(No i jeszcze moze jakies opinie, czy takie kotlety to pomysl zupelnie chybiony? -- mam zamiar przygotowywac je bez panierki)
...
Napisał(a)
Nie moge tego nigdzie znalezc. Chcialbym dorzucic do diety 'kotlety schabowe' z kurczaka smazone na patelni. Zastanawiam sie na czym to smazyc, zeby bylo w miare zdrowo.
(No i jeszcze moze jakies opinie, czy takie kotlety to pomysl zupelnie chybiony? -- mam zamiar przygotowywac je bez panierki)
(No i jeszcze moze jakies opinie, czy takie kotlety to pomysl zupelnie chybiony? -- mam zamiar przygotowywac je bez panierki)
1
...
Napisał(a)
Smażenie jest jednym z podstawowych sposobów obróbki termicznej żywności. Przez wiele osób demonizowane, jako niezdrowe i jedna z pierwszych rzeczy, z jakich należy zrezygnować, zmieniając swoje nawyki żywieniowe. W rzeczywistości jednak nie jest to prawdą. Istotne jest to:
- co smażymy,
- w jaki sposób,
- na czym,
- jak długo.
Przestrzegając podstawowych zasad smażenia, jak najbardziej możemy stosować je jako jedną z wielu sposobów obróbki żywności. Urozmaici nam to dietę i ogranicz możliwość znudzenia się np. ciągłym gotowaniem, które powszechnie uważane jest na najlepsze.
Aby zdrowo usmażyć pierś z kurczaka, nie potrzebujemy wiele. Mięso to nie wymaga długiej obróbki cieplnej, szczególnie pokrojone w kostkę. Patelnię należy polać lub natrzeć niewielką ilością tłuszczu, np. oleju kokosowego, masła klarowanego lub smalcu. Następnie włączyć gaz i rozgrzać przez kilka minut. Mięso wrzucamy dopiero na dobrze nagrzany olej, co spowoduje, że zamkną się pory mięsa i będzie spieczone z wierzchu, a nie zaparzone. Smażymy zaledwie kilka minut, gdy widzimy już, że mięso nabrało koloru.
Więcej na temat zalecanych tłuszczów do smażenia możemy przeczytać tutaj: http://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia
Dobrej jakości olej kokosowy dostaniemy tutaj: https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Olej_Kokosowy_Rafinowany-opis36034.html?gclid=EAIaIQobChMI09TzteKa1wIVQqQYCh3sxAu4EAQYASABEgKQrPD_BwE
- co smażymy,
- w jaki sposób,
- na czym,
- jak długo.
Przestrzegając podstawowych zasad smażenia, jak najbardziej możemy stosować je jako jedną z wielu sposobów obróbki żywności. Urozmaici nam to dietę i ogranicz możliwość znudzenia się np. ciągłym gotowaniem, które powszechnie uważane jest na najlepsze.
Aby zdrowo usmażyć pierś z kurczaka, nie potrzebujemy wiele. Mięso to nie wymaga długiej obróbki cieplnej, szczególnie pokrojone w kostkę. Patelnię należy polać lub natrzeć niewielką ilością tłuszczu, np. oleju kokosowego, masła klarowanego lub smalcu. Następnie włączyć gaz i rozgrzać przez kilka minut. Mięso wrzucamy dopiero na dobrze nagrzany olej, co spowoduje, że zamkną się pory mięsa i będzie spieczone z wierzchu, a nie zaparzone. Smażymy zaledwie kilka minut, gdy widzimy już, że mięso nabrało koloru.
Więcej na temat zalecanych tłuszczów do smażenia możemy przeczytać tutaj: http://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia
Dobrej jakości olej kokosowy dostaniemy tutaj: https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Olej_Kokosowy_Rafinowany-opis36034.html?gclid=EAIaIQobChMI09TzteKa1wIVQqQYCh3sxAu4EAQYASABEgKQrPD_BwE
Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
hmmm wiesz smażenie nigdy nie jest zdrowe...polecam gotować , na parze , albo piec...
No ale pytanie jest o smażenie więc na teflonie bez tłuszczu...albo ewentualnie na oliwie z oliwek tylko pamiętaj że tą oliwe tez musisz wliczać..... bez panierki hmmm rozbij jedno jajko i w nim wytaplaj schabowego i na teflon
No ale pytanie jest o smażenie więc na teflonie bez tłuszczu...albo ewentualnie na oliwie z oliwek tylko pamiętaj że tą oliwe tez musisz wliczać..... bez panierki hmmm rozbij jedno jajko i w nim wytaplaj schabowego i na teflon
Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.
...
Napisał(a)
ja zawsze "smarze" na teflonie ... ale jest tez cos takiego jak palm ale dobrze nie pamientam... jak chce zrobic cos bez panierki mocze w jajkku dodaje przypraw np. curry oregano bazylia zalezy od smaku... lub tez czasem jem takiego kurczaka z zoltym serem...
...
Napisał(a)
Pseudopanierkę można ewentualnie zrobić z otrębów - zawsze to lepsze niż mąka i bułka tarta...
1
'Mój środek się cofa, prawe skrzydło w odwrocie, sytuacja
jest doskonała. Będę atakował.' - Marszałek Francji Ferdynand Foch
...
Napisał(a)
gotujemy / parujemy / grilujemy / niesmazymy
1
podpisy są dynamiczne :)
...
Napisał(a)
najlepiej
http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!
...
Napisał(a)
Usmazyc mozesz sobie cos od czasu do czasu, wtedy najlepiej na smalcu/oleju kokosowym/pam/oliwa z oliwek.
Zmieniony przez - domer w dniu 2005-06-19 21:47:52
Zmieniony przez - domer w dniu 2005-06-19 21:47:52
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Jeszcze dwa pytania:
1. Dlaczego smazenie na teflonie (bez tluszczy) jest bardziej szkodliwe niz pieczenie? Pytam bo mam w domu takie ustrojstwo, ktore nazywa sie grill elektryczny: jest to po prostu teflonowa taca ('pofalowana') podlaczana do elektrycznosci. I tak sie zastanawiam, czy rozbita piers z kurczaka przygotowana bez panierki i tluszczy, jest bardziej szkodliwa niz piers gotowana lub pieczona.
2. Jezeli piers z takiego grilla jest szkodliwa, to napiszcie krotko jak smazycie piersi z kurczaka (czy dodajecie jakies tluszcze i jakie przyprawy dorzucacie).
1. Dlaczego smazenie na teflonie (bez tluszczy) jest bardziej szkodliwe niz pieczenie? Pytam bo mam w domu takie ustrojstwo, ktore nazywa sie grill elektryczny: jest to po prostu teflonowa taca ('pofalowana') podlaczana do elektrycznosci. I tak sie zastanawiam, czy rozbita piers z kurczaka przygotowana bez panierki i tluszczy, jest bardziej szkodliwa niz piers gotowana lub pieczona.
2. Jezeli piers z takiego grilla jest szkodliwa, to napiszcie krotko jak smazycie piersi z kurczaka (czy dodajecie jakies tluszcze i jakie przyprawy dorzucacie).
1
...
Napisał(a)
ja wcieram pieprz, curry albo posypuje ziolami prowansalskimi i wkaldam do mikrofali wlaczajac funkckje grilla
Polecane artykuły