Oto pierwszy artykul o odzywianiu
W ciąży jedz zdrowo dla siebie i dziecka.
Kobieta planująca zajść w ciążę lub będąca w pierwszym okresie ciąży powinna przestrzegać zasad zdrowego odżywiania i przyjmować suplementy z kwasem foliowym.
Wskazane jest spożywanie dziennie 5porcji jarzyn i owoców,, w postaci szklanki soku owocowego, świeżej sałatki na IIśniadanie, owoców na podwieczorek i sporej porcji warzyw do obiadu i kolacji. Bogate w kwas foliowy są: buraki, fasola,szparagi, awokado, brukselka,szpinak,razowe pieczywo,makarony, mineralizowane płatki śniadaniowe.
W początkach ciąży zapotrzebowanie na energię wzrasta nieznacznie, toteż należy kierować się apetytem w kwestii doboru potraw, ale nie jeść na zapas. Zaleca się aktywny tryb życia, spacery, pływanie(w porozumieniu z lekarzem) dla zachowania sprawności fizycznej, właściwego napięcia mięśni oraz odpowiedniej wagi ciała. Wszelkie zachcianki jedzeniowe powinny być zaspokajane produktami z
węglowodanów złożonych, kanapkami z razowego chleba, jeśli mamy ochotę na ciastko,niech będzie z ziarnami, babeczki z owocami. Herbatniki,czekolada i słodkie napoje nie są wskazane, dodają energii na krótko,szybko powraca po nich głód.
Od 2. do 3. miesiąca ciąży, gdy kształtuje się ciało dziecka, rozwój płodu może wspomóc magnez i witamina A. Magnez, niezbędny do rozbudowy kośca jest istotny od początku ciąży dla prawidłowej wagi i wzrostu noworodka, uczestniczy także w budowie i pracy mięśni oraz tkanek, także macicy. Znaczne ilości magnezu zawierają orzechy, soja nasiona(słonecznik,dynia,melony), pełne ziarna zbóż i zielenina. Należy jadać je codziennie. Witamia A., odpowiedzialna jest za stan skóry, płuc i przewodu pokarmowego. Jest w ziemniakach,marchewce, kabaczkach i innych dyniowatych, szpinaku,mango. Potrzebne jest spożywanie większej ilości chudego mleka, jogurtu, kefiru, chudych serków.
Pierwszy trymestr ciąży to okres, w którym mdłości i wymioty są często bardzo uciążliwe. Jeśli występują rano, to można przetrzymać kilka godzin, jedząc tylko płatki, owoc lub ciasteczko, a potem spożywając normalne jedzenie. Jeżeli jednak wymioty są tak uciążliwe, że uniemożliwiają zatrzymanie w ciągu doby niczego w żołądku,to w trosce przed odwodnieniem i komplikacjami trzeba zgłosić się do lekarza. Codzienna porcja płynu to 1,5-2litry, oprócz zupy i jogurtu. Pic można wodę,mleko, soki owocowe.
Od 4miesiąca ciązy nudności i wymioty zazwyczaj ustępują. Ze względu na łożysko, potrzebujące więcej krwi dla zapewnienia dziecku odpowiedniego odżywiania, należy spożywać znacznie więcej płynów. Herbata,kawa czy napoje gazowane nie są wskazane, bo po ich spożyciu następuje utrata wody wydalanej z moczem. Szybko rozwijające się w tym okresie dziecko korzysta z energii mamy. Trzeba ją uzupełniać jedząc produkty bogate w węglowodany, ziarna,owoce i warzywa, nie zapominając o tłuszczach. Są one dobrym zródłem energii, pomagają przyswoić niektóre składniki odżywcze.
Najzdrowsze tłuszcze to wielonasycone, występują w migdałach, orzechach włoskich, kukurydzy, soi i słonecznikach oraz jednonienasycone(w orzechach nerkowca, oliwkach, oleju z oliwek, orzeszkach ziemnych i oleju z orzeszkow ziemnych) Są to jednak produkty bogatoenergetyczne, dlatego nie wolno stracić kontroli nad ich ilością. Tłuszcze występują również(w postaci ukrytej) w produktach bogatych w białko, w mięsie, rybach, nabiale, maśle orzechowym. Bardzo istotne dla dziecka są tłuszcze z grupy omega-3 oraz witamina D. Najlepsze ich zrodla to ryby i owoce morze(łosoś, pstrąg,makrela,sardynki.szprotki,zawart w nich jod będzie wykorzystany przez tarczyce plodu). Ryby trzeba spozywac co najmniej 2 razy w tygodniu. Kolejne tygodnie ciąży charakteryzuje zwiększone zapotrzebowanie na witaminę D i wapń., niezbedne do mineralizacji kości i zębów. Wapń zapobiega stanom przedrzucawkowym. Wazne jest więc w odżywianiu chude mleko i jgo przetwory, migdały,suszone morele,ryby. Witamine D można znalezc w zoltkach jaj(w ciąży nie ogranicza się cholesterolu, chyba,ze jest to wyrazne zalecenie lekarza) oraz cerpac ja ze slonca dawkowanego bardzo ostroznie. Często lekarze zalecaja suplementacje witaminy D preparatami.
