Na początku można zaznaczyc ze tluszcze a wiec związki popularnie nazywane lipidami można spotkac w swiecie roślinnym i zwierzęcym.
Stanowia one material energetyczny , budulcowy i osłonowy(izolacyjny).
Aby mieć pelen obraz tego makroskładnika, trzeba sobie zadac pytanie co to sa wogole tluszcze?
Składają się z tzw. Glicerolu i kwasow tluszczowych , a wiec estrowo polaczonego alkoholu trzeciorzędowego i wieloweglowych kwasow organicznych.
Tluszcz powstaje poprzez wiazanie grup karboksylowych kwasow z grupami hydroksylowymi glicerolu z wydzieleniem wody.
Dzieki polaczeniu trzech czasteczek kwasow z jedna cząsteczka glicerolu powstaje tluszcz właściwy trojgliceryd. Poprzez rozrywanie w procesach trawienia powstaja dwu lub monoglicerydy.
Tluszcze ze swiata roślinnego roznia się od tych ze swiata zwierzat tym ze zawieraja w swoim skladzie glownie kwasy tluszczowe nienasycone. A do niedawna przyjmowano ze te bezwarunkowo sa zdrowsze od nasyconych. Prawda jest jednak taka ze i jedne i drugie sa potrzebne w organizmie , byleby były dostarczane w odpowiednich proporcjach i dawce.
Trzeba wiedziec ze oprocz wartości energetycznej dla naszego organizmu tluszcze potrafia pelnic role stabilizujaca blony biologiczne, hormonalne, enzymatyczne,izolacyjne, ochronne, witaminopodobne itd. A energia przez nie dostarczona sluzy prawie wszystkim tkankom , oprocz mozgu i erytrocytow, te energie czerpia z węglowodanów.
I kazde kwasy tluszczowe sa wartościowe pod warunkiem , jak wspomniałem wczesniej , ze nie dojdzie do zaburzenia odpowiednich proporcji.
Tluszcze zwierzęce maja postac stala (smalec, maslo, itp.) i duza temp topnienia a roślinne odwrotnie. Oliwy i oleje sa plynne i temp topnienia jest mniejsza. Chodzi tutaj o długość łańcucha weglowego, im dłuższy tym wyzsza temp topnienia. Nienasycone maja wiec niska temp. topnienia.
Inny podzial tluszczy wynika z tego jak sa zbudowane, a wiec dzielimy je na;
-proste ,zbudowane z wegla, wodoru i tlenu.
-zlozone, dodatkowo mogą zawierac azot ,siarke, fosfor, galaktoze,laktoze, glukoze, aminokwasy i inne
Z chemicznego punktu widzenia można podzielic je na :
-tluszcze właściwe
-woski
-fosfatydy
-glikolipidy
-lipoproteidy
-sterole i witaminy
Tluszcze wlasciwe wstępnie zostaly omówione, należałoby troche szerzej potraktowac problem kwasow tluszczowych.
A wiec mamy trzy rodzaje kwasow tluszczowych;
-nasycone
-jednonienasycone
-wielonienasycone
Glownie źródłem nasyconych kwasow sa tkanki zwierzat , jaja lub mleko(produkty mleczne). Wielonienasycone zwane tez omega 3 to ryby , szczególnie ryby tłuste morz polnocnych.
Jednonienasycone występują w oliwach i olejach roślinnych.
Jeżeli tluszcze ogółem powinny stanowic 15-30(35)% dziennego zapotrzebowania na energie, to każdy z wyzej wymienionych kwasow powinien stanowic 1/3 dziennego zapotrzebowania.
Czesc z tych kwasow organizm jest w stanie zsyntetyzowac sam, jednak jest kilka takich które nazwano NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tluszczowe). Te w pewnej ilości zmuszeni jesteśmy codziennie dostarczac aby zapewnic zdrowie i względny komfort.
Do niedawna uwazano ze NNKT stanowi tylko kwas linolowy , alfa linolenowy i ewentualnie arachidowy. Teraz jednak dodaje sie do wyzej wspomnianych eikozanoidy tj kwas eikozapentaenowy i dekozaheksaenowy, oleinowy , sprzężony (koniugowany)kwas linolenowy, dihomo-gama-linolenowy i wakcenowy.
Aby zapewnic wszystkie k. organizmowi należy sporzywac oliwe z oliwek, olej lniany, wolowine, maslo, jaja, ryby morskie( losos).
Jednak sa sytuacje kiedy nie możemy sobie pozwolic na pochłanianie zbyt dużych ilości kalorii razem z tluszczami np. redukcja zapasowej tkanki tluszczowej.
Szczególnie jeżeli robimy to na zasadzie klasycznej diety białkowo węglowodanowej.
W celu uzupełnienia niedoborow możemy stosowac EFA Precision Kaizena który na okres ostrej diety zapewni nam względnie zapotrzebowanie na te najważniejsze NNKT.
CLA można uzupełnić również preparatami Kaizenowskiej produkcji . Takie zestawienie zapewni nam zatrzymanie azotu, zmniejszenie poziomu kortyzolu kortyzonu lepszy transport tlenu do tkanek. A do tego zwiększymy spalanie tkanki tluszczowej ,chociażby ze względu na fakt ze organizm nasz nie będzie zdolny do produkcji takiej ilości prostoglandyn. Dzieki temu nasze komorki tluszczowe poniekąd same będą głodować.
Pomimo ze tluszcze stanowia teoretycznie dobre źródło energii , bo posiadaja 9kcal /g-to jest dwa razy wiecej niż cukrowce, to jednak wykorzystanie ich jest raczej ograniczone. I sprowadza się do niskointensywnych wysiłków fizycznych (aeroby)lub odpoczynku.
Podczas wysokointensywnych wysilkow spalane sa glownie cukry na drodze glikolizy beztlenowej.
Oczywiście możemy zastosowac inny model żywienia w fazie redukcji tj. ketoze. Taka dieta jak większość pewnie już wie sklada się glownie z tluszczy i bialek.
Cukry stanowia nieodzowny dodatek który pomaga regulowac procesy usuwania toksyn z organizmu(wzmaga perystaltyke jelit).
Takie cukry jak większość się domysla to błonnik pokarmowy, on to zapewnia nam względny komfort.
Poza tym w okresach około treningowych stosuje się ladowanie cukrowcami jako zapewniającymi energetyke do przemian beztlenowych i resyntezy glikogenu.
Ale ladowania węglowodanami i ketoza to material na nastepny temat, poza tym warto przeczytac to co chłopaki z dzialu odzywianie już o tym napisali.
Wal śmiało - odpowiem na każde pytanie
TRENING OSOBISTY 604 971 921