SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Sernik na zimno - problem

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1926

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
powinno wystarczyć
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 418 Napisanych postów 461 Wiek 2 lata Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 4565
Istnieje wiele rodzajów żelatyny i każda może się trochę różnić mocą /w zależności od producenta/, dlatego ciężko podać jednoznaczny przelicznik, ale zazwyczaj 2-3 łyżki robią robotę. :)

"Co za ponury absurd… Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?". XD
Boże, spraw, żeby mi się tak chciało jak mi się nie chce...:D
Quod me nutrit me destruit ;)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754788
Tego raczej nikt tutaj Tobie nie napisze. Ja robiąc z 400g twarogu daje dwie łyżki duże od zupy zwykłej żelatyny i mam zwarty tak jak powinno to wyglądać. Ty dajesz półtora kilograma twarogu i jeszcze czterysta gramów skyra, więc ilość dość duża. Całość to prawie dwa kilogramy. Sugeruję po prostu testować i zobaczyć jak będzie tego efekt. Nawet jeżeli dodasz zbyt mało czy zbyt dużo, to nic się przecież nie stanie. Gotowanie polega na testowaniu i wyciąganiu z tego odpowiednich wniosków, a nie z klapkami na oczach jak w przepisie.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 674 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6556
Jakie poltora kg tearogu i jakie 400g skyra? Przeciez napisalem na poczatku ze 750g twarogu i 200 skyra
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754788
Ok. Mój błąd. Przeczytałem, że trzy kostki po 750g.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2479 Napisanych postów 5800 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 106178
ja tam zawsze eksperymentowalem z sernik ami na zimno i idelne proporcje dobieralem do. siebie. jeden lubi mase bardziej rzadką inny chciałby prawie beton;)

wrzuć w te proporcje co podałeś 20g normalnej żelatyna spożywczej rozpuszczonej w gorącej wodzie i bedziesz miał na następny przepis pkt odniesienie. Oczywisice przy tych samych składnikach bo jeśli będzie ich więcej to proporcjonalnie żelatyny też trzeba dać więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Szacuny 94766 Napisanych postów 364747 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1669983
Aaaarielkaaaa
Żelatyna rozpuszcza się już w 50ºC, więc jeśli ją mocno zagotujesz/przegrzejesz to albo będzie słabiej żelowała, albo straci w ogóle właściwości żelujące. Żelatynę w proszku należy namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, pozostawić na kilka minut, aby napęczniała, a następnie podgrzać.


Tutaj się nie zgodzę ja zawsze zalewam żelatynę gotujqca woda i nigdy nie było problemów "aby się sciela'' później w jakimś produkcie

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 12973 Napisanych postów 20733 Wiek 41 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 607820
lodzianin1
Aaaarielkaaaa
Żelatyna rozpuszcza się już w 50ºC, więc jeśli ją mocno zagotujesz/przegrzejesz to albo będzie słabiej żelowała, albo straci w ogóle właściwości żelujące. Żelatynę w proszku należy namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, pozostawić na kilka minut, aby napęczniała, a następnie podgrzać.


Tutaj się nie zgodzę ja zawsze zalewam żelatynę gotujqca woda i nigdy nie było problemów "aby się sciela'' później w jakimś produkcie


Właśnie zaczęłam się zastanawiać jak to z tą żelatyną jest. W sumie zwykłe galaretki owocowe wg przepisu z opakowania zalewa się wrzątkiem i one bez problemu się ścinają.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 418 Napisanych postów 461 Wiek 2 lata Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 4565
Co kto lubi Generalnie szkoły przygotowania żelatyny są dwie - albo od razu rozpuszcza się ją w gorącej wodzie i przestudzoną wlewa do masy, albo zalewa zimną wodą, zostawiając do napęcznienia i potem podgrzewa na maleńkim gazie aż do rozpuszczenia żelatyny, nie dopuszczając do zagotowania.

"Co za ponury absurd… Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?". XD
Boże, spraw, żeby mi się tak chciało jak mi się nie chce...:D
Quod me nutrit me destruit ;)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 12973 Napisanych postów 20733 Wiek 41 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 607820
Z tym drugim sposobem spotkałam się kiedyś przy okazji żelatyny w listkach jak robiłam jakiś deser.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Polecane przepisy

Następny temat

Spalacz tkanki tłuszczowej - jaki wybrać?

WHEY premium