Szacuny
1
Napisanych postów
539
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
2179
nie chcialo mi sie szukac tej informacji w postach wiec jako zrodlo podaje wikipedie.
oczywiscie co do prawdziwosci tych danych nie ma zadnych watpliwosci.
Wartość biologiczna (BV) przyjmuje maksymalną wartość na poziomie BV=159, kupując produkt o tak dużej zawartości białka mającego wartość BV=159 można być pewnym, że jest to produkt najbardziej efektywny pod względem jakości biała. Dla przykładu białko pochodzące z kurczaka przyjmuje wartość na poziomie BV=79, wartość BV=159 można spotkać w produktach zawierających izolowane białka serwatki, nie należy mylić z koncentratem białka serwatki, który przyjmuje wartość BV na poziomie 104. Dla ciekawości należy wspomnieć, że białko jaja kurzego posiada wartość BV=88.
ostatnio ciagle siedzi mi w glowie ta wartosc biologiczna i moje pytanko sprowadza sie do tego, dlaczego wszyscy krzycza by w diecie czy to na mase czy redukcje uzywac pokarmu naturalnego a nie prochu?? tak wiec skoro bv okresla ilosc bialka jaka moze byc przyswojona jednorazowo przez organizm, po cholere braki bialka w diecie uzupelniac np jajem skoro mozemy szamac wpi lub wpc i bedzie to mialo wiekszy 'skutek anaboliczny'.
oczywiscie wykluczylem tu znaczenie witamin, mineralow itd. niezbednych do prawidlowej pracy organizmu. bo w tym wypadku wiadomo ze proch sie nie umywa. pytam o sama role bialka.