SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

KSIEGA KUCHARSKA GUGCIA

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8526

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1812 Napisanych postów 6182 Wiek 40 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 64155
Z KSIEGI KUCHARSKIEJ GUGCIA

Dodam na wstepie ze przepisy nie pochodza z zadnych książek kucharskich tylko z mojej glowy co najwyżej książkowy poddany znaczącej modyfikacji.czytajcie i jedzcie ze smakiem zagladajcie tu czasem bo zawsze postaram się cos dopisac Z powodu naszego wiadomego uwielbienia do piersi z kurczaka skupie się na nich ale czekam na wasze propozycje i postaram się stanac na wysokości zadania!!!

PIERS Z KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki:
Jeden duzy lub dwa mniejsze filety z kurczaka(ok. 200gr)
Peczek włoszczyzny(marchew, seler, pietruszka, por)
150 gr jogurtu naturalnego 0,1% tluszczu
przecier pomidorowy 10% (mala puszka najlepiej firmy pudliszki)
łyzeczka maki pszennej
sol i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Umyte piersi możemy pokroic w paski czy kostke.Moga również pozostac w w całości.
Gotujemy ok. 300ml wody gdzie wkladamy umyte i obrane warzywa po jakis 5 minutkach wrzucamy piersi wode uprzednio lekko solimy.po dodaniu pierski(koniecznie wczesniej rozmrożone)gotujemy ok. 15 mminut na wolnym ogniu.miekkie piersi wyciągamy na talerz warzywa można wyjac pokroic drobniej lub zmielic i dodac do sosu ale jeżeli ktos woli klarowny sos można je zjesc jako dodatek lub wyrzucic(ale szkoda witaminek).do gotującego się wywaru wrzucamy caly przecier pomidorowy i dobrze mieszamy.Nastepnie w osobnym naczyniu mieszamy łyżeczkę maki pszennej z jogurtem.po wymieszaniu do lewamy troche goracego wywaru do porcji maki z jogurtem (tzw HARTOWANIE nie będzie grudek)
I mieszamy, W ten sposób powstala zawiesine wlewamy do wywaru i mieszamy.Po minutce wrzucamy mieso i ewentualnie pozostale warzywa i gotujemy jeszcze minutke i nakrywamy do stolu 

Uwaga: przed dodaniem miesa należy spróbować sos gdyz każdy z nas ma inny smak.jezeli sos jest zamocny lub za gesty można go rozcieczyc mlekiem lub woda, natomiast gdy jest za slaby można dodac jeszcze przecieru a jak nie mamy to kostke rosolowa lub wegete. Uwagi te dotycza wszystkich sosow jakie przygotowujemy.
GOTOWA POTRAWE SERWUJEMY Z ryzem, kaszami, makaronem, czy ziemniakami.

PIERS Z KURCZAKA W SOSIE PIECZARKOWYM

Składniki:
Jeden duzy lub dwa mniejsze filety z kurczaka(ok. 200gr)
150 gr pieczarek
Peczek włoszczyzny(marchew, seler, pietruszka, por)do przygotowania wywaru
150 gr jogurtu naturalnego 0,1% tluszczu
2 łyzki oliwy z oliwek
300ml bulionu drobiowego (najlepiej obgotowac piersi i uzyc bulionu z gotowania)
łyzeczka maki pszennej
PRZYPRAWY:sol, pieprz, papryka czerwona, curry, czosnek granulowany, bazylia


Przygotowanie:
Umyte piersi możemy pokroic w paski czy kostke.Moga również pozostac w całości.
Gotujemy w ok. 300ml wody ok. 10 min rowniez z dodatkiem warzyw.Piersi wyciągamy i odkładamy na bok. Do średniego garnka wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek.na rozgrzana oliwe wrzucamy posiekane (nie za drobno) pieczarki i przyprawiamy.pieczarki lekko brązowimy.gdy pieczarki maja złocisty kolor wrzucamy mieso i podsmażamy ok. 1,5 minuty ciagle mieszając. Po obsmażeniu piersi dodajemy wywar i doprowadzamy do wrzenia. Nastepnie w osobnym naczyniu mieszamy łyżeczkę maki pszennej z jogurtem. Po wymieszaniu Hartujemy(jak wyzej) i dodajemy zawiesine ciagle mieszając>dobrze wymieszany sos zostawiamy na 2 minuty na małym ogniu ciagle mieszając i gotowe.

UWAGI:Patrz przepisd I.

