Szacuny
0
Napisanych postów
40
Wiek
25 lat
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
276
Cześć,
Od ponad dwóch lat stosuje witaminy i suplementy diety jako dodatek do diety, w marcu tego roku przestałem stosować i od tamtej pory zaczynają się dolegliwości typu
- zmęczenie
- bóle zębów (nie są zepsute bo byłem u dentysty)
- ospałość
- smarkanie krwią
- skoki ciśnienia
- niechęć do ćwiczeń
- problemy z apetytem
- nerwowość
Nigdy tak nie miałem bo jestem zdrowym młodym 22 letnim mężczyzną. Od siebie dodam, że ćwiczę od ponad 2 lat amatorsko a od pół roku kalistenike, dietę trzymam cały czas, unikam alkoholu i używek.
Szacuny
11149
Napisanych postów
51567
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Brak czasu to żadne wytłumaczenie. Większość warzyw można jeść na surowo. Myjesz, obierasz ze skórki i zajadasz. Sam ostatnio wcinam dużo kalarepy w ramach przekąski.
Szacuny
29912
Napisanych postów
27250
Wiek
32 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
384534
jeżeli takie objawy wystąpiły po odstawieniu suplementacji to znaczy, że przynosiła wymierne korzyści. Wynikałoby z tego, że dieta którą stosujesz jest uboga w mikroelementy niezbędne Twojemu organizmowi, a którą zaspokajała suplementacja. Należałoby przyjrzeć się bliżej odżywianiu, rodzajom dostarczanych produktów, bo w większości nasze zapotrzebowanie na witaminy i minerały możemy pokryć odpowiednio się odżywiając
Szacuny
0
Napisanych postów
40
Wiek
25 lat
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
276
Właśnie jem różnorodnie i wartościowo, pije około 4/5 litrów dziennie, może po prostu dawki są takie jak powinny być a organizm przyzwyczaił się do nadmiernych dawek stąd teraz szok dla organizmu? Czy z suplementami/ witaminy nie jest tak, że wiążą już nas do końca życia żeby organizm nie fixował?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6270
Napisanych postów
76019
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754788
Bez wątpienia nie jest to normalne, żeby organizm w ten sposób reagował. Nie wydaje mi się, żebyś miał aż tak ogromne braki witamin i składników mineralnych, aby odczuwać awitaminozę pod każdą możliwą płaszczyzną. Na pewno bym sugerował wykonać dwie istotne rzeczy. Przede wszystkim przeanalizować Twoją dietę pod kątem możliwych niedoborów, a po drugie wykonać podstawowe badania: morfologia krwi, mocz, glukoza, lipidogram. Są to podstawy, po których można będzie sprawdzić gdzie leży problem i co daje robić.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6270
Napisanych postów
76019
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754788
Ostatnie trzy dni mogą niestety niewiele nam powiedzieć w kwestii możliwych niedoborów. Chyba, że ktoś rzeczywiście jada bardzo źle i jałowo, w zasadzie codziennie to samo. Najlepiej będzie udać się do działu odżywianie i w nim założyć nowy temat, wypełniając dokładnie formularz ankiety działu. Zapraszam do zapoznania się z nim w artykule przedstawionym poniżej:
Szacuny
0
Napisanych postów
40
Wiek
25 lat
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
276
Zazwyczaj jem to samo bo micha trzymana sztywno a brak czasu na różnorodność, więc może to właśnie to, maju idę na szczegółowe badania krwi itd. Powiedzcie mi czy w tym wypadku warto wrócić do suplementacji ?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6270
Napisanych postów
76019
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754788
Skoro znalazłeś swój prawdopodobny błąd żywieniowy, to dość oczywiste jest co należy poprawić. Takie objawy to już skrajność niedoborów. Tutaj suplementcja nie jest rozwiązaniem. Zdecydowanie sugeruję wrzucić swoją dietę do sprawdzenia. Najlepiej kilka przykładowych dni, ale jeżeli jesz codziennie to samo, to w sumie nawet nie ma specjalnego sensu tego wrzucać. Najlepiej podejść jeszcze raz do ułożenia prawidłowego planu żywieniowego.
Szacuny
11149
Napisanych postów
51567
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Temat nie jest do zamknięcia. Kiedyś w książce speca od żywienia w sporcie wyczytałem, że absolutne minimum w diecie sportowca to 30 różnych warzyw w ciągu tygodnia, a jeszcze lepiej 40. Staram się tego trzymać. Nieraz w posiłku mam około 10 różnych warzyw zmiksowanych z twarogiem np. rzodkiewka, cebula, szczypiorek, pomidor, papryka, czosnek, ogórek, natka pietruszki, szpinak.