Witam :)
parę moich ulubionych:
1.pierś kurczka, pomidor, 3 ogórki kiszone, 3-4 pieczarki, pół papryki czerwonej, śmietana 18%, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz,trochę soku z cytryny, ulubione przyprawy
pierś w paseczki- na patelnie na tłuszczyku, dodajemy przypraw - ja daję pieprz, sól, bazylię, oregano i troche curry
jak się podsmazy dodajemy paprykę w paseczki, ogóry (kostka), pomidor (kostka)... przykrywamy i dusimy aż papryka zmięknie
w tym czasie robimy sos:
do śmietany wciskamy pare kropel soku z cytryny, potem wciskamy czosnek, dodajemy sól i pieprz do smaku, mieszamy i odstawiamy
gotowego kurczaka polewamy sosem i wcinamy - bardzo pyszne :)
2. pierś kurczaka, musztarda
przekrajamy pierś na pół - tak żeby wyszły 2 nibykotlety, smarujemy z jednej i drugiej strony musztardą (najlepiej OSTRĄ) i wrzucamy na patelnię
podsmazamy chwilę . Do tego jakiś brokułek/ kalafior ugotowany.
3. lubi ktoś szpinak? to dla niego - pycha, ale trzeba lubieć to zielsko
2-3 kostki mintaja lub innego morszczuka, paczka szpinaku mrożonego, śmietana 18%, bazylia , czosnek, sól, pieprz, curry
kostki przyprawiamy z 2 stron - posypujemy curry, pieprzem, solą i bazylią i wrzucamy na patelnię- smażymy. Jak bedą gotowe wykładamy na talerz.
Następnie na patelnię wrzucamy szpinak - musi sie rozmrozić i odparować jak najwięcej tej wody, która się pojawi, więc czekamy....
jak H2O w miare odparuje - przyprawiamy- pieprz, sól , bazylia i duzo, dużo czosnku (ja daje granulowany), mieszamy, mieszamy. Następnie dodajemy tak 3 łyżki śmietany i mieszamy . jakieś 2-3 min i gotowe. polewamy rybę i wcinamy (nie wygląda pieknie, ale...)
4. "udawane" fondue
pierś kurczaka, ser pleśniowy camembert, przyprawy
kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do wody- gotujemy - mozemy dodać przypraw żeby nie był taki trupioblady :) ja np. dodaję curry i ziół prowansalskich
w międzyczasie wrzucamy na patelnię teflonową camembert'a i na małym ogniu podsmażamy- powoli- chodzi o to żeby się w środku ser rozpuścił a żeby nie spalić tej wierzch nie spalił. jak sprawdzam czy srodek gotowy? prosto i po chłopsku: tykam sera paluchem i jak jest miekki tzn że gotowe
(dla tych co maja mikrofalę: na 1 min do mikro i gotowe)
odcedzamy kurczaka, wyciągamy ser. nacinamy wierzchnia warstewkę sera wzdłuż kantu i odsuwamy. maczamy kurczaka w serku i wcinamy . Uwielbiam to
+ jakieś warzywo typu:brokuł/kalafior
5. pierś kurczaka, puszka pomidorów w puszce, śmietana 18%, pieczarki, matka pietruszki, przyprawy
pierś w kostkę i na patelnię - podsmażamy na kolorek (wmiędzyczasie przyprawiając - sól, pieprz, curry, bazylia). Jak juz się podsmaży dorzucamy pokrojonych pieczarek i dalej smażymy 3 min,zalewamy pomidorami -tylko trzeba je tyrochę "rozmemłać" i dusimy. dosypujey przypraw - kto co lubi , ja daje dużo balylii bo mi do pomidorów pasuje. siekamy natkę i wrzucamy, nastepnie dodajemy ze 2 łyżki śmietany i gotowe. taka trochę zupka z tego wychodzi, moznaby tym cos polać albo jeść tak jak jest
6. sałatka
pierś kurczaka, brokuły, kalafior (mogą być mrożone), camembert, ogórek kiszony, pomidor, zioła prowansalskie, łyżeczka majonezu, pieprz
pierś w kostkę i gotujemy (ja z dodatkiem curry oczywiście)
kalafior i brokuły gotujemy
kawałek (ile kto chce) camemberta kroimy w kostkę
ogórek, pomidor w kostke
jak kurczak sie ugotuje - odcedzamy i wrzucamy do jakiejś miseczki, dodajemy wszystkie "skostkowane" składniki + łyżeczka majonezu i szczypta ziół , pieprzu, można też soli i... mieszamy, mieszamy .. pychotka
CDN.
Kurczak to jest to co lubię....:)
Pozdrawiam:)