van uzupelnie to co napisales bo mam cos podobnego :)
KONSWERWANTY
E 200 nieszkodliwy (kwas sorbowy, syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)
E 201 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu sodowego, sorbinian sodu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)
E 202 nieszkodliwy (sól potasowa kwasu sorbowego, sorbinian potasu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)
E 203 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu sorbowego, sorbinian wapnia - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)
E 210 rakotwórczy (benzoesan, syntetyczny, dodatek do napoi gazowanych, majonezów, marynat, konserw owocowych i warzwynych, sałatek)
E 211 rakotwórczy (benzoesan sodu, syntetyczny)
E 212 rakotwórczy (benzoesan potasu, syntetyczny)
E 213 rakotwórczy (benzoesan wapnia, syntetyczny)
E 214 rakotwórczy (benzoesan etylu, p-hydroksybenzoesan etylu i pochodne, syntetyczny)
E 215 rakotwórczy (benzoesan estru etylowego, p-hydroksybenzoesan etylu i pochodne, syntetyczny)
E 216 rakotwórczy (benzoesan propylu, p-hydroksybenzoesan propylu i pochodne, Propylparaben, Nipasol, Solbrol P - syntetyczny)
E 217 rakotwórczy (benzoesan estru propylu, p-hydroksybenzoesan propylu i pochodne, Propylparaben, Nipasol, Solbrol P - syntetyczny)
E 218 rakotwórczy (benzoesan metylu, p-hydroksybenzoesan metylu i pochodne, syntetyczny)
E 219 rakotwórczy (benzoesan estru metylu, p-hydroksybenzoesan metylu i pochodne, syntetyczny)
E 220 niszczy witaminę B 12 (bezwodnik siarki, dwutlenek siarki, syntetyczny; w sokach owocowych i koncentratach, winie, suszonych owocach)
E 221 zakłóca czynności jelit (siarczyn sodu, syntetyczny)
E 222 zakłóca czynności jelit (dwusiarczyn sodu, syntetyczny)
E 223 zakłóca czynności jelit (meta-dwusiarczyn sodu, syntetyczny)
E 224 zakłóca czynności jelit (meta-dwusiarczyn potasu, syntetyczny)
E 226 zakłóca czynności jelit (siarczyn wapnia, syntetyczny)
E 227 zakłóca czynności jelit (dwusiarczyn wapnia, syntetyczny)
E 230 zakłóca czynności skóry (dwufenyl, 1,1'
ifenyl, Bifenyl, Diphenyl, syntetyczny; dodawany do owoców cytrusowych (zabezpieczenie skórek przed owadami)
E 231 zakłóca czynności skóry (ortofenylofenol, Dowicide, syntetyczny; dodawany do owoców cytrusowych)
E 232 zakłóca czynności skóry (ortofenyl sodu, syntetyczny, dodawany do owoców cytrusowych)
E 233 zakłóca czynności skóry (2,4-thiaxolyl, Thiabendazol, MK-360, Omnizole, Bovizole, Eprofil, Equizole, Tecto, syntetyczny, dodawany do owoców cytrusowych)
E 236 nieszkodliwy (kwas mrówkowy, syntetyczny, dodatek do ryb wędzonych, surowych soków owocowych)
E 237 nieszkodliwy (mrówczan sodu, syntetyczny)
E 238 nieszkodliwy (mrówczan wapnia, syntetyczny)
E 239 rakotwórczy (heksamina, heksametylenotetraamina, urotropina, syntetyczny)
E 249 szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn potasu, syntetyczny, dodatek do wędlin)
E 250 szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin)
E 251 szkodzi przy nadciśnieniu (azotan sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych)
E 252 szkodzi przy nadciśnieniu (azotan potasu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych))
E 260 nieszkodliwy (kwas octowy, syntetyczny lub fermentacyjny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)
E 261 nieszkodliwy (octan potasu, syntetyczny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)
E 262 nieszkodliwy (dwuoctan sodu, datek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)
E 263 nieszkodliwy (octan wapnia, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)
E 270 nieszkodliwy (kwas mlekowy)
E 280 nieszkodliwy (kwas propionowy)
E 281 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu propionowego)
E 282 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu propionowego)
