...
Napisał(a)
Białko przede wszystkim zostawiasz na stałym poziomie lub nawet w końcówce możesz lekko je podbić , tłuszczy później 30g to bym nie schodził , także operuj węglowodanami i treningiem cardio. Jak długo powinna trwać Twoja redukcja ? Tyle aż osiągniesz to co chciałeś czyli Efekt który Ciebie zadowoli i będzie już fajnie widoczny 6pak i sucha sylwetka
...
Napisał(a)
Czyli nawet jak teraz jem 150g B przy wadze 75kg to przy wadze 70kg też 150g ?
...
Napisał(a)
tak możesz zostawić te 150g mając więcej niż 2g białka na 1kg masy ciała, bo zakładamy w teorii, że udział ubytku tkanki mięśniowej w ogólnej utracie masy ciała będzie minimalna. Z drugiej strony to jest tylko 10g różnicy więc czy zmniejszysz, czy nie to nie zrobi Ci różnicy żeby miało to decydować o Twojej formie, czy końcowym efekcie redukcji. Warto też podkreślić, że ilości o których wspominasz, czyli utrata 5kg przy wadze 70-75kg to jest ogromna różnica w sylwetce, która może decydować nawet o zakończeniu redukcji
1
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
...
Napisał(a)
DJ_DoDoW pierwszej kolejności najlepiej jest dokładać aktywności o czym wspominasz, jednak wiadomo, że nie będziemy mogli tego robić w nieskończonośc, bo raz do dodatkowe obciążenie dla organizmu, a dwa że nikt nie ma tyle czasu żeby spędzać godizny na cardio. Przy ucinaniu kcal najlepiej kierować się zalecanym rozkłądem makroskładników, czyli 2g białka i 1-1,5g tłuszczu na kg masy ciała, a pozostałe kcal z węglowodanów, co oznacza, że jeżeli masz przekroczone wartości białka i tłuszczu z tych ramek to możesz z nich ucinać, jednak jeżeli trzymasz je na stałym poziomie to odpowiedź jest prosta - ucinasz z węglowodanów.
Czyli z utratą wagi rozkład makro składników też będzie się zmieniał np przy wadze 75kg 75g tłuszczu to przy 70kg 70g tłuszczu i tak z każdym innym makroskładnikiem ?
...
Napisał(a)
Baj0DJ_DoDoW pierwszej kolejności najlepiej jest dokładać aktywności o czym wspominasz, jednak wiadomo, że nie będziemy mogli tego robić w nieskończonośc, bo raz do dodatkowe obciążenie dla organizmu, a dwa że nikt nie ma tyle czasu żeby spędzać godizny na cardio. Przy ucinaniu kcal najlepiej kierować się zalecanym rozkłądem makroskładników, czyli 2g białka i 1-1,5g tłuszczu na kg masy ciała, a pozostałe kcal z węglowodanów, co oznacza, że jeżeli masz przekroczone wartości białka i tłuszczu z tych ramek to możesz z nich ucinać, jednak jeżeli trzymasz je na stałym poziomie to odpowiedź jest prosta - ucinasz z węglowodanów.
Czyli z utratą wagi rozkład makro składników też będzie się zmieniał np przy wadze 75kg 75g tłuszczu to przy 70kg 70g tłuszczu i tak z każdym innym makroskładnikiem ?
możesz tak do tego podchodzić jak napisałeś i zmieniać ten rozkład co 5kg, ale możesz równie dobrze nie zaprzątać sobie tym głowy i ucinać tylko z węgli przez cały okres redukcji - ja tak robię, tłuszcz i białko mam zawsze na tym samym poziomie
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
...
Napisał(a)
Oczywiście, że możesz zwiększać swoją aktywność fizyczną. Szczególnie w sytuacji, gdy nie jest już ona wysoka, np. w wyniku ciężkiej pracy fizycznej. Lepiej będzie zwiększyć aktywność fizyczną, niż obcinać ilość spożywanych kalorii. Nie musi to być cardio. Można wprowadzić np. HIIT, tabatę, czy innego rodzaju trening metaboliczny, np. kompleksy sztangowe. W zależności oczywiście od poziomu zaawansowania.
Obciążając kalorie białko zostaję na stałym poziomie 2 gramów na kilogram masy ciała, tłuszcze około 1 gram i odejmujesz z węglowodanów.
