Gorzka-ma najwięcej cennych flowonoidów. Może zawierać az 75% proszku kakaowego(który ma również dużo magnezu)Ta odmiana jest także najmniej tucząca,ponieważ dodaje się do niej stosunkowo mało cukru.
Mleczna-jest bogata w wapń.W jej wkłąd wchodzi głownie mleko(w proszku lub skondensowane) i zaledwie 20%kakaa)
Biała-zawiera najwięcej wapnia(270mg w100 g czekolady)nie ma w swym składzie proszku kakaowego,smak i aromat nadaje jej masło kakaowe
Biorąc pod uwagę leczniczą moc słodkiego przysmaku,najlepiej wybierać ciemną czekoladę z orzechami lub migdałami.W niej jest najwięcej dobroczynnych dla serca polifenoli .
Czekolada leczy kaszel
Tak tweirdzą lekarze brytyjskiego Narodowego Instytutu Serca i płuc.Zawarta w niej teobromina okazuje się skuteczniejsza od używaniej do tej pory kodeiny.Na razie jej skuteczność potwierdzily badania na niewielkiej grupie,wiadomo jednak,że nawet jeśli pojawią się tabletki z teobrobiny,nie beą,niestety,miały zapachu anie smaku czekolady
Wbrw pozorom wybór dobrej czekolady nie jest taki prosty.Teoretycznie najlepsze gatunki czekolady są droższe ale w wolnorynkowym świecie ta reguła może się mylić.
Są różne odmiany kakao,mocne i słabe(podobnie jak kawy)Jakość czekolady w dużym stopmniu zależy od użycia odpowiedniego gatunku ziarna.Najlepsze czkolady uzyskuje sięz połącenia dwóch odmian mocnych i jednej slabej.
Jak rozpoznać dobra czkoladę?
Musi być błyszcząsa i gladka-to znaczy że ma dużo masła kakaowego,a nie oleju roślinnego
Powinna mieć odpowiednią kruchość-nie może być anie zbyt łamliwa ani ciągliwa,bo to znaczy że jest za tłusta.
Nie powinna zbyt pachnieć.
Dobra czekolada szybko rozpuszcza się w dłoni i w ustach.Nie ma grudek!
Potwierdzone dzialanie
Wiadomo że zaiwra polifenole,które zapobiegają tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych.Już 30g(1/3 tabliczki)czekolady zawiera wystarczającą ilość tych substancji,by chronić serce przed zawalem.
Co więcej choć czekolada zawiera tluszcze,nie podnosi poziomu zlego cholesterolu.W sklad tych tluszczów wchodzi bowiem głownie nieszkodliwy kwas stearynowy pochodzący z masła kakaowego.Czekolada może trochę uzależniać.W ziarnach kakaowca znajdują się bowiem alkaloidy,które oddziałują na komórki nerwowe.
Ciasteczka czekoladowe
30dag mąki pszennej,15 dag masłą,10dag cukru,2żóltka,5 dag tartej czekolady,sól
1.Do mąki dodać sól,posiekac nozem z zimnym masłem,wsypac startą czekoladę,uformować,zawinąc w folie,włożyc do lodówki na 30min
2.Rozwałkować ciasto na 4-5mm,wycinać ciastka z całego placka.
3Ciasteczka ulożyć na tłuszczonej blaszce,piec w rozgrzanym w temp 200oC piekarniku 10-12 min.
Jeśli chodzi o firmę czkolady ja polecam SCHOHETTEN albo Mouxion...
Skateboarding is not a crime!A ja kocham swojego cud chłopca M.I.L.Y.