[ [] N S T R |_| [ T | [] N
T | M E
A G A | N
...
Napisał(a)
dzięki za wyczerpujące info łap soga i może znasz odpowiedź na pyt 2 ?
...
[ [] N S T R |_| [ T | [] N
T | M E
A G A | N
...
Napisał(a)
Z drugim pytaniem idz do zdrowia i ten olej daruj sobie.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
jw, olej za 4 zeta jest rafinowany i z oliwa nie ma szans... no ale jak nie ma pinionzkow to co zrobic... :/
ad 2. nie rob tak, bo sobie zrobisz krzywde ;)
ad 2. nie rob tak, bo sobie zrobisz krzywde ;)
http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!
...
Napisał(a)
Jakiś czas temu też zainteresowałem się Kujawskim rzepakowym - olej tani, skład zupełnie niezły. Ale niestety - jako olej rafinowany zawiera on tzw. "trans fatty acids" (btw: zna ktoś polski odpowiednik ?) i posiada wiele niebezpiecznych właściwości tłuszczy nasyconych. Ten skład na etykietce omal mnie nie zwiódł. Jak wyżej - tylko tłoczone na zimno spełniają wymagania. Jeśli na etykiecie jest słówko "rafinowany", to lipa. W hipermarkecie nie ma nawet co szukać, chyba że jest osobne stoisko ze zdrową żywnością.
'Mój środek się cofa, prawe skrzydło w odwrocie, sytuacja
jest doskonała. Będę atakował.' - Marszałek Francji Ferdynand Foch
...
Napisał(a)
Trans Fatty Acids, czyli po prostu kwasy tluszczowe trans lub transizomery, powsataja w wyniku uwodornienia tluszczy nienasyconych, dodatkowo prostujac caly kwas. Normalnie caly szkielet jest skretny. Ten proces powoduje, ze tluszcz niegdys nienasycony, ma wlasciwosci nasyconego, czyli w temperaturze pokojowej jest w postaci stalej. A wiec oleje ciekle nie zawieraja izomerow trans.
Beatus, qui prodest, quibus potest
...
Napisał(a)
...poza częściowo uwodornionymi olejami służącymi np. do smażenia, które zawierają niewielkie ilości trans. Rzeczywiście. Dziękuję Ci za korektę.
Teraz intryguje mnie jednak kolejna rzecz. Mianowicie, w procesie rafinacji oleju (a konkretnie odkwaszania) usuwane są z oleju wolne kwasy tłuszczowe i pozostają tylko tryglicerydy (pomijając "zanieczyszczenia" usuwane w dalszych etapach rafinacji). Należy chyba przyjąć, że te usunięte wolne cząsteczki to w znacznej mierze kwasy wielonienasycone, bo gdyby tak nie było, to jakaż byłaby przewaga oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (za 20zł) nad rzeczonym Kujawskim ?
Czy tryglicerydy mogą zawierać cząsteczki kwasów wielonienasyconych ?
Teraz intryguje mnie jednak kolejna rzecz. Mianowicie, w procesie rafinacji oleju (a konkretnie odkwaszania) usuwane są z oleju wolne kwasy tłuszczowe i pozostają tylko tryglicerydy (pomijając "zanieczyszczenia" usuwane w dalszych etapach rafinacji). Należy chyba przyjąć, że te usunięte wolne cząsteczki to w znacznej mierze kwasy wielonienasycone, bo gdyby tak nie było, to jakaż byłaby przewaga oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (za 20zł) nad rzeczonym Kujawskim ?
Czy tryglicerydy mogą zawierać cząsteczki kwasów wielonienasyconych ?
'Mój środek się cofa, prawe skrzydło w odwrocie, sytuacja
jest doskonała. Będę atakował.' - Marszałek Francji Ferdynand Foch
...
Napisał(a)
przyłączam się do pytania
[ [] N S T R |_| [ T | [] N
T | M E
A G A | N
...
Napisał(a)
proporcje pomiedzy poszczegolnymi kwasami tluszczowymi raczej sie nie zmieniaja podczas procesu rafinacji. chodzi tylko o prozdrowotne substancje, ktorych w olejach oczyszczonych juz nie ma...
http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!
Polecane artykuły