Obciążając kalorie białko zostaję na stałym poziomie 2 gramów na kilogram masy ciała, tłuszcze około 1 gram i odejmujesz z węglowodanów.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Baj0Nieeee , tłuszcz możesz zostawić w spokoju póki co , w późniejszym etapie juz jak będziesz miał ciut mniej węglowodanów to zamaist uciąć węgle to usuniesz np. 20g tłuszczy i kaloryczność już jakaś znacząca pójdzie w dół i równie dobrze to wyjdzieDJ_DoDoW pierwszej kolejności najlepiej jest dokładać aktywności o czym wspominasz, jednak wiadomo, że nie będziemy mogli tego robić w nieskończonośc, bo raz do dodatkowe obciążenie dla organizmu, a dwa że nikt nie ma tyle czasu żeby spędzać godizny na cardio. Przy ucinaniu kcal najlepiej kierować się zalecanym rozkłądem makroskładników, czyli 2g białka i 1-1,5g tłuszczu na kg masy ciała, a pozostałe kcal z węglowodanów, co oznacza, że jeżeli masz przekroczone wartości białka i tłuszczu z tych ramek to możesz z nich ucinać, jednak jeżeli trzymasz je na stałym poziomie to odpowiedź jest prosta - ucinasz z węglowodanów.
Czyli z utratą wagi rozkład makro składników też będzie się zmieniał np przy wadze 75kg 75g tłuszczu to przy 70kg 70g tłuszczu i tak z każdym innym makroskładnikiem ?
...
Napisał(a)
gnidusekBaj0Nieeee , tłuszcz możesz zostawić w spokoju póki co , w późniejszym etapie juz jak będziesz miał ciut mniej węglowodanów to zamaist uciąć węgle to usuniesz np. 20g tłuszczy i kaloryczność już jakaś znacząca pójdzie w dół i równie dobrze to wyjdzieDJ_DoDoW pierwszej kolejności najlepiej jest dokładać aktywności o czym wspominasz, jednak wiadomo, że nie będziemy mogli tego robić w nieskończonośc, bo raz do dodatkowe obciążenie dla organizmu, a dwa że nikt nie ma tyle czasu żeby spędzać godizny na cardio. Przy ucinaniu kcal najlepiej kierować się zalecanym rozkłądem makroskładników, czyli 2g białka i 1-1,5g tłuszczu na kg masy ciała, a pozostałe kcal z węglowodanów, co oznacza, że jeżeli masz przekroczone wartości białka i tłuszczu z tych ramek to możesz z nich ucinać, jednak jeżeli trzymasz je na stałym poziomie to odpowiedź jest prosta - ucinasz z węglowodanów.
Czyli z utratą wagi rozkład makro składników też będzie się zmieniał np przy wadze 75kg 75g tłuszczu to przy 70kg 70g tłuszczu i tak z każdym innym makroskładnikiem ?
Bardziej chodziło mi tu o przykład że z utratą wagi zjadasz mniej białka węgli i tłuszczy ponieważ przy 75kg zjadam 150g B 75 g T i 380 WW i to daje mi 2g białka na kg m.c 1g T i reszta WW to przy wadze 70kg powinienem zjadać 140g B 70g T i reszta WW i to także daje mi 2g białka i 1g tłuszczu na kilogram masy ciała. I czy podczas redukcji nie schodzić poniżej mojego BMR'u który wynosi 1800 kalorii ?
Zmieniony przez - Baj0 w dniu 2021-12-09 20:53:19
Zmieniony przez - Baj0 w dniu 2021-12-09 20:53:35
...
Napisał(a)
Zapotrzebowanie organizmu Będzie się zmieniać , zgubisz jakieś kg to i zmieni się zaraz zapotrzebowanie , obserwuj swój organizm i działaj , każdy musi znaleźć sposób na siebie. Są osoby które musza na prawdę mocno zejść z kcal żeby dociąć już na prawdę na wiór , a są tacy co będą trzymać kcal wyżej , trochę cardio a formę wykręca :)
...
Napisał(a)
Baj0BMR to są niezbędne kalorie potzrebne do podtrzymania podstawowych funkcji życiowych ( lezysz i pachniesz) więc nigdy nie powinienes schodzić poniżej swojego BMR bo zwyczajnie zaczniesz sobie szkodzić .Masz redukcję rozplanować tak aby mieć zapas kcal między swoim zerem a BMR , ma ci to starczyć na okres +-12 tyg a potem i tak pasuje zrobić przerwę na regenerację
Bardziej chodziło mi tu o przykład że z utratą wagi zjadasz mniej białka węgli i tłuszczy ponieważ przy 75kg zjadam 150g B 75 g T i 380 WW i to daje mi 2g białka na kg m.c 1g T i reszta WW to przy wadze 70kg powinienem zjadać 140g B 70g T i reszta WW i to także daje mi 2g białka i 1g tłuszczu na kilogram masy ciała. I czy podczas redukcji nie schodzić poniżej mojego BMR'u który wynosi 1800 kalorii ?
Zmieniony przez - Baj0 w dniu 2021-12-09 20:53:19
Zmieniony przez - Baj0 w dniu 2021-12-09 20:53:35
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
Poprzedni temat
Dieta na redukcyjna do oceny [103 kg]
Następny temat
Masa ciała pod zawody
Polecane artykuły