SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jak zdrowo smazyc kurczaka?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 38071

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 115 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 3687
Nie moge tego nigdzie znalezc. Chcialbym dorzucic do diety 'kotlety schabowe' z kurczaka smazone na patelni. Zastanawiam sie na czym to smazyc, zeby bylo w miare zdrowo.

(No i jeszcze moze jakies opinie, czy takie kotlety to pomysl zupelnie chybiony? -- mam zamiar przygotowywac je bez panierki)
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754788
Smażenie jest jednym z podstawowych sposobów obróbki termicznej żywności. Przez wiele osób demonizowane, jako niezdrowe i jedna z pierwszych rzeczy, z jakich należy zrezygnować, zmieniając swoje nawyki żywieniowe. W rzeczywistości jednak nie jest to prawdą. Istotne jest to:

- co smażymy,
- w jaki sposób,
- na czym,
- jak długo.

Przestrzegając podstawowych zasad smażenia, jak najbardziej możemy stosować je jako jedną z wielu sposobów obróbki żywności. Urozmaici nam to dietę i ogranicz możliwość znudzenia się np. ciągłym gotowaniem, które powszechnie uważane jest na najlepsze.

Aby zdrowo usmażyć pierś z kurczaka, nie potrzebujemy wiele. Mięso to nie wymaga długiej obróbki cieplnej, szczególnie pokrojone w kostkę. Patelnię należy polać lub natrzeć niewielką ilością tłuszczu, np. oleju kokosowego, masła klarowanego lub smalcu. Następnie włączyć gaz i rozgrzać przez kilka minut. Mięso wrzucamy dopiero na dobrze nagrzany olej, co spowoduje, że zamkną się pory mięsa i będzie spieczone z wierzchu, a nie zaparzone. Smażymy zaledwie kilka minut, gdy widzimy już, że mięso nabrało koloru.

Więcej na temat zalecanych tłuszczów do smażenia możemy przeczytać tutaj: http://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia

Dobrej jakości olej kokosowy dostaniemy tutaj: https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Olej_Kokosowy_Rafinowany-opis36034.html?gclid=EAIaIQobChMI09TzteKa1wIVQqQYCh3sxAu4EAQYASABEgKQrPD_BwE



Moderator działu Odżywianie

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 255 Napisanych postów 13305 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 45257
hmmm wiesz smażenie nigdy nie jest zdrowe...polecam gotować , na parze , albo piec...

No ale pytanie jest o smażenie więc na teflonie bez tłuszczu...albo ewentualnie na oliwie z oliwek tylko pamiętaj że tą oliwe tez musisz wliczać..... bez panierki hmmm rozbij jedno jajko i w nim wytaplaj schabowego i na teflon

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 52 Napisanych postów 3517 Wiek 34 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 21015
bez panierki - bardzo mądrze

sra ta ta ta ta...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 3720 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 18051
ja zawsze "smarze" na teflonie ... ale jest tez cos takiego jak palm ale dobrze nie pamientam... jak chce zrobic cos bez panierki mocze w jajkku dodaje przypraw np. curry oregano bazylia zalezy od smaku... lub tez czasem jem takiego kurczaka z zoltym serem...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 444 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 3950
Pseudopanierkę można ewentualnie zrobić z otrębów - zawsze to lepsze niż mąka i bułka tarta...
1

'Mój środek się cofa, prawe skrzydło w odwrocie, sytuacja
jest doskonała. Będę atakował.' - Marszałek Francji Ferdynand Foch

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 563 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 19014
gotujemy / parujemy / grilujemy / niesmazymy
1

podpisy są dynamiczne :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
pieczemy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 9203 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 29034
najlepiej

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754788
Usmazyc mozesz sobie cos od czasu do czasu, wtedy najlepiej na smalcu/oleju kokosowym/pam/oliwa z oliwek.

Zmieniony przez - domer w dniu 2005-06-19 21:47:52

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 115 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 3687
Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Jeszcze dwa pytania:

1. Dlaczego smazenie na teflonie (bez tluszczy) jest bardziej szkodliwe niz pieczenie? Pytam bo mam w domu takie ustrojstwo, ktore nazywa sie grill elektryczny: jest to po prostu teflonowa taca ('pofalowana') podlaczana do elektrycznosci. I tak sie zastanawiam, czy rozbita piers z kurczaka przygotowana bez panierki i tluszczy, jest bardziej szkodliwa niz piers gotowana lub pieczona.
2. Jezeli piers z takiego grilla jest szkodliwa, to napiszcie krotko jak smazycie piersi z kurczaka (czy dodajecie jakies tluszcze i jakie przyprawy dorzucacie).
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
ja wcieram pieprz, curry albo posypuje ziolami prowansalskimi i wkaldam do mikrofali wlaczajac funkckje grilla
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

wielki problem

Następny temat

Aminokwasy w pożywieniu

WHEY premium