marczello czy to z serii "10 porad
na przyrost masy" to z tym sodem?? zgadzam sie z ellis'em, jesli nie jestes zawodowcem , ktory przlicza kazda kalorie , wystarczy zebys pamietal o odpowiednim zapotrzebowaniu na ten mineral, orientacyjnie dzienne zapotrzebowanie wynosi ok 0,5 gr
dla uzupelnienia :
Sód jest pierwiastkiem, który odgrywa ważną rolę w organizmie. Znajduje się w każdej komórce oraz w przestrzeni międzykomórkowej ciała. Uczestniczy w przewodzeniu sygnałów nerwowych, niezbędnych do właściwej pracy mięśni, a przede wszystkim reguluje ilość wody, jaką organizm zatrzymuje lub wydala przez nerki.
Najwięcej sodu dostaje się do naszego organizmu w postaci soli kuchennej i z żywnością konserwowaną. Zawartość tego pierwiastka w świeżej żywności jest dużo mniejsza. Aby sprawnie funkcjonować, Twój organizm potrzebuje około 0,5 g sodu dziennie (to jest około 1/4 łyżeczki do herbaty). W praktyce okazuje się, że większość z nas spożywa go kilka razy więcej. Nadmiar sodu jest łatwo wydalany przez nerki i nie wpływa na wielkość ciśnienia. Są jednak osoby, u których wywołuje on wzrost ciśnienia, gdyż ich nerki nie pracują tak sprawnie, jak u innych ludzi. Może to wynikać z niektórych chorób, ale także ze zwiększonej wrażliwości na sód zawarty we krwi. Około 40% chorych na nadciśnienie tętnicze ma właśnie taką nadmierną wrażliwość na sód. Częściej są to osoby w starszym wieku i ze współistniejącą cukrzycą.
Zastosowanie diety z małą ilością soli kuchennej przez osobę wrażliwą na sód prawdopodobnie spowoduje zauważalny spadek ciśnienia tętniczego. Jest to jedyny praktyczny sposób, który pozwala sprawdzić, czy jest się wrażliwym na sód, czy też nie. Jeśli przyjmujesz zalecone przez lekarza środki odwadniające, pamiętaj o ograniczeniu sodu w diecie. W przeciwnym razie lek może wywołać utratę z moczem innych ważnych mikroelementów, takich jak potas czy magnez. Większość specjalistów uważa, że należy ograniczyć spożycie sodu do 2,5 g dziennie (czyli do około 1 łyżeczki soli kuchennej). Można w ten sposób:
u osób z podwyższonym ciśnieniem, wrażliwych na sód, doprowadzić do jego obniżenia, szczególnie w połączeniu z odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną; zwiększyć skuteczność stosowanych leków przeciwko nadciśnieniu;
zmniejszyć ryzyko nadciśnienia i innych chorób sercowo-naczyniowych w przyszłości u osób zdrowych.
zrodlo:
http://www.jestemchory.pl/chapter.via?id=357