SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

kurczak / filety z pangi

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 5547

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 68 Napisanych postów 5820 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 42644
YAMCHA -Tak
Tunczyka jemy max 3-4 puszki w tygodniu.Chyba ze chcesz swiecic pozneij na dyskotece Stawiaj na swieze rybki typu wlasnie panga sosos,mintaj itp.

Tunczyk z puszki zamiera sporoo rtenci, ktora spozywana w duzych ilosciach jest szkodliwa dla naszego organizmu

GÓRA---->I am What I am

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 42 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 458
Czesto na dyski chodze to sie przyda,, probowles czy panny na to leca, gdzy oczy Ci sie swieca

Tearaz jeszcze zapytam skad Ci to wiadomo, ze jest tam rtęć ??
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 87 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 8812
Po przeczytaniu tego tekstu wybieram kuraka

Panga
Kilka razy znajomi pytali mnie czy wiem coś więcej o tej nowej rybie, która pojawiła się w naszych sklepach i restauracjach. Niestety oprócz zdawkowych informacji, nie miałam wiele do powiedzenia. Od wczoraj wiem trochę więcej. Dzięki francuskiemu kanałowi M6, który wyemitował poświęcony jej reportaż - Francuzi też zadają sobie pytanie co to za jedna. A może zwłaszcza Francuzi - oni są przecież przyzwyczajeni do tego, że wszystko ma swój rodowód i to rejestrowany skrupulatnie od wieków, a teraz potwierdzony przez UE.
Tymczasem nikt w Europie nie widział nawet pangi w całości!


We Francji kilogram przeciętnej ryby kosztuje 20 EUR. Panga jest o połowę tańsza. U nas panga jest po około 16 zł, a w Wietnamie po 1,5 EUR. Jeden z największych wietnamskich pośredników w handlu pangą zarabia miesięcznie 450 tys EUR. Tak, pół miliona euro co miesiąc.


Panga, którą w coraz większych ilościach sprowadza się do Europy pochodzi z Wietnamu, a dokładnie z Mekongu. Jeśli żyje w stanie naturalnym, samice rok w rok płyną w górę rzeki, aby tam złożyć ikrę. Niestety, ta "góra rzeki" leży poza granicami Wietnamu, więc z ekonomicznego punktu widzenia, to dla Wietnamczyków cios. Dlatego zakładają masowo sztuczne hodowle - na mniejszą skalę (interesy rodzinne) lub na większą (hodowle i przetwórnie zatrudniają tysiące osób, a będą jeszcze większe). Aby zmusić ryby do rozmnażania w zamknięciu, samicom robi się zastrzyk hormonalny. Używa się do tego importowanych z Chin fiolek zawierających hormon pobierany z moczu kobiet w zaawansowanej ciąży - hormon, który u ludzi wyzwala akcję porodową. Umieszczone w niewielkich basenach pangi rosną w potwornym ścisku - wyglądało to tak, jakby w zamkniętych basenach było więcej ryb niż wody. Podobno żaden inny gatunek nie wytrzymałby takiej koncentracji.
Aby w ciągu 6 miesięcy ryby zyskiwały 1,5 kg mięsa karmi się je specjalnymi granulkami - składa się na nie mączka rybna (importowana z Peru), witaminy, ekstrakt soi i manioku. Podrośnięte ryby łowi się ręcznie, przekłada do ażurowych koszy i na małych motorkach, jak tylko szybko się da, przewozi na stateczki ze zbiornikami wody, skąd ryby płyną, już nie o własnych siłach, do przetwórni. Dalej następuje standardowa droga - filetowanie, mrożenie, pakowanie, transport do Europy.

Póki co, UE nie zakwestionowała metod hodowli. Szacuje się, że w przyszłym roku import pangi wzrośnie dwukrotnie. Naszym rodzimym rybom, takim jak np. dorsz, grozi wyginięcie (zostały przełowione, lub są łowione niewłaściwymi sieciami, które zgarniają też małe osobniki, a nie powinny), a więc ich ceny rosną. Już Wietnamczyków w tym głowa, abyśmy pangi mieli pod dostatkiem.


zrodlo: http://olalazar.blox.pl/2006/10/Panga.html 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 63 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 5566
O kurde. Jak to prawda to panga to niezły shit. Chociaż z drugiej strony hodowla kurczaków jest chyba podobna.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 8194 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 21398
na wszystko sie cos znajdzie

dwie uwagi
1. ryby z supermarketow, podejrzewam ze je namaczaja albo nie wiem co bo lipa
2. panga suxxxx nie lubie bo taka wodnista wlasnie, polecam czerniaka, drogi ale suchutki i zbity tkai jak kurczaczek, do tego wyborny w smaku panga nei specjalna :P

A to info pandze ciekawe.

“How in the hell could a man enjoy being awakened at 8:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so? ”
― Charles Bukowski

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 27 Napisanych postów 1775 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28109
Mysle ze nie mozna dawac wiary we wszystko co sie czyta. kazdej rybie mieli by robic zastrzyk z hormonu?. technicznie raczej watpliwe. i jeszcze te warunki przechowywania. mialem przedmiot zootechnika oraz podstawy prod. zwierzecej i stad wiem ze jezeli zwierzeta nie zapewni sie podstawy komfortu psychicznego taka hodowla bedzie nieoplacalna bo smiertelnosc w srod zwierzat bedzie za duza, podobnie z przyrostami masy.(czynniki stresogenne na to wplywaja wiec dazy sie w hodowli do ich eliminacji!!!).
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 42 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 458
NIech ktoś powie skad wiadomo ze w puszkach tunczyka jest rtęć ?

A co dohormonow w pnadze, to tak jak w kurczakcha tez sa.
Lepsze przyrosty masy beda
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 1202 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 17052
Nie samym kurczakiem i ryba sie zyje..
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 438 Wiek 40 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 4409
Yamcha wpisz w szukajce "rtęć" to sobie poczytasz.....

Zmieniony przez - jarsztyk w dniu 2007-03-20 12:24:37

Nie da rady zrobic omletu nie tłukąc jajka...

zanim spytasz kliknij na link :
http://www.1000lecie.pl/~vip/bart.jpg 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Buraki gotowane/barszcz?

Następny temat

W kuchni PLUSZKÓW gry i zabawy c.d., c.d.%-)

WHEY premium