekszy IS.
Tak.
Więc co za róznica czy ser biały czy cokolwiek innego.
Z tego względu, że nie każde białko jest takie same. Jeżeli chodzi o glikemię i insulinemię, to aminokwasy możemy podzielić na glikogenne, czyli takie, z których powstaje glukoza, ketogenne (jedynie lizyna i leucyna), z których powstają ketony lub glikogenne i ketogenne (mieszane). Leucyna jako aminokwas ketogenny pobudza trzustkę do sekrecji insuliny, stąd różne wyniki. Badania były przeprowadzane na czczo, dlatego też część produktów białkowych podnosi glikemię, co raczej nie byłoby zauważalne (a przynajmniej nie w takim stopniu) podczas dnia i "normalnych" posiłków.
Odżywka białkowa też by miała duży IS. Tak, odżywka będzie miała wysoki IS, tak samo mleko.
Beatus, qui prodest, quibus potest