zakrzes... twoje bv jest jooz troche przeterminowanym wskaznikiem przydatnosci bialka...
chemical scoring /'wskaznik chemiczny'/ -> dane bialko 'rozbijane' jest na aminokwasy, ktoore nastepnie poroownywane sa bialkiem 'standardowym' /bialko jaja = 100/; przykladowo – jesli mamy bialko x, ktoorego zawartosc aminokwasu x1 wynosi 50% w odniesieniu do bialka jaja... nasze bialko x otrzymooje 'ocene' 50; jest to sposoob dosc nieprecyzyjny, gdyz tak naprawde nie mozna okreslic, w jakim stopniu zostanie ono wykorzystane przez organizm; poza tym w calym tym procesie niektoore aminy moga ulec zniszczeniu... a wiadomo, co to oznacza dla wyniku
wartosc biologiczna /bv/ - metoda podobna do tej ww., jednak przeprowadzana w ustroju zywym; sporo bylo nt. na foroom, mysle wiec, ze mozna skorzystac z tego zroodla
https://www.sfd.pl/search.asp
moje zdanie nt. temat jest takie, ze obie metody nie sa doskonale... /rooznice w fizjologii organizmoow, to ze azot jest zatrzymany, nie moosi oznaczac, ze bedzie wykorzystany, trzeba wziac pod uwage, czy organizm nie znadjowal sie w stanie niedoboru bialkowego etc./
PER /stopien wydajnosci bialka – protein effciency ratio/ - jest to metoda propagowana przez rda; oblicza sie to wg wzoru: per = ciezar ciala w g / podaz bialka w g; generalnie chodzi o to, by spozywac bialko, ktoorego per jest roowne/wieksze per kazeiny; jesli tak nie jest, nalezy zjesc wiecej bialka z danego zroodla; okreslanie per mialo miejsce na zwierzakach, a jak wiadomo ich zapotrzebowanie jest roozne od loodzkiego...
jesli chodzi o przykladowe wskazniki per dla bialek – wrzooce, jak wrooce do domu
npu /stale zuzycie bialka -net protein utilization/ - podobne do bv; metoda wykorzystooje wzoor: npu = [azot zatrzymany / podaz azotu z bialka] * 100; ten sposoob okreslania uzytecznosci bialka roowniez latwo mozna obalic – skad wiadomo, co jest przyczyna uzyskania niskiego npu?
PDCAA /wskaznik aminokwasowy skorygowany wzgledem trawienia białek -protein digestibility-corrected amino acid score /... o nim bylo sporo przy okazji dyskoosji dotyczace przewagi spi nad wpi; wg tej metody bialko sojowe nie jest takie zle...
wklejam, bo nie mam czasu na zbytnie rozpisywanie sie:
BV a PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score).
nie ma ŻADNEJ roożnicy pomiędzy efektywnością roożnego rodzaju białek, co zostało udowodnione w badaniach sprawdzających istnienie jakichkolwiek rozbieżności w przyrostach masy mięśniowej przy sooplementacji białkiem serwatkowym, jajecznym czy też sojowym; wszystkie trzy mają stymoolować wzrost; zwolennicy serwatki moowią, że ma ona niezwykle wysokie BV; aczkolwiek wg najnowszego dochodzenia w tej sprawie okazooje się, że pojęcie BV i PER(wskaźnik wydajności białka - protein efficiency ratio) wyszły z użycia; najnowszym i najbardziej wiarygodnym miernikiem jakości białka w odniesieniu do loodzi jest PDCAAS; wg tej skali serwatka niekoniecznie jest najlepszym źroodłem białka - w rzeczywistości białko serwatki i SOI znajdooją się na szczycie rankingu ; nie oznacza to, że są one roowne; najwyższą oceną w skali PDCAAS jest 1.0; otrzymooję ją jakakolwiek proteina, ktoora będzie całkowicie wykorzystana przez organizm człowieka; poroownano więc białko soi, jajka, kazeinę, białko zawarte w wołowinie oraz sporą część białek pochodzących z roślin strączkowych; SPI /
izolat białka sojowego/ w poroownaniu do białka jajecznego i serwatki otrzymał najwyższą notę - 1.0; białko wołowiny uzyskało zaledwie 0.92, zaś białko zawarte w fasoli 0.68 /najwyżej spośrood strączkowych/
---------
co do wartosci pdcaas w poszczegoolnych prodooktach - tablica nr 7:
[
http://www.doh.gov.za/docs/regulations/2002/reg1055annex.html]
---------