W 22-24 tygodniu ciązy, gdy jest ona widoczna, obowiazuje w odzywianu zdrowy rozsadek, roznorodnosc- tak, ale ilosciowo- nie „za dwoje”, oraz duzo warzyw i owoce zamiast lakoci. Dają one służej poczucie sytosci i nie tuczą.
Trzeci trymestr. Obowiazuje wlasciwe,zdrowe odzywianie mamy, co zwieksza lepsza koordynacje ruchow i wieksza energie u dziecka. Żelazo zajmuje pierwsze miejsce na lisci deficytow. W ciąży zapotrzebowanie na nie jest tak duze, ze lekarze zapisuja podopiecznym preparaty bogate w witaminy, skladniki mineralne i zelazo.
Zazywajac je lub jedzac produkty bogate w zelazo i witamine C(chude czerw. Mieso, watrobka, platki wzbogacone zelazem,szpinak,kielki pszenicy, rodzynki, fasola, pijac sok z suszonych sliwek oraz jedzac pomarancze,grejfruty, cytryny,czarne porzeczki, brokuly, truskawki, pomidory,papryke,natke pietruszki) zwiekszamy przyswajalnosc zelaza przez organizm.
W trzecim trymestrze dziecko potrzebuje wiecej wapnia na cele budulcowe. Jeżeli w diecie mamy jest go zbyt malo, to skladnik ten potrzebny do rozwoju plodu,a potem do produkcji mleka może być zabierany z kosci i zebow matki.Aby do tego nie dopuscic należy w okresie ciazy i karmienia piersia spozywac 1200mg wapnia dziennie, wypijac pol litra mleka lub jedzac inne produkty mleczne,sery,jogurty,desery(od czasu do czasu wybierajac produkty o obnizonej wartosci kcal)
W koncowej fazie ciazy mogą pojawic się zaparcia jako uboczny skutek stosowania preparatow z zelazem. Aby im zaradzic,należy pamietac o bilansie plynow oraz blonniku. Sa dwa jego rodzaje,rozpuszczalny, który usprawnia funkcjonowanie przewodu pokarmowego ,przeciwdziala zaparciom i wspomaga utrzymanie na stalym poziomie cukru we krwi(glowne zrodła: jablka,rosliny straczkowe,gruszki,platki owsiane) i nierozpuszczalny,zapobiegajacy zaparciom,przyspieszajacy wedrowke pozywienia przez przewod pokarmowy i wydalajacy zbedne produkty przemiany. Pomocna jest aktywnosc ruchowa.
Inny problem konca ciazy to zgaga. Pomaga na nia zastosowanie diety lekkostrawnej(bez smazonych potraw) oraz spozywanie mniejszych porcji jedzenia,ale za to czesciej.
W drugim i trzecim trymestrz dieta powinna dostarczac o 300kcal wiecej od diety naleznej dla wieku i aktywnosci fizycznej kobiety nie bedacej w ciazy.
Nocnym napadom glodu można zapobiec jedzac kolacje zawierajaca weglowodany(cukier wolniej się wchlania i nie ma naglego odczucia glodu),kluski,ziemniaki,pieczywo,platki zbozowe lub kasze,oprocz jarzyn i miesa lub nabialu. W razie problemow z zasnieciem dobrze jest wypic szklanke cieplego mleka lub herbatke rumiankowa przed snem.
W ostatnim stadium ciazy komorki nerwowe dziecka potrzebuja witaminy B12(znajdujacej się jedynie w produktach pochodzenia zwierzecego-chude mieso,niskotluszczowy nabial) oraz witaminy K(brokulybrukselka,kapusta,kalafior,groszek zielony,razowe pieczywo,makarony)W tej fazie nie planuje się duzych posilkow. Raczej przekaski male objetosciowo,bez wzdymajacych skladnikow,gazowanych napojow.
Przyrost wagi ciala w okresie ciazy powinien wynosic 10-12kg,z czego na pierwszy trymestr przypada 1,5kg,na II trymestr 1,5kg miesiecznie,w ostatnich 3 miesiacach 1,5-2kg miesiecznie.
Autorka:Danuta Lis,dietetyczka.
ufff,troche tego jest,ale mysle,ze ciekawe
potem jak znajde troszke czasu to napisze o aktywnosci i te podane przykladowe cwiczenia. Buziaki,dbaj o siebie