Dodam na wstepie ze przepisy nie pochodza z zadnych książek kucharskich tylko z mojej glowy co najwyżej książkowy poddany znaczącej modyfikacji.czytajcie i jedzcie ze smakiem zagladajcie tu czasem bo zawsze postaram się cos dopisac Z powodu naszego wiadomego uwielbienia do piersi z kurczaka skupie się na nich ale czekam na wasze propozycje i postaram się stanac na wysokości zadania!!!
PIERS Z KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki:
Jeden duzy lub dwa mniejsze filety z kurczaka(ok. 200gr)
Peczek włoszczyzny(marchew, seler, pietruszka, por)
150 gr jogurtu naturalnego 0,1% tluszczu
przecier pomidorowy 10% (mala puszka najlepiej firmy pudliszki)
łyzeczka maki pszennej
sol i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte piersi możemy pokroic w paski czy kostke.Moga również pozostac w w całości.
Gotujemy ok. 300ml wody gdzie wkladamy umyte i obrane warzywa po jakis 5 minutkach wrzucamy piersi wode uprzednio lekko solimy.po dodaniu pierski(koniecznie wczesniej rozmrożone)gotujemy ok. 15 mminut na wolnym ogniu.miekkie piersi wyciągamy na talerz warzywa można wyjac pokroic drobniej lub zmielic i dodac do sosu ale jeżeli ktos woli klarowny sos można je zjesc jako dodatek lub wyrzucic(ale szkoda witaminek).do gotującego się wywaru wrzucamy caly przecier pomidorowy i dobrze mieszamy.Nastepnie w osobnym naczyniu mieszamy łyżeczkę maki pszennej z jogurtem.po wymieszaniu do lewamy troche goracego wywaru do porcji maki z jogurtem (tzw HARTOWANIE nie będzie grudek)
I mieszamy, W ten sposób powstala zawiesine wlewamy do wywaru i mieszamy.Po minutce wrzucamy mieso i ewentualnie pozostale warzywa i gotujemy jeszcze minutke i nakrywamy do stolu
Uwaga: przed dodaniem miesa należy spróbować sos gdyz każdy z nas ma inny smak.jezeli sos jest zamocny lub za gesty można go rozcieczyc mlekiem lub woda, natomiast gdy jest za slaby można dodac jeszcze przecieru a jak nie mamy to kostke rosolowa lub wegete. Uwagi te dotycza wszystkich sosow jakie przygotowujemy.
GOTOWA POTRAWE SERWUJEMY Z ryzem, kaszami, makaronem, czy ziemniakami.
PIERS Z KURCZAKA W SOSIE PIECZARKOWYM
Składniki:
Jeden duzy lub dwa mniejsze filety z kurczaka(ok. 200gr)
150 gr pieczarek
Peczek włoszczyzny(marchew, seler, pietruszka, por)do przygotowania wywaru
150 gr jogurtu naturalnego 0,1% tluszczu
2 łyzki oliwy z oliwek
300ml bulionu drobiowego (najlepiej obgotowac piersi i uzyc bulionu z gotowania)
łyzeczka maki pszennej
PRZYPRAWY:sol, pieprz, papryka czerwona, curry, czosnek granulowany, bazylia
Przygotowanie:
Umyte piersi możemy pokroic w paski czy kostke.Moga również pozostac w całości.
Gotujemy w ok. 300ml wody ok. 10 min rowniez z dodatkiem warzyw.Piersi wyciągamy i odkładamy na bok. Do średniego garnka wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek.na rozgrzana oliwe wrzucamy posiekane (nie za drobno) pieczarki i przyprawiamy.pieczarki lekko brązowimy.gdy pieczarki maja złocisty kolor wrzucamy mieso i podsmażamy ok. 1,5 minuty ciagle mieszając. Po obsmażeniu piersi dodajemy wywar i doprowadzamy do wrzenia. Nastepnie w osobnym naczyniu mieszamy łyżeczkę maki pszennej z jogurtem. Po wymieszaniu Hartujemy(jak wyzej) i dodajemy zawiesine ciagle mieszając>dobrze wymieszany sos zostawiamy na 2 minuty na małym ogniu ciagle mieszając i gotowe.
UWAGI:Patrz przepisd I.
PIERS Z KURCZAKA W SOSIE CHRZANOWYM
Składniki:
Jeden duzy lub dwa mniejsze filety z kurczaka(ok. 200gr)
Ok. 150gr Chrzanu tartego(maly Słoiczek)
Peczek włoszczyzny(marchew, seler, pietruszka, por)
150 gr jogurtu naturalnego 0,1% tluszczu
łyzeczka maki pszennej
sol i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte piersi możemy pokroic w paski czy kostke.Moga również pozostac w w całości.
