SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Oliwa z Oliwek

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2122

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 29 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 586
Witam mam pytanie otóż:
W jakim celu w większości diet jest podane żeby spożywać oliwe z oliwek?

Jaki jest jej cel w prowadzeniu diety?
w czym ona pomaga?

Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 658 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 5426
Poczytaj w postach podwieszonych
Tam jest wiekszość odpowiedzi na pytania dotyczące odżywiania, które moga ci przyjść do głowy przy obecnym stanie wiedzy
(L. przecz. artykułów 3 )

---NIech MOC będzie z Wami---

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 29 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 586
Nom właśnie że już to przeczytałem ale niezbyt rozumie :/

[quote]- Oliwa z oliwek to najlepsze źródło tłuszczów jednonienasyconych, czyli takich których powinniśmy spożywać jak najwięcej.


Za wiele mi to niemówi
Dlaczego powinniśmy spożywać ich jak najwięcej?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 57 Napisanych postów 7171 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 74292
bo to sa zdrowe tluszcze...a org.je potrzebuje
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 658 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 5426
"L. przecz. artykułów 5 "
Nie powinnam Ci wiecej odpowiadać, bo próbujesz ściemniać. W postach podwieszonych jest nie mniej niz 10 (nie liczyłam, ale 10 to znam na pamiec!) artów o tłuszczach. Zadałam sobie trud i sprawdziłam przed chwilą, czy one nie zniknęły lub sa nieczytelne. Z artami o tłuszczach w postach podwieszonych jest wszystko ok
dla przykładu fragment z zakrzesia:
"Tłuszcze, czyli lipidy, są niezbędne dla ludzkiego organizmu, ponieważ:

stanowią bogate źródło energii;
budują błony komórkowe;
są elementem strukturalnym tkanki nerwowej;
biorą udział w procesach syntezy hormonów, prostacyklin, tromboksanów i leukotrienów;
są substratem w biosyntezie soli żółciowych;
stanowią źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas linolowy i alfa-linolenowy;
zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K);
odgrywają istotna rolę w patologii chorób układu sercowo-naczyniowego;
są odkładane w organizmie jako materiał zapasowy.


Tłuszcz jest dla ciebie dobry!
Lipidy są cząsteczkami złożonymi, powszechnie nazywanymi kwasami tłuszczowymi.

W zależności od ich pochodzenia wyróżniamy dwie duże kategorie tłuszczów:

- Tłuszcze zwierzęce; znajdujemy je w mięsie, rybach, maśle, jajach, serze, świeżej śmietanie itd...

- Tłuszcze roślinne; są obecne w oleju z orzechów ziemnych, oliwek, orzechów włoskich, w margarynach itd... Lipidy można podzielić również na trzy kategorie w zależności od rodzaju kwasów tłuszczowych, które wchodzą w ich skład:

- Kwasy tłuszczowe nasycone; znajdujemy je w mięsie, wędlinach, jajach oraz pełnych produktach z mleka (mleko, masło, śmietana, ser).

- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone; obecne przede wszystkim w oliwie z oliwek, tłuszczu gęsi i kaczki oraz w wątróbce tuczonych gęsi.

- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone:

- roślinne; oliwa z nasion (np. słonecznika), owoce oleiste.

Poddając taki wielonienasycony kwas tłuszczowy utwardzeniu, powodujemy jego stwardnienie. Proces taki stosowany jest podczas wyrobu margaryny.

- zwierzęce; znajdują się przede wszystkim w rybach, a także w skorupiakach.

Tłuszcze są niezbędne w odżywianiu, dostarczają bowiem energii, która może być magazynowana i wykorzystana w chwili, gdy będzie potrzebna organizmowi. Odgrywają one również ważną wolę w tworzeniu membran i komórek, a także tkanek, zwłaszcza systemu nerwowego.

W pokarmach zawierających tłuszcze znajduje się wiele różnych witamin (A, D, E, K) oraz podstawowe kwasy tłuszczowe (kwas linolowy i kwas linolenowy). Tłuszcze przyczyniają się również do wydzielania różnych hormonów.

Generalnie rzecz biorąc, spożywamy zbyt wiele złych tłuszczów.

Dodatkowo gdy spożywamy tłuszcze zmieszane ze złymi węglowodanami, ich przyswajanie przez organizm zostaje zaburzone, co powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej.

Niektóre lipidy odpowiedzialne są za podniesiony poziom cholesterolu we krwi, jednakże trzeba dodać, że tak naprawdę istnieją dwa typy cholesterolu - "zły" i ,,dobry". Ideałem jest utrzymanie cholesterolu na normalnym poziomie, stwarzając takie warunki, by "dobrego" cholesterolu (HDL) było jak najwięcej, a "złego" (LDL) jak najmniej".

Teraz, żeby być już zupełnie obiektywnym, należy podzielić tłuszcze na kolejne trzy kategorie:

- tłuszcze podnoszące poziom cholesterolu we krwi; są to tłuszcze nasycone, a znajdujemy je w mięsie, wędlinach, maśle, serze, smalcu, pełnych produktach z mleka oraz w oleju palmowym;

- tłuszcze nie mające wpływu na poziom cholesterolu;

zawarte są w skorupiakach, jajach i kurczakach (bez skóry);

- tłuszcze obniżające poziom cholesterolu; obecne są w olejach z oliwek, rzepaku, słonecznika, kukurydzy itd...

Jeśli chodzi o ryby, ich tłuszcze nie mają żadnego wpływu na metabolizm cholesterolu, chronią natomiast przed chorobami serca i układu krążenia, obniżając poziom trójglicerydów i uniemożliwiając powstawanie zakrzepie. Należy więc jeść tłuste ryby (łososia, tuńczyka, makrelę, śledzia, sardynki).

Spożywanie odpowiedniego rodzaju tłuszczu jest niezwykle istotne dla właściwego żywienia.

Tłuszcze, tak zwane niezbędne, obniżają ryzyko powstawania nowotworów, chorób serca, alergii, zapalenia stawów, egzemy, czyli wyprysku alergicznego, depresji, zmęczenia, infekcji, PMS (zespół napięcia przedmiesiączkowego), a lista objawów i chorób wywołanych niedoborem tych związków, co rok się wydłuża. Jeżeli obawiasz się jeść tłuszcze, tym samym pozbawiasz się istotnych dla zdrowia substancji i zwiększasz ryzyko zapadnięcia na zdrowiu.

Podobnie, jeśli spożywasz w większości tłuszcze twarde, czyli pochodzące z produktów mlecznych, mięsa i większości margaryn.

W istocie, jeśli nie zjadasz produktów bogatych w odpowiedni rodzaj tłuszczów, takich jak ziarna, orzechy i ryby, prawdopodobnie cierpisz na ich niedobór.

Większość ludzi w krajach zachodnich spożywa za dużo tłuszczów, nasyconych, które szkodzą, a za mało nienasyconych, które uzdrawiają."
Co w zaden sposób nie wyczerpuje tematu, ma jedynie wykazać, że nie chce Ci sie szukac, idziesz na łatwiznę i oczekujesz, że komus z nas sie zechce...

---NIech MOC będzie z Wami---

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 29 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 586
Ok dziękuje już wiem wszystko i nie zawracam gitary :)


Pozdrawiam
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Poprawa sylwetki dla kobiety

Następny temat

Co o tym sądzicie?

WHEY premium