PIERS Z KURCZAKA W SOSIE CHRZANOWYM

Składniki:
Jeden duzy lub dwa mniejsze filety z kurczaka(ok. 200gr)
Ok. 150gr Chrzanu tartego(maly Słoiczek)
Peczek włoszczyzny(marchew, seler, pietruszka, por)
150 gr jogurtu naturalnego 0,1% tluszczu
łyzeczka maki pszennej
sol i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Umyte piersi możemy pokroic w paski czy kostke.Moga również pozostac w w całości.
Gotujemy ok. 300ml wody gdzie wkladamy umyte i obrane warzywa po jakis 5 minutkach wrzucamy piersi wode uprzednio lekko solimy.po dodaniu pierski(koniecznie wczesniej rozmrożone)gotujemy ok. 15 mminut na wolnym ogniu.miekkie piersi wyciągamy na talerz warzywa można wyjac pokroic drobniej lub zmielic i dodac do sosu ale jeżeli ktos woli klarowny sos można je zjesc jako dodatek lub wyrzucic(ale szkoda witaminek).do gotującego się wywaru wrzucamy chrzan (każdy wedle smaku[ja wrzucam ¾ sloika] goyujac mieszamy ok. minutki. Nastepnie w osobnym naczyniu mieszamy łyżeczkę maki pszennej z jogurtem. Po wymieszaniu Hartujemy
i dodajemy zawiesine ciagle mieszając>dobrze wymieszany sos zostawiamy na 2 minuty na małym ogniu ciagle mieszając.Na koncu wrzucamy piersi i gotujemy jeszcze 2 minutki

. UWAGI:Patrz przepisd I.


PIERS Z KURCZAKA W SOSIE WLASNYM


Składniki:
Jeden duzy lub dwa mniejsze filety z kurczaka(ok. 200gr)
Peczek włoszczyzny(marchew, seler, pietruszka, por)do przygotowania wywaru
150 gr jogurtu naturalnego 0,1% tluszczu
łyzeczka maki pszennej
PRZYPRAWY:sol, pieprz, papryka czerwona, curry, czosnek granulowany, bazylia
Przygotowanie:
Umyte piersi możemy pokroic w paski czy kostke.Moga również pozostac w w całości.
Gotujemy ok. 300ml wody gdzie wkladamy umyte i obrane warzywa po jakis 5 minutkach wrzucamy piersi wode uprzednio lekko solimy.po dodaniu pierski(koniecznie wczesniej rozmrożone)gotujemy ok. 15 mminut na wolnym ogniu.miekkie piersi wyciągamy na talerz warzywa można wyjac pokroic drobniej lub zmielic i dodac do sosu ale jeżeli ktos woli klarowny sos można je zjesc jako dodatek lub wyrzucic(ale szkoda witaminek). Nastepnie w osobnym naczyniu mieszamy łyżeczkę maki pszennej z jogurtem. Po wymieszaniu Hartujemy
i dodajemy zawiesine ciagle mieszając>dobrze wymieszany sos zostawiamy na 2 minuty na małym ogniu ciagle mieszając.Na koncu wrzucamy piersi i gotujemy jeszcze 2 minutki i gotowe.


SALATKA Z PIERSI KURCZAKA

Skaldniki:
200gr umytych piersi z kurczaka
kapusta pekinska
papryka kolor nie gra roli ale może być marchew każdej po trochu
jarmuz
marchew
groch zielony
fasola czerwona
kukurydza
20gr prazonego ziarna słonecznika i siemia lnianego
jogurt naturalny 150gr
2 zabki czosnku natka pietruszki sol pieprz

Przygotowanie:
Piersi tniemy w paski czy kostke.i to wola waszej fantazji bo mieso Mozeli podsmażyć ugotowac czy uzyc grilowanego.kapuste tniemy w paski. Papryke kroimy w kostke i dodajemy do kapusty.jarmuz rwiemy w niewielkie kawałki i dodajemy do reszty.marchew trzemy na gubej tarce.groch, fasole, i kukurydze dodajemy po garści .na koniec prazone ziarna całość mieszamy i bierzemy się za przygotowanie sosu.do jogurtu wyciskamy dwa zabki czosnku dodajemy posiekana nac pietruszki zielonej przyprawiamy do smaku.sosem zalewamy wazrywka z miesem mieszamy i wstawiamy do lodowki na po godzinki a potem czta smakow

UWAGI:można zastosowac inny zestaw warzyw, dodac ananasa czy jabłko wedle waszej woli bo o to chodzi w prawdziwej kuchn i

MISZ MASZ Z RYBY

Składniki:
300gr filetow np. morszczuk mintaj czy losos
obojętny zestaw warzyw
oliwa z oliwek
3 jajka
przyprawy do smaku np.:sol pieprz papryka slodka czosnek

Przygotowanie:

Rozmrozona rybe pokroic w spore kawałki i doprwaic dobrze wymieszac.na patelni rozgrzewamy 2 lyzki oliwy.Wrzucamy rybe na oliwe i mieszamy. Po ze zloceniu ryby wrzucamy warzywa i rowniezr podsmarzamy ok. 10 minut na koniec wbijamy jaja i mieszamy.Co nam wyszlo???ani jajecznica ani omlet  ale smakuje rownie dobrze i jest bogate w bialko i inne skaldniki odzywcze. Smacznego

Na razie tylko tyle zobacze jak to odbierzecie.Jezeli pozytywnie będę dodawal przepisy w miare możności(pracuje na trzy zmiany)pytajcie proponujcie wklejajcie wlasne przepisy.ZYCZE WAM SMACZNEGO SMACZNEGO CZEKAM NA WASZA OCENE WYPROBOWANYCH PRZEPISOW.
POZDRAWIAM GUGCIO
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 28 Napisanych postów 2286 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 21699
ja daje soga z zamknietymi oczami pozniej przeczytam i na jutro cos sobie przyrzadze

Student Turystyki i Rekreacji

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 71 Napisanych postów 10883 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 44966
wygladaja smacznie oby tak dalej

moja uwaga, przydalyby sie ilosci b/t/ww i kcal

pierwsza by zobaczyc twoje oczy...
druga, druga... by zobaczyc twoje usta...
trzecia po to by zobaczyc cala twoja twarz...

