Beatus, qui prodest, quibus potest
...
Napisał(a)
Dokładnie, mimo to każdy nabiał jest dobrym źródłem wapnia (choć ser żółty najlepszym). Śledź ma bodajże ok 60g wapnia, więc mniej niż twaróg.
...
Napisał(a)
Ponizej wklejam jako ciekawostke zawartosc wapnia w 100g odpowiednio dla sledzia i twarogu.
Fish, herring, Atlantic, cooked, dry heat 74 mg Ca
Fish, herring, Atlantic, kippered 84 mg Ca
Fish, herring, Atlantic, pickled 77 mg Ca
Fish, herring, Atlantic, raw 57 mg Ca
Fish, herring, Pacific, cooked, dry heat 106(!) mg Ca
Fish, herring, Pacific, raw 83 mg Ca
Cheese, cottage, creamed, large or small curd 60 mg Ca
Cheese, cottage, lowfat, 1% milkfat 61 mg Ca
Cheese, cottage, lowfat, 1% milkfat, lactose reduced 53 mg Ca
Cheese, cottage, lowfat, 1% milkfat, no sodium added 61 mg Ca
Cheese, cottage, lowfat, 2% milkfat 69 mg Ca
Cheese, cottage, nonfat, uncreamed, dry, large or small curd 32 mg Ca
zrodlo: http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/
Pozdrawiam
Fish, herring, Atlantic, cooked, dry heat 74 mg Ca
Fish, herring, Atlantic, kippered 84 mg Ca
Fish, herring, Atlantic, pickled 77 mg Ca
Fish, herring, Atlantic, raw 57 mg Ca
Fish, herring, Pacific, cooked, dry heat 106(!) mg Ca
Fish, herring, Pacific, raw 83 mg Ca
Cheese, cottage, creamed, large or small curd 60 mg Ca
Cheese, cottage, lowfat, 1% milkfat 61 mg Ca
Cheese, cottage, lowfat, 1% milkfat, lactose reduced 53 mg Ca
Cheese, cottage, lowfat, 1% milkfat, no sodium added 61 mg Ca
Cheese, cottage, lowfat, 2% milkfat 69 mg Ca
Cheese, cottage, nonfat, uncreamed, dry, large or small curd 32 mg Ca
zrodlo: http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/
Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Baza produktów jest ok, sam z podobnej korzystam, z tym, że:
-ugotowany śledź ma więcej wapnia, bo sam jako produkt stracił trochę wody, przez co na 100g wychodzi więcej Ca. Dlatego zawsze bierzemy pod uwagę produkty nie poddane obróbce termicznej.
-"cottage cheese" to twaróg, ale też serek wiejski, u Amerykanów to są chyba synonimy. Nasz twaróg ma ok 20g białka i prawie 100g wapnia.
-ugotowany śledź ma więcej wapnia, bo sam jako produkt stracił trochę wody, przez co na 100g wychodzi więcej Ca. Dlatego zawsze bierzemy pod uwagę produkty nie poddane obróbce termicznej.
-"cottage cheese" to twaróg, ale też serek wiejski, u Amerykanów to są chyba synonimy. Nasz twaróg ma ok 20g białka i prawie 100g wapnia.
Beatus, qui prodest, quibus potest
...
Napisał(a)
charon mam pytanie czy 3 łyzki małe to 15 ml oliwy a jedna duza to 15 ml oliwy
dada
...
Napisał(a)
mniej wiecej
mala lyzeczka to jakos 3-5ml
duza 10-15ml
mala lyzeczka to jakos 3-5ml
duza 10-15ml
FITNESS ACADEMY King Square Kraków
"Oddycham głęboko, stawiam piedestały. Jutro będe duży, dzisiaj jestem mały..."
...
Napisał(a)
15ml to taka duża, głęboka łyżka, jak z czasów prl-u. Teraz zazwyczaj są mniejsze - 10ml. Kup sobie strzykawkę w aptece i zmierz.
Beatus, qui prodest, quibus potest
...
Napisał(a)
Ja dziennie zjadam okolo 300g twarogu i troche sera wiejskiego ze szczypiorem i jest gites.
Nie latam do kibla co jakis czas.
Nie latam do kibla co jakis czas.
...
Napisał(a)
lepiej szamac twarog niz te zasrane odzywki to tylko reklama nigdy nie mialem w gebie deka odzywki
Polecane artykuły