E 283 nieszkodliwy (sól potasowa kwasu propionowego)
BARWNIKI
E 100 nieszkodliwy (kurkumina, kurkuma z kłączy roślin tropikalnych; żółty, stosowany m.in. w przyprawach, koncentratach)
E 101 nieszkodliwy (ryboflawina, laktoflawina, witamina B2) żółto-pomarańczowy, naturalny lub syntetyczny; stosowany m.in. w przyprawach)
E 102 niebezpieczny (tartaksyna, niedopuszczona w Polsce, cytrynowo-żółty, syntetyczny; stosowany m.in. w napojach w proszku, esencjach owocowych, miodzie sztucznym, musztardzie)
E 103 zabroniony
E 104 podejrzany (żółć benzopirydrynowa, żółcień chinolinowa, Food Yellow 13 - żółty; dodatek do wyrobów cukierniczych)
E 105 zabroniony
E 110 niebezpieczny (żółć pomarańczowa S, żółcień zachodzącego słońca FCF, Food Yellow 3, żółcień pomarańczowa - żółty;dodatek do marmolady, żeli, gum do żucia, powłok tabletek)
E 111 zabroniony
E 120 niebezpieczny (koszenilina, kwas karminowy, Natural Red 4 - czerwony, naturalny)
E 121 zabroniony
E 122 podejrzany (azorubina, niedopuszczona w Polsce, chromotrop FB - czerwony, syntetyczny, w dżemach i marmoladach wiśniowych, budyniach, lodach, polewach)
E 123 bardzo niebezpieczny (amarant, barwnik amoniakalny, zabroniony w większości krajów UE)
E 124 niebezpieczny (róż koszenilinowy, Ponceau 4 R - czerwony; dodatek do wędzonych ryb, cukierków pudrowych)
E 125 zabroniony
E 126 zabroniony
E 127 niebezpieczny (erytozyna, hamuje wzrost, zwiększa występowanie chorób tarczycy, niedopuszczona w Polsce, Food Red 14, tetrajodofluoresceina - czerwony, syntetyczny; dodawany do wiśni koktailowych, owoców kandyzowanych)
E 130 zabroniony
E 131 rakotwórczy (błękit patentowy, FCF - niebieski; znajduje się w drażetkach)
E 132 nieszkodliwy (indygotyna, niedopuszczona w Polsce, niebieski, naturalny; drażetki)
E 140 nieszkodliwy (chlorofil - zielony, roślinny, wyciąg z pokrzywy, lucerny; biophyll, chloresium, darotol, ennds)
E 141 podejrzany (związek chlorofilowy-kompleks miedziowy chlorofilu - zielony, roślinny modyfikowany; dodatek do groszku konserwowego)
E 142 rakotwórczy (zieleń lisaminowa, brylantowa, niedopuszczona w Polsce)
E 150 podejrzany (karmel, brunatny; w wyrobach cukierniczych)
E 151 podejrzany (czerń brylantowa B. N., syntetyczny; podbarwianie nieszlachetnych rodzajów kawioru)
E 152 zabroniony
E 153 nieszkodliwy (węgiel drzewny, syntetyczny; w wyrobach cukierniczych)
E 160 nieszkodliwy (karetonoidy)
E 161 nieszkodliwy (ksantofil, karetonoidy, niedopuszczony w Polsce)
E 162 nieszkodliwy (betanina, betacyjany z buraków ćwikłowych, czerwień buraczana, naturalny; dodatek do przetworów owocowych)
E 163 nieszkodliwy (antocyjan), występuje w winogronach i jagodach - czerwonawy, naturalny; do napoi, konserw owocowych, słodyczy.
E 170 nieszkodliwy (węglan wapnia, biały; środek ścierny w pastach do zębów, kalcpiryna - substancja osłonowa)
E 171 podejrzany (dwutlenek tytanu, biały dodatek do gum do żucia, drażetek, past do zębów, zabroniony w Polsce)
E 172 podejrzany (tlenki i wodorotlenki żelaza, brunatny, żadko stosowany - dodawany do sztucznych osłonek kiełbas)
E 173 podejrzany (aluminium, niedopuszczony w Polsce, kolor metaliczny, stosowany do dekoracji słodyczy)
E 174 nieszkodliwy (srebro, niedopuszczony w Polsce, dodawany do wyrobów cukierniczych)
E 175 nieszkodliwy (złoto, w Polsce spotykany w likierze Goldwasser)
E 180 podejrzany (pigment rubinowy, czerwień litolowa, niedopuszczony w Polsce, stosowany w osłonkach woskowych twardych serów)
E 160 b nieszkodliwy (annatto)
E 160 a nieszkodliwy (alfa-,beta- karoten, prowitamina A - żółty, naturalny; dodatek do produktów tłuszczowych np. masła)
E 133 błękit brylantowy, niedopuszczony w Polsce
E 160 f karotenoid, niedopuszczony w Polsce
milego
"maly" termitek