A.W.O.L.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1812 Napisanych postów 6182 Wiek 40 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 64155
podam przy nastepnych a te postaram sie uaktualnic
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 410 Wiek 39 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 10820
CYTRUSOWY CZAR:
(3 porcje)
grejprut,pomarancza i mandarynka,obrane i pokrojone w kostke,1/4szklanki siekanych orzechow wloskich lub laskowych,1/2szklanki wycisnietego soku z pomaranczy,2 lyzki miodu

Wymieszaj owoce z orzechami i polej sokiem z pomaranczy i modem.
Wartosc odzywcza porcji:136kcal,26%tluszczu,68%wegli,6%bialka.

No taki prosty przepisik

Bedzie pisk!!!!!!!!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 410 Wiek 39 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 10820
A teraz cos czego zrobilem se wczoraj poł gara i bede jadl to zas przez 2 dni.Za***iste!!!!!!!!!
FASOLA PO MESKYKAŃSKU:
Piers z kurczaka 400g
Cebula 200g
Fasola konserwowa Pudliszki(puszka ciemnej i jasnej co w sumie daje 440g)
Fix Knorra(kurczak po meksykansku)
Kostka ta mala z Knorra(rosolowa czy jakos tak
Oliwa z oliwek(to do podsmazenia takze wdlug uznania)

Kurczka pokroic w kostke i smazyc na oliwie przez 5-7min.Potem przelozyc to do garka(takiego wiekszego garka.Nastepnie cebule posiekac drobniutko i podsmazac na zloty kolor.Kiedy juz cebula bedzie git dorzucic ja do miesa.Wlac wody do garka tyle zeby zakrylo sie to wszystko,troche wiecej nawet i dorzucic kostke.Gotowac to przez 20 min.Potem papryke pokroic w kostke i do gara z nia.Kolejne 15 min gotowania.W tym czasie otwieramy obydwie fasole i na sito je,i pluczemy zimna woda.Rozrabiamy fixa tak w 100-150 ml wody.Ok.15 min minelo,wiec dolewamy fixa,dorzucamy fasole,pieprzymy wedle uznania i dokladnie mieszamy.Gotujemy przez 5 min co jakis czas mieszajac.Gotowe!!!! Do tego mozna dodac se ryz brazowego i ewentualnie dla dobrego efektu wizualnego ozdobic posiekanym szczypiorkiem

Naprawde spoko danko.
I tutaj taka dygresja:
To co tu dalem wrzucilem do dziennika posiłkow.Podliczył mi to.Wyszlo tam
122g B,chyba ze 20g T,135 g WW i 1105kcal.A skladniki w gramach w sumie 1400. No i zjadlem se dzisiaj powiedzmy tego z 300g,wiec podzielilem se to no i wyszlo to co wyszlo>Czy mozna tak robic.Czy to mniej wiecej odwzorowuje to co zjadlem??Heh,bo na diecie jestem,rzeźbe robie i mnie sumienie troch e dreczy terazhaaha!!!

Bedzie pisk!!!!!!!!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 410 Wiek 39 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 10820
Acha jeszcze cos do dygresji.W sumie to jeszcze wiecej tego wyszlo niz 1400g,pewno gdzies z 2000g.No,ale to nie zmienia stanu rzeczczy?? tzn.chodzi mi o kalorycznosc.Chociaz ten maly proces smazenia i gotownia pewno cos namieszal.No nic od czsu do czsu se mozna pozwolic.Nie mozna sie katowac>hehe.

Bedzie pisk!!!!!!!!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 603 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 9405
Gugcio SOOOOG!!!! Już drukuję Twoje przepisy!

BIGI, Tobie też sog!

Zmieniony przez - marthullka w dniu 2005-02-16 17:24:21
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 410 Wiek 39 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 10820
Ach!!! tam w produktach do tej fasoli mo meksykansku nie dopislem Papryki czerwonej 300g.Sorki za blad,heh!!

Bedzie pisk!!!!!!!!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6274 Napisanych postów 76045 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754916
Czekam na kolejne dania

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 9203 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 29034
fajne przepisy niestety sogaczyk juz nie wskakuje

BigiKozok'owi wskoczyl

Zmieniony przez - Sachem w dniu 2005-02-16 18:13:03

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Moja dieta i trening

Następny temat

przepis :-)

WHEY premium