Jest substancją bezbarwną, bezsmakową. Sprzedawany często w formie emulgowanej przypominającej mleko, łatwiejszej w trawieniu.
Olej MCT stał się źródłem zainteresowania wielu kulturystów, ponieważ sposó w jaki jest przyswajany przypomina bardziej metabolizm węglowodanów niż tłuszczy. Organizm preferyncyjnie zużywa węglowodany, dopiero gdy zaczyna ich brakować czerpie energię z innych źródeł. Węglowodany są również szybko zużywane - to dlatego na diecie bogatej w węglowodany jemy tak często. Inaczej jest z tłuszczami - nasze organizmy traktują je jako energię na dłuższą metę - rolą tłuszczy, gdy mieszkaliśmy w jaskiniach było zgromadzenie ich w postaci tkanki tłuszczowej, aby przetrwać zimę. Gdy jemy normalnie organizm stara się zgromadzić tłuszcz jako tkankę tłuszczową, jednak jeżeli nie ma innych źródeł energii - zużywa tłuszcz, który spożywamy, a gdy i jego zabraknie zabiera się za mobilizację tłuszczu zapasowego. Metabolizm tłuszczy jest o wiele dłuższy - to dlatego
jesteśmy długo syci po posiłku bogatym w tłuszcze. Trójglicerydy o długich łańcuchach konwertowane są w chylomikrony przez system trawienny i transportowane są przez system limfatyczny zanim trafią do krwioobiegu. Jest to długi proces, dlatego metabolizm tłuszczy jest z reguły dłuższy. Inaczej jest z trójglicerydami o średnich łańcuchach trafiają one bezpośrednio do wątroby, gdzie są metabolizowane tak jak węglowodany i przyczyniają się do wzrostu ciał ketonowych w organizmie.
Olej MCT może zostać użyty w diecie ketogenicznej. Ma on liczne zastosowania:
- Jest bardziej ketogeniczny niż inne tłuszcze - większa ochrona białek.
- Powoduje szybsze wejście w ketoze po ładowaniach węglowodanowych.
- Może być traktowany jako zastępca glukozy przedtreningowej, jako szybkie źródło energii zarówno na diecie bogatej w węglowodany jak i na diecie niskowęglowodanowej (wyjątkiem są dni depletion na CKD/UD2)
- Ma właściwości przeczyszczające - przy diecie gdzie ciężko o błonnik przydatne.
- Sposób w jaki jest metabolizowany nie sprzyja odkładaniu się tłuszczu.
MCT konwertowany jest szybko w ketony, a te nie mogą zostać skonwertowane spowrotem w tłuszcz.
Olej MCT Ma również wady:
- Nie jest dobry w smaku.
- Musi być dodawany do diety powoli i w małych ilościach - zanim organizm się przyzwyczai do trawienia można odczuwać dyskomfort w żołądku.
- Nie powinien być używany jeżeli osoba miała/ma jakiekolwiek problemy z wątrobą.
Warto spróbować wmontować w swoją dietę MCT, zwłaszcza gdy ma się problemy z ustabilizowaniem ketozy.
Trzeba jednak pamiętać, aby nie był on głównym źródłem tłuszczy i należy stosować go strategicznie w celu wywołania
pożądanego skutku.
Zmieniony przez - chudzio w dniu 2006-07-11 01:01:00
"Life is full of compromises."