Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6274
Napisanych postów
76045
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754916
Nie musi. Jest to już kwestia indywidualna. Jeżeli obfitość posiłków wynikająca z wysokiej podaży weglowdanów nie jest dla Ciebie problemem, to nie widzę powodu ku temu aby uzupełniać je źródeł mocno przetworzonych.
To na co warto jeszcze zwrócić uwagę, to ilość błonnika w diecie. Zalecenia mówią o 25-40 gramach, maksymalnie 50 gramów. Jeżeli będziesz spożywał dużo weglowdanów i bazował głównie na źródłach pełnoziarnistych, to może dojść do tego, że w diecie będziesz miał Nawet 100 gramów błonnika.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6274
Napisanych postów
76045
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754916
Wywal ten cukier. Kompletnie nie widzę sensu w jego dodawaniu do posiłków. W zasadzie nie przynosi to nic, z wyjątkiem słodkości. Skoro już wiesz, że masz dużo błonnika i chcesz go ograniczyć przetworzonymi produktami, to daj przynajmniej takie, które sprawią przyjemność Twojemu podniebieniu, sorbet, owoce, żelki, chipsy z pieca, itp. Takie zabiegi stosuje się w przypadku ilości kalorii powyżej 4000-5000 a nie zaledwie 3000.
Do każdego posiłku postaraj się dodać minimum 200 gramów warzyw. Masz ich zbyt mało.