Szacuny
1
Napisanych postów
125
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
4770
Hejka,
zacząłem sobie robić listę produktów, które jem, lubię i ogólnie kupuję, a, jako że mam problemy z insulinoopornością, a chce zredukować nadwyżkę masy, postanowiłem przysiąść nad tematem Indeksu Glikemicznego.
Wracając do głównego tematu, lubię niektóre produkty, które kupuję w różnych sklepach (mam na myśli ten sam produkt), z różnych firm, więc każde ma inną cenę i dostarcza trochę innych ilości makro i mikro elementów. Jednak jak te różnice wpływają na Indeks Glikemiczny / Ładunek Glikemiczny. Zapytam na konkretnym przykładzie soku pomidorowego, który lubię.
Generalnie opcja 1 smakuje jak dla mnie na mniej słodką i bardzo mi pasuje. Pytanie jest takie czy da się na podstawie takich informacji przewidywać Indeks lub Ładunek? Jeśli uogólniając, tabele dla soku pomidorowego bez cukru podają Indeks 38, a Ładunek 0,01 na 1g. Ten sok nie jest bez cukru, ale jest czymś, co bardzo lubię i zastanawia mnie czy powinienem go np. ograniczać czy nie?
Szacuny
1
Napisanych postów
125
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
4770
A ok poprawka, ja to napisałem dla całego opakowania, bo piję maksymalnie 1 opakowanie dziennie i tyle wypijam w godzinę. Stąd są to wartości dla całego opakowania, a nie 100ml :).
Szacuny
47
Napisanych postów
359
Wiek
35 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
11570
No ja właśnie popatrzyłem na 100ml i potem się zorientowałem, że podałeś na litr. Według mnie popatrz sobie po prostu na IG soku pomidorowego, te minimalne różnice pomiędzy firmami nie zrobią już wielkiej różnicy.
Ten sok z tego co patrzyłem to jest bez dodatkowego cukru (sprawdziłem Tymbark), a ten cukier, który jest na etykiecie musi być naturalnie występujący w pomidorach więc ten z tabeli dla niesłodzonego będzie miał zastosowanie.
Warto jednak spojrzeć na całą dietę jak ona wygląda, być może potrzebna jest też redukcja wagi. Konsultowaleś insulinoodpornosć z lekarzem?
Szacuny
1
Napisanych postów
125
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
4770
Tak konsultowałem wielokrotnie te moje nieszczęsne niezdrowie :). Później z dietetykiem, którego mam w ramach prywatnej opieki medycznej (już próbowałem z wieloma dietetykami) i jedyne, na co zwrócono mi uwagę to patrzenie na indeks pokarmów (jeśli chodzi o kaloryczność, to nie jem za dużo, ani za dużo przetworzonych rzeczy). Przyznam, że nie patrzyłem i np. przeciętnie raz w tygodniu jem ziemniaki - czy to zmienię ? Tego nie wiem. Ale mimo wielu prób z dietami różnie to wygląda :).
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6281
Napisanych postów
76102
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755216
Nie ma to żadnego znaczenia. Nawet dla osoby z insulinoopornością, czy cukrzycą. Raz, że ilości cukrów są bardzo niewielkie, a dwa, że producenci tych soków nie prowadzą badań naukowych, gdzie sprawdzają wartości odżywcze w soku, ktorych produkują. Z reguły określa się to na podstawie literatury pod dany sok lub ewentualnie pod wartości zagęszczonego soku, z którego się go produkuje. W przypadku soków z pomidorów wartości w stosunku do ilości pomidorów. Pomidory takie mogą się różnić wartościami tak sam jak jeden kawałek łososia od drugiego. Zmiany są nieznaczne, ale porównanie takie nie ma sensu.