...
Napisał(a)
Po przeczytaniu temtow na temat bialka Ostrowia, oraz strony producenta a takze po przeanalizowaniu za i przeciw zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, jaka jest wartosc biologiczna tego bialka czyli na ile jest ono przyswajalne wiem ze jest to czepianie sie ale skoro jest "tak dobre" i "statystykami" powala inne duzo czasami drozsze preparaty czy jest ono skuteczne [ teoretycznie ] bo wiadomo na jednych dziala na drugich nie dziala jednym lepiej jednym gorzej. Chodzi mi o wartosc BV tego produktu. A drugie pytanie tyczy sie przyrostow masy i tluszczu podczas urzywania tego bialka.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
zawartosc BV jest taka jak w kazdym innym koncentracie WPC, nie pamiętam dokladnie ile, ale wartość przyswajalności to chyba 104
a bialko na kazdego dziala
a bialko na kazdego dziala
Scio me nihil scire. - Sokrates
We will never die, because we are UNITED !
...
Napisał(a)
czym wyższe bv tym lepsze białko?
częściowa bzdura;
częściowa bzdura;
Istnieją trzy rodzaje kłamstwa: przepowiadanie pogody, statystyka i komunikat dyplomatyczny.
...
Napisał(a)
nie no wlasnie gdyby wszystkie bialka mialy tyle samo to bym nie pytal... wlasnie BV nie jest takie samo dla wszystkich bialek... np. bialko z ryb jest najlepiej przyswajalne i wynosi 50 jak sie nie myle. A wogule czym nizszy BV tym lepiej, tyle ze producent nie dal tej informacji a jest to wazne. Chodzby przyklad Masz kilo przyjmie sie pol, a masz kilo i przyjmie sie 0.3kg proste chyba nie ?
...
Napisał(a)
Czytaj więcej BV IMHO to ściema. Nie sugeruj się tym!
https://www.sfd.pl/Proteiny_serwatkowe_-_fakty_i_mity_:-_-t271720.html
Pyt.: Niektóre publikacje o odżywianiu określają wartość biologiczną (BV) serwatki na 104, jednak wiele reklam suplementów z białka serwatkowego chwali się, że wartości biologiczne tych produktów wynoszą nawet 159. Skąd ta wyraźna rozbieżność?
Odp.: Wartość biologiczna to próba zmierzenia tego, na ile skutecznie wykorzystywane jest białko w naszym organizmie. Aby określić wartość BV dla pokarmu naukowcy podają osobie określoną ilość białek, a następnie mierzą pobór azotu w stosunku do jego wydalania. Jest to ogromne uproszczenie,
ponieważ rzeczywisty proces jest znacznie bardziej skomplikowany.
Teoretycznie biologiczna wartość 100 jest wartością maksymalną. BV dla serwatki jest często podawane jako 104, gdyż te dodatkowe 4 procenty reprezentują margines błędu w obliczeniach. Tak czy inaczej wartość
biologiczna, nie jest uniwersalnie przyjętym sposobem pomiaru jakości białka, co wynika z kilku przyczyn. Na przykład testy BV są przeprowadzane zawsze na osóbach poszczących, co powoduje, że pobieranie azotu jest inne, niż w przypadku, gdy badana osoba jest najedzona. Mówiąc najprościej, fakt, że ktoś nie je, zmienia sposób, w jaki ciało wchłania azot z białka. Wartość 159 BV dla serwatki, jaką widzimy w niektórych reklamach pochodzi z badania, w którym autor zacytował dwóch wcześniejszych badaczy. Określili wartość 159 BV dla serwatki proteinowej. Problem polega na tym, że badacze ci pomylili BV z wynikiem chemicznym, który dotyczy pomiaru działania aminokwasów w oganiżmie. Liczba 159 dotyczy wyniku chemicznego serwatki, nie jej wartości biologicznej. Faktyczna wartość biologiczna wynosząca 159 dla białka, nie jest po prostu możliwa, gdyż maksymalne BV wynosi około 100 punktów.
Zmieniony przez - _Knife_ w dniu 2006-12-15 10:38:10
https://www.sfd.pl/Proteiny_serwatkowe_-_fakty_i_mity_:-_-t271720.html
Pyt.: Niektóre publikacje o odżywianiu określają wartość biologiczną (BV) serwatki na 104, jednak wiele reklam suplementów z białka serwatkowego chwali się, że wartości biologiczne tych produktów wynoszą nawet 159. Skąd ta wyraźna rozbieżność?
Odp.: Wartość biologiczna to próba zmierzenia tego, na ile skutecznie wykorzystywane jest białko w naszym organizmie. Aby określić wartość BV dla pokarmu naukowcy podają osobie określoną ilość białek, a następnie mierzą pobór azotu w stosunku do jego wydalania. Jest to ogromne uproszczenie,
ponieważ rzeczywisty proces jest znacznie bardziej skomplikowany.
Teoretycznie biologiczna wartość 100 jest wartością maksymalną. BV dla serwatki jest często podawane jako 104, gdyż te dodatkowe 4 procenty reprezentują margines błędu w obliczeniach. Tak czy inaczej wartość
biologiczna, nie jest uniwersalnie przyjętym sposobem pomiaru jakości białka, co wynika z kilku przyczyn. Na przykład testy BV są przeprowadzane zawsze na osóbach poszczących, co powoduje, że pobieranie azotu jest inne, niż w przypadku, gdy badana osoba jest najedzona. Mówiąc najprościej, fakt, że ktoś nie je, zmienia sposób, w jaki ciało wchłania azot z białka. Wartość 159 BV dla serwatki, jaką widzimy w niektórych reklamach pochodzi z badania, w którym autor zacytował dwóch wcześniejszych badaczy. Określili wartość 159 BV dla serwatki proteinowej. Problem polega na tym, że badacze ci pomylili BV z wynikiem chemicznym, który dotyczy pomiaru działania aminokwasów w oganiżmie. Liczba 159 dotyczy wyniku chemicznego serwatki, nie jej wartości biologicznej. Faktyczna wartość biologiczna wynosząca 159 dla białka, nie jest po prostu możliwa, gdyż maksymalne BV wynosi około 100 punktów.
Zmieniony przez - _Knife_ w dniu 2006-12-15 10:38:10
Największe mity i kłamstwa dotyczące dopingu: https://***********/d0ping
Największe mity medyczne: https://***********/mitologia1
...
Napisał(a)
Knife łap soga. Ciekawe
Specjalista w dziale "Odżywki i suplementy"
9 kg czystej masy mięśniowej w 2 tygodnie - allegrowicze nie wierzcie w takie bzdury
...
Napisał(a)
Nie wiem jak jest z wchłanialnością ostrowii ale w moim przypadku raczej nie wchłania się w ogóle albo robi to ekspresowo :D:D:D:D tzn. zawsze po 15min ląduje w klopie na ostrym sraniu, a przy innych białkach nie odnotowałem tego zjawiska ;D.
...
Napisał(a)
nie sugeruj sie drobiazgami
bardziej na potrzeby marketingowe niz ma to sens
bardziej na potrzeby marketingowe niz ma to sens
Polecane artykuły