Klafuti z kurczaka:
1 pierś kurczaka
2 łyżki ostrej musztardy Dijon
2 jajka
40 g ementalera
100 ml śmietanki 36%
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyzki oliwy
sól i pieprz do smaku
1. Pokrój mięso w ukośne, cienkie półplasterki. Następnie posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
2. Rozgrzej oliwę i podsmaż mięso. Po ok. 2 min białko się zetnie. Odsącz kurczaka z tłuszczu na sitku. Następnie wymieszaj z musztardą i przełóż do żaroodpornego półmiska.
3. Zetrzyj ser na kurczaka na tarce o grubych oczkach.
4. Rozbij 2 jajka i wymieszaj ze śmietaną.
5. Posiekaj pietruszkę, następnie dodaj ją do śmietany.
6. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
7. Wylej śmietanę na kurczaka.
8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na ok. 20 min.
smacznego