Gotujemy ok. 300ml wody gdzie wkladamy umyte i obrane warzywa po jakis 5 minutkach wrzucamy piersi wode uprzednio lekko solimy.po dodaniu pierski(koniecznie wczesniej rozmrożone)gotujemy ok. 15 mminut na wolnym ogniu.miekkie piersi wyciągamy na talerz warzywa można wyjac pokroic drobniej lub zmielic i dodac do sosu ale jeżeli ktos woli klarowny sos można je zjesc jako dodatek lub wyrzucic(ale szkoda witaminek).do gotującego się wywaru wrzucamy chrzan (każdy wedle smaku[ja wrzucam ¾ sloika] goyujac mieszamy ok. minutki. Nastepnie w osobnym naczyniu mieszamy łyżeczkę maki pszennej z jogurtem. Po wymieszaniu Hartujemy
i dodajemy zawiesine ciagle mieszając>dobrze wymieszany sos zostawiamy na 2 minuty na małym ogniu ciagle mieszając.Na koncu wrzucamy piersi i gotujemy jeszcze 2 minutki
. UWAGI:Patrz przepisd I.
PIERS Z KURCZAKA W SOSIE WLASNYM
Składniki:
Jeden duzy lub dwa mniejsze filety z kurczaka(ok. 200gr)
Peczek włoszczyzny(marchew, seler, pietruszka, por)do przygotowania wywaru
150 gr jogurtu naturalnego 0,1% tluszczu
łyzeczka maki pszennej
PRZYPRAWY:sol, pieprz, papryka czerwona, curry, czosnek granulowany, bazylia
Przygotowanie:
Umyte piersi możemy pokroic w paski czy kostke.Moga również pozostac w w całości.
Gotujemy ok. 300ml wody gdzie wkladamy umyte i obrane warzywa po jakis 5 minutkach wrzucamy piersi wode uprzednio lekko solimy.po dodaniu pierski(koniecznie wczesniej rozmrożone)gotujemy ok. 15 mminut na wolnym ogniu.miekkie piersi wyciągamy na talerz warzywa można wyjac pokroic drobniej lub zmielic i dodac do sosu ale jeżeli ktos woli klarowny sos można je zjesc jako dodatek lub wyrzucic(ale szkoda witaminek). Nastepnie w osobnym naczyniu mieszamy łyżeczkę maki pszennej z jogurtem. Po wymieszaniu Hartujemy
i dodajemy zawiesine ciagle mieszając>dobrze wymieszany sos zostawiamy na 2 minuty na małym ogniu ciagle mieszając.Na koncu wrzucamy piersi i gotujemy jeszcze 2 minutki i gotowe.
SALATKA Z PIERSI KURCZAKA
Skaldniki:
200gr umytych piersi z kurczaka
kapusta pekinska
papryka kolor nie gra roli ale może być marchew każdej po trochu
jarmuz
marchew
groch zielony
fasola czerwona
kukurydza
20gr prazonego ziarna słonecznika i siemia lnianego
jogurt naturalny 150gr
2 zabki czosnku natka pietruszki sol pieprz
Przygotowanie:
Piersi tniemy w paski czy kostke.i to wola waszej fantazji bo mieso Mozeli podsmażyć ugotowac czy uzyc grilowanego.kapuste tniemy w paski. Papryke kroimy w kostke i dodajemy do kapusty.jarmuz rwiemy w niewielkie kawałki i dodajemy do reszty.marchew trzemy na gubej tarce.groch, fasole, i kukurydze dodajemy po garści .na koniec prazone ziarna całość mieszamy i bierzemy się za przygotowanie sosu.do jogurtu wyciskamy dwa zabki czosnku dodajemy posiekana nac pietruszki zielonej przyprawiamy do smaku.sosem zalewamy wazrywka z miesem mieszamy i wstawiamy do lodowki na po godzinki a potem czta smakow
UWAGI:można zastosowac inny zestaw warzyw, dodac ananasa czy jabłko wedle waszej woli bo o to chodzi w prawdziwej kuchn i
MISZ MASZ Z RYBY
Składniki:
300gr filetow np. morszczuk mintaj czy losos
obojętny zestaw warzyw
oliwa z oliwek
3 jajka
przyprawy do smaku np.:sol pieprz papryka slodka czosnek
Przygotowanie:
Rozmrozona rybe pokroic w spore kawałki i doprwaic dobrze wymieszac.na patelni rozgrzewamy 2 lyzki oliwy.Wrzucamy rybe na oliwe i mieszamy. Po ze zloceniu ryby wrzucamy warzywa i rowniezr podsmarzamy ok. 10 minut na koniec wbijamy jaja i mieszamy.Co nam wyszlo???ani jajecznica ani omlet ale smakuje rownie dobrze i jest bogate w bialko i inne skaldniki odzywcze. Smacznego
Na razie tylko tyle zobacze jak to odbierzecie.Jezeli pozytywnie będę dodawal przepisy w miare możności(pracuje na trzy zmiany)pytajcie proponujcie wklejajcie wlasne przepisy.ZYCZE WAM SMACZNEGO SMACZNEGO CZEKAM NA WASZA OCENE WYPROBOWANYCH PRZEPISOW.
POZDRAWIAM GUGCIO