Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.
...
Napisał(a)
Witajcie ! Moja koleżanka nie może jeść produktów zawierających gluten czyli musi mieć diete bezglutenową bez produktów mącznych , nie może kaszki mannej...możecie jeszcze mi jakoś przybliżyć jakie produkty zawierają gluten żebym mógł jej w 100% pomóc
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Gluten to białko występujące w zbożach. Najczęściej uczulają takie gatunki jak pszenica, żyto, owies, jęczmień, rzadko gryka. Dozwolonymi produktami (wysokowęglowodanowymi) będą więc np. kukurydza i mączka kukurydziana, rośliny strączkowe, ryż i zazwyczaj kasza gryczana i mąka z niej.
Następnym razem google
Zmieniony przez - Charon w dniu 2005-11-25 18:10:18
Następnym razem google
Zmieniony przez - Charon w dniu 2005-11-25 18:10:18
Beatus, qui prodest, quibus potest
...
Napisał(a)
"rzadko gryka"? z tego co wiem w gryce nie ma wogule glutenu...
http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!
...
Napisał(a)
Nie ma glutenu ale czasami występuje na nią alergia u osób z celiakią (podobnie jest z prosem)
Beatus, qui prodest, quibus potest
...
Napisał(a)
dziękuje SOG pewnie i tak nie wejdzie ale dam
Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.
...
Napisał(a)
dozwolone
produkty naturalnie bezglutenowe
Dozwolone
przetwory z kukurydzy, ryżu, gryki, prosa, sorgo, można również używać soi, tapioki i mąki ziemniaczanej
warzywa i owoce:
Dozwolone
surówki, sałatki, soki i przeciery, suszone owoce i orzechy
Zabronione
w okresie zaostrzenia objawów warzywa i owoce wzdymające : warzywa strączkowe, kapusta, gruszki
wypieki:
Dozwolone
wypieki z mąki bezglutenowe, makarony, ciasta, wafle, chleb z mąki gryczanej, pieczywo chrupkie
Zabronione
pieczywo, makarony i ciasta z normalnej mąki
napoje
Zabronione:
kakao owsiane, kawa zbożowa
dania:
Zabronione
zupy i sosy zagęszczane mąką lub zasmażkami, zupy z dodatkiem klusek, zacierek, grzanek
wędliny:
Zabronione
kiełbasa pasztetowa i kiełbasa gorszego gatunku - w nich można znaleźć gluten
Do przygotowywania potraw są polecane:
ryż biały i brązowy (do zup i drugich dań)
mąka ryżowa (do wypieku i ciast i chleba)
mąka ziemniaczana (m.in. do zagęszczania sosów)
mąka sojowa
mąka kukurydziana (do sosów i wypieków)
mąka z ciecierzycy (do wypieku chlebka indyjskiego)
sago (mączka skrobiowa) do deserów i sosów
tapioka (czysta skrobia) do puddingów i zagęszczania potraw
produkty naturalnie bezglutenowe
Dozwolone
przetwory z kukurydzy, ryżu, gryki, prosa, sorgo, można również używać soi, tapioki i mąki ziemniaczanej
warzywa i owoce:
Dozwolone
surówki, sałatki, soki i przeciery, suszone owoce i orzechy
Zabronione
w okresie zaostrzenia objawów warzywa i owoce wzdymające : warzywa strączkowe, kapusta, gruszki
wypieki:
Dozwolone
wypieki z mąki bezglutenowe, makarony, ciasta, wafle, chleb z mąki gryczanej, pieczywo chrupkie
Zabronione
pieczywo, makarony i ciasta z normalnej mąki
napoje
Zabronione:
kakao owsiane, kawa zbożowa
dania:
Zabronione
zupy i sosy zagęszczane mąką lub zasmażkami, zupy z dodatkiem klusek, zacierek, grzanek
wędliny:
Zabronione
kiełbasa pasztetowa i kiełbasa gorszego gatunku - w nich można znaleźć gluten
Do przygotowywania potraw są polecane:
ryż biały i brązowy (do zup i drugich dań)
mąka ryżowa (do wypieku i ciast i chleba)
mąka ziemniaczana (m.in. do zagęszczania sosów)
mąka sojowa
mąka kukurydziana (do sosów i wypieków)
mąka z ciecierzycy (do wypieku chlebka indyjskiego)
sago (mączka skrobiowa) do deserów i sosów
tapioka (czysta skrobia) do puddingów i zagęszczania potraw
...
Napisał(a)
dzięki wielkachny SOG dla ciebie
Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.
Polecane artykuły