Vitajus, mówiłem już nieraz, jeśli chodzi o białko jaja z Ovopolu jego zalety to: super cena, wysoka jakość.
wady: fatalny smak (naturalny), naprawdę nie wiem czy piliście coś tak niedobrego (chociaż są na to sposoby). Druga wada to dosyć słaba rozpuszczalność, w mikserze rozrabia się bez problemu, ale w słoiku trzeba po prostu dłużej, za przeproszeniem, trzepać, żeby było dobrze.
Ostatnia wada jest taka, że przy większych dawkach ma się po niej niezłe gazy. Reasumując wady i zalety, ja tego uzywam.
Jeśli chodzi o białko sojowe Supro, to w skali przyswajalności P.E.R. stoi ono na równi z białkiem mleka, mięsa i jaj. Myślę jednak że jest słabsze. Kosztuje ok. 25 zł za 1kg (w workach po 20-25 kg). Supro to marka białek stosowanych w różnych przemysłach. W Polsce najłatwiej kupić takie do wędlin (Supro 500), ale ono słabo się miesza. Do odżywek (tylko dla Olimpa i Fitmaxa) sprowadzane są 2
rodzaje białek czyste sojowe 92% (nie pamiętam symbolu) i sojowe z domieszką serwatki (80% białka) o symbolu Supro 2100.
Ogólnie nie są to wysokiej jakości produkty dla kulturystów, ale biorąc pod uwagę cenę można z nimi poeksperymentować (np. wsypać do gainera lub mieszać z inną odżywką na białkach zwierzęcych.)
SONBATY